back to top
2024. május 02. 01:35
KezdőlapMotoGPA gyári Honda főnöke reagált Marc Márquez esetleges visszatérésének ötletére

A gyári Honda főnöke reagált Marc Márquez esetleges visszatérésének ötletére

Alberto Puig szerint jelenleg őrültség lenne bármi más célt kitűzni a fejlődésen kívül, amelyben az engedmények segíthetnek. A gyári Honda csapatfőnöke Marc Márquez búcsújáról és a spanyol versenyző idei világbajnoki esélyeiről is szót ejtett.

Marc Márquez tavaly év végén 11 év után elhagyta a Hondát, sőt, az együttműködés valójában már jóval azelőtt elkezdődött, hogy debütált volna a MotoGP-ben. A közös munka hat világbajnoki címet és 59 futamgyőzelmet eredményezett a királykategóriában, ami a legtöbb, amit egy pilóta egy adott gyártóval elért, a 64 pole pozíció pedig abszolút rekord,

Márquez többször is hangsúlyozta, hogy mindez az ő szemében nem végleges búcsút jelent, hanem azt, hogy „viszlát később”. A nyolcszoros világbajnok tehát nem zárja ki, hogy egy napon visszatér a japán márkához, sőt, vannak olyan hangok, melyek szerint ez akár már jövőre megtörténhet. A lehetőséget Alberto Puignak is felvetették.

„A Honda szándéka jelenleg az, hogy javítson a motoron – nyilatkozta a Marcának a gyári Honda csapatfőnöke. – Újra versenyképes motorral kell rendelkeznünk, mint néhány évvel ezelőtt. Ez az első számú pont, a legfontosabb dolog. Aztán logikusan a tél folyamán fejleszteni [kell] a motort, majd 2024-ben versenyezni, és meglátjuk, milyen motorunk van, és a versenyzőink mit tudnak vele. Az idény közepétől kezdve pedig tényleg meglátjuk, hol tartunk. Ez az egyetlen dolog, amit most mondhatok. Hogy mi lesz ezután, azon őrültség lenne gondolkodni. Az elsődleges prioritás a motor fejlesztése és javítása.”

Belefér a Hondának egy újabb katasztrofális év? – a gyári istálló csapatfőnöke válaszolt

Ahhoz, hogy Márquez visszatérése komolyan felmerüljön, a Hondának valóban jelentős előrelépéseket kell tennie. Ebben pedig a MotoGP és a többi gyártó is támogatja, hiszen a szezonzáró után hivatalossá vált az új koncessziós szabályzat. Az újonnan bevezetett előírások alapján a két japán márkának van a legnagyobb mozgástere, fél évig biztosan.

„Nagyon magas a színvonal – fogalmazott Puig az engedményekkel kapcsolatban. – A koncessziós dolog nyilvánvalóan nagy segítség lesz. Nem tudom, ha a felzárkózási idő, mondjuk azt, hogy egy év lenne, akkor az engedményekkel ezt a feleannyi [idő], hat hónap alatt megtehetjük. Legalább egy teljes évre van szükség ahhoz, hogy egy motort [a legmagasabbhoz] közeli szintre hozzunk. Amikor az ember technikai fronton kicsit elveszíti a fonalat, nehéz talpra állni. Ezért gondoljuk azt, hogy ezek az engedmények jót tesznek nekünk, és lehetőséget adnak arra, hogy lerövidítsük az időt. Hogy ez két év lesz-e, másfél, egy, nem tudom. Ugyanakkor természetesen nem két hónapról van szó.”

Márquez többek között azért távozott a Hondától, mert attól tartott, hogy a felzárkózási túlságosan hosszú időt vesz igénybe, és elmondása szerint a koncessziós jogok sem befolyásolták volna a döntését. A spanyol pilóta Valenciában teljesítette (eddigi) utolsó futamát a japánokkal, a búcsú pedig minden szempontból rendkívül érzelmesre sikeredett.

„Őszintén szólva szomorú volt, nem fogok hazudni önnek – jelentette ki Puig. – Sok év telt el, és sok volt a sikerből, emellett sokévnyi feszültség és fájdalom is volt a helyzet miatt, a baleset miatt. A végén, ha ezt összerakjuk, akkor a doboz tele van nyomással, valamint rendkívül jó és rossz érzelmekkel. Akár akarja az ember, akár nem, ez nehéz és szomorú. Másfelől viszont hiszem, hogy az életben mindent meg kell őriznünk, amit elértünk, mindent, amit a Hondáért tett, amit tanultunk tőle, az emberi kapcsolatokat. Csodálatos volt.”

Marc Márquez már idén a bajnoki címért harcolhat? – a Gresini tulajdonosa szerint igen

Márquez a Gresininél folytatja pályafutását, ahol egy tavalyi Ducatit fog hajtani. Sokak szerint a Desmosedicivel jó esélye van a világbajnoki címre, és egykori főnöke is így gondolja. „Ha a jelenlegi realitásra szorítkozunk, elemezzük az adatokat, és összehasonlítjuk a Ducati versenyzőit azokkal, akik más márkákat hagytak ott a Ducatiért, a másik oldalra pedig odatesszük a versenyzői potenciálját, amelyet ismerünk, akkor nyilvánvalóan nyerhet” – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre.