back to top
2024. május 04. 20:22
KezdőlapMotoGPBelefér a Hondának egy újabb katasztrofális év? – a gyári istálló csapatfőnöke...

Belefér a Hondának egy újabb katasztrofális év? – a gyári istálló csapatfőnöke válaszolt

Alberto Puig kijelentette, a Hondánál valóban felmerült Gigi Dall’Igna szerződtetése, ám nem ez volt az egyetlen opció. A gyári Honda csapatfőnöke arról is beszélt, hogy a japán márka megengedhet-e magának még egy ilyen borzalmas szezont.

A Honda most már évek óta válságban van, és bár a valenciai teszt biztatóan alakult számukra, egyelőre összességében nem látszik, mikor és hogyan fognak kilábalni a gödörből. A legkézenfekvőbb út nyilvánvalóan a mérnöki gárda felfrissítése lenne, és többek között ezen is dolgoznak a japánoknál. Szóba került a MotoGP jelenlegi legsikeresebb mérnöke, Gigi Dall’Igna is, aki nyilvánvalóan nagy erősítés lenne, hiszen általános igazgatóként a Ducatit is felfuttatta a mélyből.

Az „arrogáns” Honda évekkel ezelőtt megszerezhette volna a Ducati sikerkovácsát

Az olasz szakembert állítólag már korábban is megkereste a Honda, de akkor a beszámolók szerint a japán vezetés megakadályozta a leigazolását. Nemrég pedig úgy fogalmazott, hogy azok után, hogy mennyit dolgozott a Ducati sikeréért, nem lett volna értelme távozni. Alberto Puigot. A gyári Honda csapatfőnökét megkérdezték, hogy a következő szezonra vonatkozóan megkörnyékezték-e az olasz gyártó sikerkovácsát, mire ő lényegében elismerte, hogy igen. „Különböző lehetőségeket vizsgáltunk meg, de nem csak ezt.”

Az új mérnökök szerződtetése Marc Márquez megtartása miatt is fontos lett volna, aki végül pont a Ducati egyik szatellitcsapatához, a Gresinihez igazolt. A spanyol versenyző többször is elmondta, hogy európai mérnököket szeretne látni, és bár Kokubu Sinicsit, a technológiafejlesztési részleg addigi vezérigazgatóját menesztették, a nagy reform egyelőre nem látszik.

Puig arra a kérdésre is válaszolt, hogy valóban európai mérnökök kezébe akarják adni a kulcspozíciókat, vagy maradnak a japánoknál. „Ez még nem dőlt el – felelte a Marcának adott interjújában. – Még mindig mérlegeljük a lehetőségeket, és nyitottak vagyunk a különböző opciókra. Nemcsak személyek, hanem technikai tanácsadó cégek iránt is nyitottak vagyunk, hogy lássuk, hol kaphatjuk a legjobb ötleteket.”

Elkezdődött a tisztogatás? – a Honda kirúgta veterán kulcsemberét

A Honda helyzetét jól mutatja, hogy az előző két szezonban a konstruktőri világbajnokság utolsó helyén végeztek, és Márquez sérülése óta nem zártak dobogón a gyártók között. Ráadásul tavaly még rosszabbul teljesítettek, mint az azt megelőző idényben, figyelembe véve a sprintfutamok bevezetését. Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen szintű márka megengedhet-e magának még egy ilyen szezont, de Puig ebből a szempontból nem aggódik.

„A történelmet megnézve [látjuk hogy] minden márkának vannak ilyen időszakai – jelentette ki a spanyol szakember. – A Hondának is voltak [már] hullámvölgyei. Vagy olyan periódusok, amikor az ember semmit nem tudott tenni, ha nem Honda-motorblokkja volt. A versenyzés világában semmi sem egyenes irányú, [folyamatosan] emelkedő vagy exponenciális. Amikor a Ducati elindult, néhány évig semmit nem csináltak, és voltak engedményeik. Nem arról van szó, hogy elviseljük-e vagy sem. Nem jó, ha nem érünk el eredményeket, de még rosszabb, ha nem orvosoljuk [a problémákat]. Mi pedig megpróbáljuk orvosolni. Nem sikerült elérni [a célokat], rendben, de rosszabb lenne, ha semmit nem csinálnánk, és mi teszünk, keresünk, illetve próbálunk átszervezni dolgokat. Nem alszunk.”