back to top
2024. május 06. 10:38
KezdőlapMotoGPMarc Márquez már idén a bajnoki címért harcolhat? – a Gresini tulajdonosa...

Marc Márquez már idén a bajnoki címért harcolhat? – a Gresini tulajdonosa szerint igen

Nadia Padovani szerint reális, hogy Marc Márquez idén a bajnoki címért fog harcolni a Ducatin ülve. A Gresini tulajdonosa elárulta, hogyan mutatkozott be a spanyol pilóta a csapatnak.

Marc Márquez január elsejétől hivatalosan is a Gresini Racing versenyzője. A spanyol motoros egészen a Hondával kötött szerződése lejártáig, 2023 utolsó percéig nem nyilatkozhatott új csapatáról és a Ducatiról, a határidő után azonban végre megtehette, vagy legalábbis akkor jelenhettek meg a szavai. Nemrég pedig az istálló tulajdonosa, Nadia Padovani, a koronavírusban elhunyt névadó, Fausto Gresini özvegye szólalt meg új pilótájáról.

Először szólalt meg Marc Márquez a Gresini versenyzőjeként, a Ducatiról is elmondta a véleményét

„Nyugodtan és alázatosan mutatkozott be a csapatnak. Az ember ki tudja, milyen dolgot várna valakitől, aki ennyire sokszor nyert, de mindennek pont az ellenkezője valósult meg. Valójában még egy kissé izgatott, aggódó is volt, amikor első alkalommal felülhetett az új motorjára. Azt hiszem, hogy ez a típusú idegesség teljesen általános azon pilóták között, akik egy ilyen kaland elején vannak” – nyilatkozta Padovani a La Gazetta dello Sportsnak.

„[A valenciai teszten] a bokszban voltam, vártam arra, hogy levegye a sisakját az első menet után, látni akartam a reakcióját, miután leszáll a motorról. Ekkor vettem észre azt a bizonyos mosolyt az arcán, amire azt mondtam magamnak, hogy »na, most mi jövünk«. Nagyon boldog volt, és úgy döntött, egy órával korábban megáll, hogy ne kockáztassa az akkor neki elérhető egyetlen motort. Viszont azt mondta nekem, hogy amennyit így ment az is elég volt több dolog megértéséhez.”

A hírek szerint Márquez még azelőtt, hogy a teszten kipróbálhatta volna a Desmosedicit, már azzal viccelődött, ezzel a motorral meg fogja szerezni a kilencedik világbajnoki címét. Padovani szerint érhető, miért gondol erre új versenyzője, és azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy valóban ott lesz majd a szezon végén a legjobbak között.

„Nem tudom, hogy tényleg ezt mondta-e, de az teljesen egyértelmű, hogy vissza akar kerülni az élmezőnybe a számára nehéz évek után. A sérülései, a keze és az, hogy mindig egy nehezen vezethető motorral kellett visszatérnie, nem tették lehetővé neki a korábbihoz hasonló eredmények elérését, ráadásul sokat is esett azzal a géppel. Azonban ő így is mindig azzal próbálkozott, hogy a legjobbját nyújtsa.”

„Nem tudom, hogy a győzelem reális-e, de szerintem a világbajnoki címért való harc az igen, és ezt én pont valaki olyantól várnám is, mint ő. Egyértelmű, hogy [Francesco] Bagnaia egy kiemelkedően erős versenyző, jól irányítja a motorját, és sokat fejlődött az évek alatt. [Jorge] Martín is egy másik szint, nagyon látványos módon vezeti a Ducatit. [Marco] Bezzecchi is nagyon gyors, és úgy is fejlődik. Szóval azt kell mondanom, nem egyértelmű, hogy megnyerjük a világbajnoki címet, de meg fogjuk próbálni.”

Nem Marc Márquez, hanem Bagnaia és Martín a mérce a Ducatinál Bezzecchi szerint

Padovanit arról is megkérdezték, hogy Márquez érkezése miatt nagyobb lesz-e a nyomás a csapaton. „Nem. Egyszerűen csak az eddiginél is többet fogunk dolgozni, nekünk ez egy jó lehetőség a növekedésre, de nincs nyomás rajtunk. Mindig is nagyon jól végeztük a munkánkat, a csapattagok igazi profik, mára már tényleg a legmagasabb szinten vagyunk.”

Márquez csak egy évre írt alá a Gresinivel, hogy jövőre oda igazolhasson, ahová csak akar. Padovaninak viszont az a véleménye, hogy nem lehet tudni, mit hoz a jövő, hiszen ők a cerverai pilóta megtartásán fognak dolgozni. „Mindig nagyon kedveltem a versenyzőket, próbáltam a lehető legtöbbet adni nekik. Ő minden bizonnyal arra törekszik majd, hogy egy gyári csapathoz igazoljon, de addig még sok idő van hátra, majd meglátjuk, mi fog történni.”