2024. április 27. 14:03
KezdőlapMotorsportSztrókot kapott, mégis visszatér a legendásan veszélyes futamra a tizenhatszoros győztes

Sztrókot kapott, mégis visszatér a legendásan veszélyes futamra a tizenhatszoros győztes

Tavaly sztrókja miatt csak a pálya mellől nézhette a Man-szigeti TT történéseit Ian Hutchinson, idén azonban már újra ott lesz a mezőnyben. A tizenhatszoros győztes ráadásul korábbi sikercsapatával vág majd neki a viadalnak.

Ott lesz az idei Man-szigeti (Isle of Man) TT indulói között Ian Hutchinson. Az angol pilóta a legendás, közutakon megrendezett futam tavalyi kiírását csak kívülről figyelhette, miután a szezonra való felkészülés közben, egy februári biciklitúrán sztrókot kapott. Akkor csak a spanyolországi edzésen vele együtt részt vevő Jason O’Halloran gyors közbelépése akadályozta meg, hogy valami még rosszabb történjen. Hosszú orvosi vizsgálat után az illetékes szerv március elsejétől újra engedélyezi a 44 éves motorosnak a versenyzést.

A nap, amikor Michael Dunlop bugyihoz hasonlította motorja villáját – beszámoló a Man-szigeti TT-ről

Nem ez volt az első eset, amikor Hutchinsonnak hosszabb időt ki kellett hagynia, egy 2010-ben elszenvedett lábsérülés miatt három évig maradt távol a versenypályáktól. Lapunk szerzője, Guld Péter még 2017-ben készített vele egy hosszabb interjút a Totalbike felületére, amelyből kiderül, mennyire komoly is volt az a sebesülés.

„Haladtam a gyógyulás útján, ami néha irtózatosan kilátástalan volt, a lábamnak tulajdonképpen nem sok esélyt adtak. Háromszor mentem be úgy a kórházba, hogy a műtét előtt közölték az orvosok, valószínűleg láb nélkül hagyom el” – mondta Bingley szülötte, akinek 2013-as visszatérése annyira jól sikerült, hogy azonnal megnyerte a Makaói Motoros Nagydíjat (amelynek tavalyi kiírásáról ebben a cikkünkben írtunk).

Hutchinson a kínai futam mellett több híres utcai versenyt is megnyert már, többek között a North West 200-on és az Ulsteri Nagydíjon is diadalmaskodott. A Man-szigeti TT-n összesen tizenhat győzelmet szerzett, és ezzel ő a negyedik legeredményesebb pilóta a viadal 1907 óta íródó történelmében. Ráadásul az övé az ötödik leggyorsabb idő valaha, 2016-ban több mint 212 km/h-s átlagsebességgel teljesítette a 60 kilométernél is hosszabb pályát.

A Man-szigeti TT 2010-es kiírásán Hutchinson nagyszerű teljesítménnyel mind az öt kategóriában az élen végzett, amelyen elindult. Ekkor a Padgett’s Motorcycles csapatát képviselte, amellyel az idei futamra újra összeállt. Az istálló a Superbike, a Superstock, és a Senior TT versenyekre egy Honda CBR1000RR-R Fireblade SP-t, a Supersport-viadalokra pedig egy CBR600RR-t bocsájt majd a pilóta rendelkezésére.

„Az csoda lenne, ha a visszatérésem után egyből a legjobbakkal tudnék harcolni a győzelemért. Tudom, hogy jelenleg hol tartok, de azt is tudom, hová érhetek még el. Nagyon örülök annak, hogy újra ezzel a csapattal dolgozhatok, azt hiszem, hogy hasonló szemléletmóddal rendelkezünk. Clive [Padget csapatvezető] olyan motorokat állít össze, amelyekről tudja az ember, hogy csak felül, és máris gyorsan tud velük menni” – idézte fel Hutchinson nyilatkozatát a Crash.net.

„A sérülések, a COVID és a tavalyi kihagyás miatt úgy érzem, 2017 óta nem futottam egy jó menetet sem a TT-n. Szóval ezért is nagyszerű, hogy újra azzal a csapattal megyek majd, amely képes segíteni a számomra megfelelő köridők elérésében.”

Padget is megszólalt korábbi versenyzőjének visszatérése kapcsán. „Pokoli úton ment keresztül a 2010-es csodálatos eredmények óta, azonban tagadhatatlan ennek az embernek az elszántsága. Szerintem senki sem tudja majd megakadályozni abban, hogy a legjobbak között végezzen. Én őszintén hiszek benne, de az eredménytől eltekintve azt gondolom, hogy a csapathoz való visszatérése egy nagyszerű történetet ad a sportnak és a TT-nek is.”