2024. április 27. 15:42
KezdőlapMotorsportFélelmetes tempó milliméterekre a falaktól – a TT-legenda nyerte a makaói versenyt...

Félelmetes tempó milliméterekre a falaktól – a TT-legenda nyerte a makaói versenyt (videók)

Az előző hétvégén rendezték meg az idei Makaói Motoros Nagydíjat, amely Peter Hickman győzelmét hozta. Az angol pilóta negyedik alkalommal diadalmaskodott a legendás helyszínen, ahol a kőfalaktól és védőkorlátoktól milliméterekre száguldanak el a versenyzők.

November 18-án 55. alkalommal rendezték meg a neves Makaói Motoros Nagydíjat (a futam a hétvége összes eseményével együtt ezen a linken keresztül ingyenesen visszanézhető). A helyszín a hagyományoknak megfelelően a dél-kínai város utcáin kijelölt Guia Circuit nevet viselő pálya volt, amely 6,276 kilométer hosszú, 24 kanyarból áll, és a nyomvonalat végig a betonfalak és a korlátok szegélyezik. Motorversenyzők számára 1967 óta minden évben rendeztek itt futamot, kivéve 2020-ban és 2021-ben, amikor a koronavírus miatt nem lehetett beutazni az országba. Számos híres pilóta megfordult ezeken a viadalokon, mint például az 1988-as győztes Kevin Schwantz, aki 1993-ban az 500 köbcentis világbajnokságot is az első helyen zárta.

Man-szigeti TT: háromszor is pumpált, mire megjött a fékerő, de így is második lett Peter Hickman

Idén már az edzések során egyértelművé vált, hogy a két BMW-n ülő angol pilóta közül kerülhet ki a 12 körös szombati verseny győztese, hiszen csütörtökön Davey Todd mellett Peter Hickman diktálta a legjobb tempót. Utóbbi egy igazi specialistája a veszélyes utcai versenyeknek, négy makaói győzelem mellett 13 Man-szigeti TT-n elért diadalt is a magáénak tudhat, illetve az Ulsteri Nagydíjon, valamint a North West 200-on is többször a dobogó tetejére állhatott már.

A két részből álló időmérőre pénteken került sor, az első etapot az FHO Racing BMW Motorrad pilótája dominálta, akit Todd csak megközelíteni tudott. A második szakasz során sokáig úgy tűnt, hogy megfordult a sorrend, és a Burrows Engineering/RK Racing motorosáé lehet a pole pozíció, hiszen hét perccel a leintés előtt majdnem egy másodperccel jobb időt futott vetélytársa addigi legjobbjánál. Hickman azonban nem adta fel, és a (videón látható) utolsó körében nagyot javított, 2:24.879 másodperces idővel szerezte meg az első rajtkockát, 491 ezredmásodperccel megverve ellenfelét.

A szoros versenyt váró szurkolók csalódottan sóhajthattak fel a felvezető kör alatt, hiszen az időmérőn második helyet elérő angol motorja megállt, és le kellett tolni a pályáról. A rajtot követően a betonfalak gyűrűjében egy kör sem telt el az első balesetig, Brian McCormack bukott, majd az ő motorját elkerülni igyekvő Nadieh Schoots is a földre került. A kényszerű szünet lehetőséget biztosított Todd szerelőinek, hogy megjavítsák a BMW-t, így a brit Superbike-bajnokságban tavaly debütáló versenyző a második elindulásnál már ott tudott lenni.

A futamon Hickman végül rajt-cél győzelmet aratott, de fiatal honfitársa sokáig a sarkában volt, ezzel még jobb motorozásra késztetve a louthi pilótát. A harmadik helyet David Datzer szerezte meg, aki az élen végző duóhoz hasonlóan egy BMW M 1000 RR nyergében ült (a negyedik pozícióban befutó Josh Brookes is ezt a konstrukciót használta). Datzer kalandos úton ért oda a dobogóra, a negyedik helyről rajtolva az első indulásnál azonnal feljebb tudott lépni egyet, a második alkalmával azonban a nyolcadik pozícióig esett vissza. Innen kezdte el a visszazárkózást, amely elég jól sikerült, hiszen a futam felére már utolérte Brookest, egy körrel később pedig meg is tudta előzni az ausztrált, és átvette tőle a harmadik helyet.

Érdemes megemlékezni még Kamil Holan versenyéről, aki kényelmesen tartotta a tizenkettedik helyet, amikor az utolsó kör utolsó kanyarjában letért az ideális ívről, és nagy sebességgel belecsapódott a korlátba. A Kawasaki összetört, a cseh pilótát pedig korházba szállítottak, szerencsére az eddig nyilvánosságra került információk alapján csak kisebb sérüléseket szenvedett.

A Makaói Nagydíj az autósport világában is egy kiemelkedően fontos esemény, jelentőségét jól mutatja, hogy 1990-ben Michael Schumacher és Mika Häkkinen csapott össze egymással a szűk pályán. Idén (is) több kategória – mint például GT vagy Forma-3 – számára rendeztek futamokat. Túraautókat is láthattak a nézők, hiszen a TCR World Tour utolsó két versenyére is ezen a hétvégén került sor, amelyek során Michelisz Norbert pedig megszerezte a sorozat első szezonjának bajnoki címét.