2024. április 28. 09:40
KezdőlapMoto3Szaszaki nem gratulál Masià-nak, szerinte szégyenletes módon győzte le őt a spanyol

Szaszaki nem gratulál Masià-nak, szerinte szégyenletes módon győzte le őt a spanyol

Véglegesen elszálltak Szaszaki Ajumu bajnoki reményei a Moto3-as Katari Nagydíjon. A japán pilóta részben önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe, hiszen riválisa, Jaume Masià és csapattársa kérdéses eszközökkel éltek ellene. A Husqvarna versenyzője a futam után hangot is adott csalódottságának.

Jaume Masià megkérdőjelezhető módon szerezte meg a 2023-as Moto3-as bajnoki címet a Katari Nagydíjon. A spanyol pilóta a 16 körös verseny során két alkalommal, a 3. és a 7. körben is kiterelte a pályáról legnagyobb vetélytársát, Szaszaki Ajumut. A japán motoros mindkét alkalommal az első helyről kezdte meg a 6-os kanyart, és a manőverek – amelyeket a versenyirányítás mindössze egy figyelmeztetéssel „jutalmazott” – után jelentősen visszaesett a mezőnybe, és a nyolcadik, illetve a tizedik pozícióból kellett elkezdnie a felzárkózást.

Megy a szócsata a nagy port kavart Moto3-futam után: a legenda a bajnokot, ő az ellenfelét szapulja

Szaszaki a 14. körben az ötödik helyen motorozott, amikor találkozott Masià csapattársával, Adrián Fernándezzel. A Leopard Racing versenyzője az istálló érdekeit tartotta szem előtt: kétszer ő is leterelte a tabella második helyét elfoglaló pilótát a pályáról. Ennek következtében a jokoszukai motorosnak újra messziről kellett az ekkor már az élen álló vetélytársa után indulnia. Végül utolérnie már nem sikerült, csak a hatodik helyen fejezte be a versenyt, és ennek eredményekképpen utolsóként kiszállt a bajnoki címért folytatott küzdelemből. Ez pedig érthető módon nem tette boldoggá.

„Masià egyszer vagy kétszer elég agresszív volt a 6-os kanyarban, de ez még rendben van. De akkor hirtelen megjelent a csapattársa, aki addig a középmezőnyben motorozott, és miatta három körrel a leintés előtt mindent elvesztettünk. Adrián belassított a pálya közepén, és a különbség azonnal megnőtt az élmezőnyhöz képest” – mondta Szaszaki a futamot követően.

„Én egy sportszerű küzdelmet szerettem volna lefolytatni Masià-val, és ha korrekt módon maradtam volna alul, akkor azt el tudnám fogadni, és gratulálnék neki. Ha Valenciára maradt volna a döntés, az is rendben lenne. Azonban azt hiszem, hogy most igazságtalan módon kaptam ki, szóval nem tudok gratulálni neki, ez szégyenletes volt, de hát ez van” – tette hozzá a hetedik teljes Moto3-as szezonját futó pilóta.

A 23 éves versenyző – aki idén nagyszerű szezonja ellenére még egyszer sem tudott a dobogó tetejére állni – futam utáni Instagram-posztja alatt korábbi és jelenlegi motorversenyzők egész sora fejezte ki felé támogatását és egyetértését. David Alonso, Ivan Ortolá, Jake Dixon, Iker Lecuona, Deniz Öncü, Hafizh Syahrin, Efrén Vázquez, Ana Carrasco, Mick Doohan, sőt a Red Bull Rookies Cup hivatalos oldala is biztosította a kétszeres Moto3-futamgyőztest arról, hogy valóban büszke lehet magára és a teljesítményére.

A történtek után Szaszaki a második hellyel vigasztalódhat majd, amely szinte biztosan az övé lesz a Valenciai Nagydíjat követően, hiszen a harmadik Alonso 18 ponttal van lemaradva tőle. Amennyiben a 17 éves pilóta megnyeri az utolsó futamot, akkor Husqvarna motorosának legalább a nyolcadik, ha a kolumbiai másodikként végez, akkor legalább a tizenharmadik helyen kell végeznie, hogy meglegyen neki a bajnoki ezüst.

Az első fecskék – Bemutatkozik a 2023-as LIQUI MOLY Husqvarna Intact csapat

A Liqui Moly Husqvarna Intact GP berkein belül az is jó hatással lehet a morálra, hogy a csapatok összevetésében ők állnak a legközelebb a győzelemhez. Jelen pillanatban 35 ponttal előzik meg a Leopard Racinget, tehát, amennyiben Spanyolországban elkerülik az összeomlást, akkor legalább egy trófeát hazavihetnek majd.