2024. április 28. 06:29
KezdőlapMotoGPElfogadhatatlan, ha Di Giannantonio MotoGP-ülés nélkül marad, véli a Ducati sportigazgatója

Elfogadhatatlan, ha Di Giannantonio MotoGP-ülés nélkül marad, véli a Ducati sportigazgatója

Fabio Di Giannantonio katari futamgyőzelme után Paolo Ciabatti, a Ducati sportigazgatója elmondta, véleménye szerint a versenyzőnek mindenképpen ott kellene lennie 2024-ben is a MotoGP mezőnyében. Azt azonban tisztázta az olasz szakember, hogy a bolognai gyártó nem tud lehetőséget teremteni a római pilótának.

Fabio Di Giannantonio úgy nyert életében először MotoGP-futamot Katarban, hogy nincs ülése a következő szezonra. Sokáig úgy tűnt, hogy ő pótolhatja majd Marc Márquezt a Hondánál, ezt a lehetőséget azonban Luca Marini valószínűleg elvitte előle. A 25 éves pilóta annak ellenére szorulhat ki a királykategóriából, hogy az idény végén egymás után hozta a kiváló eredményeket, a Japán Nagydíjig két darab nyolcadik hely volt a legjobbja idénről, az azóta megrendezett öt futamon pedig a győzelem mellett egyszer harmadik, illetve negyedik is volt. Az év végi hajrá dacára az már most biztossá vált, hogy a római pilóta csak tizenkettedikként zárja a bajnokságot.

Di Giannantonio visszavágott a kétkedőknek, Bagnaiát a szélárnyék sodorhatta volna óriási bajba

A 25 éves versenyző kilátástalannak tűnő helyzete még Paolo Ciabattinak, a Ducati sportigazgatójának figyelmét is felkeltette. Ciabatti a loszaíli futam után hangot adott véleményének, miszerint Di Giannantoniónak mindenképpen helye lenne a jövő évi MotoGP-mezőnyben.

„Ma Fabio mindenkinél gyorsabb volt, és még mindig nem tudja, hogy lesz-e jövőre ülése a MotoGP-ben. Ez szerintem teljesen elfogadhatatlan, mivel a bajnokság utolsó szakaszában megmutatta, hogy jelenleg ő az egyik legjobb versenyző, de hát ez van. Remélem, hogy kap egy motort a következő szezonra, és az egyértelmű, hogy ez a győzelem nagyon különleges volt számára, szóval jó, hogy be tudta húzni, és a Ducati 1-2-3-nak is nagyon örülök” – mondta az olasz szakember.

Ciabattiát arról is megkérdezték, hogy a bolognai gyártó nem tudna-e egy ajánlatot elintézni a pilótának. „Nos, először is, mi abban reménykedünk, hogy talál magának jövőre egy motort. Úgy gondolom, hogy tulajdonképpen a VR46 az egyetlen lehetőség számára, ha Marini a Hondához igazol. Ez azonban egyáltalán nem rajtunk múlik, hiszen ahogy ti is tudjátok, a VR46 és a Gresini is önállóan dönt a versenyzőiről” – válaszolta a Borgo Panigale-i márka Superbike-programjának korábbi igazgatója.

„Azt hiszem, [Di Giannantonio] megmutatta, hogy megérdemelte a győzelmet, illetve azt is, hogy bármelyik csapatnál jó pilóta lenne. Ha nem jön össze [jövőre az ülés], akkor majd meglátjuk, hogy ajánlhatunk-e neki valamit, bár a szabadkártyák száma korlátozott lesz a következő évben az új szabályok miatt. Mindenesetre én azt remélem, hogy kap majd egy motort az egész szezonra.”

Ez a remény pedig nem hiábavaló, legalábbis Diego Tavano, a versenyző menedzsere szerint, aki arról számolt be, hogy elképzelhető, hogy a katari győzelem megnyitotta az utat Valentino Rossi csapata felé Di Giannantonio számára. „Egy elég kemény időszakot követően végre látok egy kis fényt. Azt hiszem, hogy valami megmozdult, megvolt az első beszélgetésünk a VR46-tal, bizakodó vagyok” – nyilatkozta a korábbi futballista az olasz Sky Sportsnak.

Kiderült, hogy Aldeguer mellett ki pótolhatja még a minden bizonnyal távozó Marinit a VR46-nál

A tavulliai istálló részéről korábban azt kommunikálták az illetékesek, hogy jobban szeretnék, ha egy fiatal pilóta érkezne Marini helyére, tehát ebből a szempontból meglepő lenne, ha mégis leigazolnák az újdonsült MotoGP-futamgyőztest. A változás valószínűsíthető oka, hogy az eddig legesélyesebbnek tartott jelöltet, Fermín Aldeguert – a másik Tony Arbolino – nem akarja elengedni Luca Boscoscuro, a spanyol versenyző jelenlegi Moto2-es csapatának, a Speed Up Racingnek a tulajdonosa.