back to top
2024. május 11. 17:43
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró: Minden tiszta vér volt a lábamban

Aleix Espargaró: Minden tiszta vér volt a lábamban

Aleix Espargaró sprinten szerzett súlyos sérülése miatt nem tudta befejezni a főfutamot Katarban. A spanyol pilóta bal lábában eltört a szárkapocscsont, ennek következtében képtelen volt sebességet váltani, ezért arra kényszerült, hogy kiálljon a versenyből. Mindeközben csapattársa, Maverick Viñales egy kiemelkedő hétvégét teljesített.

Aleix Espargarót az elmúlt időszakban „még az ág is húzza”. November elején kezdődtek a nehézségei, amikor kiderült, hogy Spanyolországban nyomoznak utána adóelkerülés miatt, a Katari Nagydíj pedig hamar egy igazi rémálommá vált számára. A második loszaíli szabadedzésen egy összetűzést követően fejbe ütötte Franco Morbidellit a motoron ülve, amiért súlyos büntetést kapott, és a közhangulat is ellene fordult.

A Morbidellit megütő Aleix Espargaró visszaszólt ellenfelének, szerinte nem érdemel tiszteletet

Nem sokkal később a sprintfutam során Miguel Oliveirával ütközött össze a portugál hibájának következtében, a balesetben pedig a bal lábszára olyan súlyos sérülést szenvedett el, hogy a vasárnapi versenyt sem tudta befejezni. A spanyol pilóta a kiállását követően elmondta, miért nem tudta teljesíteni a 22 körös távot.

„Van egy elég jelentős törés a szárkapocscsontomban, de [a versenyen] nem maga a törés jelentette az igazi problémát, hanem az, hogy minden tiszta vér volt, a szalagok, az izmok, minden. Olyan érzést keltett bennem, mint amilyet a kompartment szindróma (arm pump) okoz. [A bemelegítés során] lehetetlenül nehéz volt motorozni a fájdalom miatt, szóval a versenyre bevettem egy csomó [fájdalomcsillapó] gyógyszert” – nyilatkozta a 34 éves versenyző.

„A futam közben nem éreztem a fájdalmat, de a lábammal egyáltalán nem tudtam erőt kifejteni, mivel az egész teljesen megtelt vérrel. Végül teljesen leblokkolt, és azért döntöttem a kiállás mellett, mert nem tudtam fel- vagy lekapcsolni a fokozatok között. Nagyon sajnálom ezt, mert péntek óta erősnek éreztem magam, és tegnap, amikor Miguel nagyon keményen eltalálta a lábamat, azonnal éreztem, hogy valami eltört. Valenciában újra próbálkozom majd, ha képes leszek rá.”

Beteljesedett a szezon szomorú statisztikája, így már most megvan a következő év első büntetése

Maverick Viñales csapattársával ellentétben egy kifejezetten eredményes hétvégét tudhat maga mögött. Az időmérőn a nyolcadik rajtpozíciót szerezte meg, és onnan a sprinten a hatodik, a főfutamon pedig egészen a negyedik helyig sikerült előrelépnie. Közel volt ahhoz is, hogy a harmadikként végző Luca Marinit elkapja, kettejük között alig nyolc századmásodperc volt a különbség a verseny leintésekor. A 2013-as szezon Moto3-bajnoka ezzel a teljesítménnyel folytatta a felzárkózást Espargaróra, a tabellán már csak 6 pont van a gyári Aprilia versenyzői között, annak ellenére, hogy a rutinosabb spanyol pilóta az idén két vasárnapi győzelmet is aratott.

„Szerintem 2023-ban most sikerült megtalálnunk a legjobb egyensúlyt az motoron, és ez egy nagyon pozitív dolog. Sikerült feltérképeznünk a múltat, és tisztában vagyunk azzal, hogy technikailag milyen irányba kell elmozdulnunk. A pálya felújítása mindent nehezebbé tett, és ez akadályozott meg benne, hogy elérjük azt az eredményt, amelyet a tempónk alapján megérdemeltünk volna. A következő szezon kezdetéig muszáj lesz fejlődnünk az időmérőkön és a rajtoknál” – tette hozzá Viñales.