back to top
2024. május 09. 19:26
KezdőlapMotoGPQuartararo idén sem számít bajnoki harcra a Yamahától, de vannak elvárásai a...

Quartararo idén sem számít bajnoki harcra a Yamahától, de vannak elvárásai a gyártóval szemben

Fabio Quartararo úgy véli, a Yamahánál közelebb kerültek az európai mentalitáshoz, és kijelentette, a következő hónapok rendkívül fontosak lesznek a gyártó számára. A francia versenyző nem számít csodára, de jól látható fejlődésre igen.

Fabio Quartararo csalódást keltő szezonon van túl a MotoGP-ben. Azok után, hogy 2021-ben megnyerte a királykategória világbajnokságát, majd az azt követő idényben sokáig vezette a tabellát, majd csak a szezonzárón kapott ki végleg Francesco Bagnaiától, 2023-ban mindössze háromszor állhatott fel a dobogóra főfutamon, ráadásul mindannyiszor az alsó fokára.

A 24 éves motoros az idény végén többször is hangot adott annak, hogy amennyiben nem lát kielégítő változást a hangvillásoknál, más gyártó után néz. Könnyen lehet, hogy ez a nyári szünetben történhet meg, és nem véletlen, hogy az azt megelőző időszakot tartja kulcsfontosságúnak. Ugyanakkor azt sem tagadta, hogy lát némi javulást.

Quartararo: A Yamahának nagyon kevés ideje van, hogy meggyőzzön, különben lépnem kell

„Igen, szerintem változtattak a mentalitásukon, közelebb vagyunk az »európaihoz«, amit nagyon szeretnénk, hogy mindent gyorsabban [fejlesszünk] – nyilatkozta. – Úgy vélem, a fontos periódus a februártól júliusig tartó időszak lesz. Ezek a hónapok nagyon fontosak lesznek a motor tényleges fejlesztésének szempontjából, hogy nagyon gyorsan hozzunk néhány újítást. Abban a tekintetben is ez lesz a kulcsmomentum, hogy látjuk a mentalitásukat.”

Persze felmerül a kérdés, hogy mit lehet kihozni az idei szezonból azok után, hogy Quartararo csupán a tabella tizedik helyén végzett, és mindhárom dobogójához kellett, hogy legalább egyvalaki kiessen előle. A francia pilóta természetesen nem rugaszkodott el a realitás talajáról, így nem azt várja munkaadójától, máris visszatérjen a közvetlen élmezőnybe.

„Sokat változik a gondolkodásmód a Yamahánál, úgy érzem, sokkal jobban dolgoznak – fogalmazott. – Hogy mennyi időbe telik, amíg a Yamaha jól fog működni, azt nem tudom. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy látom, mennyire keményen dolgoznak, és remélhetőleg a következő szezonban már… Nem számítok arra, hogy a következő idényben már a bajnoki címért harcolunk. Természetesen ez az elsődleges célom, de objektívnak kell lennünk. Ebből a helyzetből nem juthatunk el odáig, hogy a vb-címért küzdjünk. Azonban úgy gondolom, sokkal közelebb kerülhetünk, és meglátjuk, hogy a következő szezonra mennyire keményen dolgoznak. Aztán pedig meglátjuk, mit csinálnak ’25-re.”

Fontos szakember hagyta el a Ducatit a Yamaha kedvéért

Azt valóban nem lehet mondani, hogy a Yamaha nem tesz lépéseket a megfelelő, vagy legalábbis annak vélt irányba. Ahogyan arról decemberben mi is beszámoltunk, az utóbbi időszakban két fontos mérnököt is megszereztek a Ducatitól. Massimo Bartolini a japán gyártó technikai igazgatója lesz, míg Marco Nicotra az aerodinamikai részlegen fog dolgozni.