back to top
2024. május 04. 10:47
KezdőlapNégykerékTerrortámadások lehetetlenítették el Rossiékat, nem ismételhetik meg tavalyi dobogójukat

Terrortámadások lehetetlenítették el Rossiékat, nem ismételhetik meg tavalyi dobogójukat

Nem tud rajthoz állni a húti lázadók támadásai következtében lelassuló tengeri szállítás miatt két héttel elhalasztott Dubaji 24 órás futamon Valentino Rossi és csapata, a WRT. A Doktor autója tavaly a harmadik helyen zárt ezen a viadalon.

Nem áll rajthoz Valentino Rossi a Dubaji 24 órás versenyen, mivel azt a Vörös-tengeren történt terrortámadások következményei miatt két héttel elhalasztották. A futamot eredetileg a most következő hétvégén rendezték volna meg, végül azonban majd január 27-én indulhat csak el. Az új dátum viszont nem felel meg Rossi csapatának, a WRT-nek, így ők visszalépnek az indulástól.

Technikai hiba vette el Rossiék győzelmi esélyét az év utolsó futamán

Rossi első megmérettetése a WRT színeiben a tavalyi Dubaji 24 órás volt, amelyen a 46-os rajtszámú BMW-vel, Maxime Martin, Max Hesse, Sean Gelael és Timothy Whale társaságában a harmadik helyet szerezte meg a Doktor. Ekkor Vincent Vosse csapatának – amely a hosszútávú versenyzés egyik legjobbjának számít – másik autója pedig megnyerte a futamot, és idén is mindkét egységgel jó eséllyel pályáztak volna a győzelemre.

„Az esemény elhalasztása miatt a Team WRT visszavonja két BMW M4 GT3-as autójának jelentkezését az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett versenyre. A belga csapat tartja magát az eredeti felkészülési tervéhez a 2024-es szezon további részére, és így nem fér bele annak a kockázata, hogy a felszerelés és az autók késve érkeznek vissza Dubajból” – magyarázta a döntését az alakulat a közösségi médiában.

A halasztás konkrét oka, amelyre a WRT utalt közleményében, a tengeri szállítás terén keresendő. Tavaly novemberben és decemberben a jemeni polgárháborúban a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló húti lázadók a Vörös-tengeren több kereskedelmi hajót megtámadtak, illetve egyet el is foglaltak, mivel úgy gondolták, azoknak valamilyen módon köze van Izraelhez. Ennek következtében az Európa és Ázsia déli része közötti fuvarozás jelenleg nem a Szuezi-csatornán keresztül, hanem Afrika megkerülésével zajlik. Ez az út pedig jóval több ideig tart, így a hajók nem érnének oda időben a verseny eredeti időpontjára, illetve nem érnének onnan vissza.

A WRT mellett a GT kategória számos másik élcsapata, többek között a Land-Motorsport vagy a Herberth Motorsport is jelezte, nem tud ott lenni (mindkét autójával) a szervező cég, a Creventic által elcsúsztatott futamon. A Rossi alakulata által okként megjelölt felkészülés mellett több másik tényező befolyásolhatta az istállók döntését, például többen közülük alkalmaznak ún. úrvezetőket, akik nem professzionális versenyzők, tehát civil munkájuk van, amelyet nem tudnak bármikor otthagyni. Ezenkívül sokaknak fontos szempont lehetett, hogy az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező endurance-futam, a Daytonai 24 órás idei kiírása pont egybeesik az új dátummal.