back to top
2024. május 03. 06:49
KezdőlapMotoGPMegható módon emlékezett meg fiáról Simoncelli édesapja csapatának bemutatóján

Megható módon emlékezett meg fiáról Simoncelli édesapja csapatának bemutatóján

Szerdán bemutatták a SIC58 Squadra Corse Moto3-as és MotoE-csapatának motorfestését. Paolo Simoncelli, a csapat tulajdonosa beszédében fiára, a 2011-ben elhunyt Marcóra emlékezett.

Természetesen nemcsak a MotoGP-ben és a Superbike-világbajnokságban, hanem az alsóbb kategóriákban is zajlanak a motorbemutatók. Szerdán a SIC58 Squadra Corse leleplezte idei versenygépeinek színösszeállítását. Az istálló 2017-ben mutatkozott be a Moto3-ban, majd annak 2019-es életre hívása óta a MotoE-ben is szerepel.

Az olasz alakulatot a néhai Marco Simoncelli édesapja, Paolo hozta létre, és fiának becenevéről, illetve rajtszámáról nevezte el. A 250 köbcentiméteres kategória 2008-as világbajnoka a 2011-es Maláj Nagydíjon szenvedett halálos balesetet, ám emlékét azóta is sokan őrzik. Így tesz édesapja is, aki a bemutatón is felidézte a néhai versenyzőt.

„Csak azért vettem meg a San Carlo csipszet, mert a csomagoláson Sic képe volt, és már el sem tudok képzelni egy rajtrácsot a színeitek nélkül – utalt arra a márkára, amely már évek óta szponzorálja az istállót. – Egy részetekhez kapcsolódunk, a Marcóval közös múltatok miatt, mert személyesen megismertétek őt, mert utat talált az otthonotokba és a szívetekbe. Először barátok, majd szponzorok [lettetek]. Mások azért vannak itt, mert magával ragadta őket a sportteljesítménye, és a tehetsége miatt barátok lettetek. Mindannyiunkra vonatkozik, hogy beleszerettünk a pályán tanúsított bátorságába, és a pályán kívüli szelídségébe. És kisebb részben azért, mert tudok valamit erről a munkáról.”

Hátborzongató vallomás Simoncelli édesapjától, aki megérezte fia halálát

Marco Simoncelli 2002-ben mutatkozott be a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentis géposztályában, ahol négy év alatt két győzelemig jutott. A legalsó kategóriához hasonlóan első két évében a középsőben sem állhatott fel a dobogó tetejére, harmadik idényében viszont hat diadallal megszerezte a vb-címet. A MotoGP-ben 2010-ben debütált, és mind a pályán, mind azon kívül közönségszórakoztató stílust képviselt, ezért sokan megszerették.

„Szeretnék koccintani a SIC58 Squadra Corséra, ahol néha ujjal mutogatnak ránk, mert túl egyenesek vagyunk, de végső soron valódibbak vagyunk, mint valaha egy olyan hamis és ostoba világban, mint a mai – folytatta Paolo Simoncelli. – Egy koccintás mindenkire, aki részese ennek, mert ezen pillérek nélkül nem lenne Squadra Corse. Ez Marcóra is vonatkozik, aki mindennek a lényege. Nélküle nem lenne miért itt lennünk. Együtt jelentjük a bizonyítékát annak, hogy amikor egy álom összetörik, az embernek képesnek kell lennie arra, hogy újat teremtsen, napról napra, a végsőkig próbálkozva. Igyunk a makacsságunkra, mert soha nem adjuk fel, és minden évben van bátorságunk újra megpróbálni, ugyanolyan erővel, mint az első évben, vagy talán még nagyobbal is.”

A SIC58 Squadra Corse a Moto3-ban a hetedik, míg a MotoE-ben a negyedik helyet szerezte meg a csapatok tabelláján, míg egyéni szinten a tizenegyedik, illetve a kilencedik pozícióban végzett a jobbik versenyzőjük. A Moto3-ban teljes a sorcsere az idei évre, hiszen Toba Kaitó és Riccardo Rossi helyett Luca Lunetta és Filippo Farioli erősítik majd az istállót. Ami az elektromos világbajnokságot illeti, Kevin Manfredi maradt az alakulatnál, Kevin Zannoni helyét viszont Massimo Roccoli veszi át.