2024. április 27. 11:45
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Továbbra is fogok hibázni

Marc Márquez: Továbbra is fogok hibázni

Marc Márquez elárulta, a szezonnyitó egy újabb lecke lesz számára, és van, amit még mindig nem sikerült teljes mértékben elsajátítania. A spanyol versenyző szerint fizikailag rendben van, de arra számít, hogy egyes futamokon hibázni fog.

Már csak két hét és a Katari Nagydíjjal elkezdődik a MotoGP 2024-es szezonja. Ahogyan mindig, úgy most is sok a kérdőjel, de a legtöbben alighanem arra kíváncsiak, hogy Marc Márquez mire lesz képes a Ducatival. A 31 éves motoros ugyanis 11 év után nem a gyári Honda, hanem a Gresini színeiben fog versenyezni egy tavalyi gépen.

Ami a teszteket illeti, Márquez Sepangban a hatodik, míg Loszaílban a negyedik helyet szerezte meg, utóbbi alkalommal 383 ezreddel maradt el az élen záró Francesco Bagnaiától. Persze a legjobb köridő ilyenkor messze nem árul el mindent, és a nyolcszoros világbajnok hangsúlyozta, van, amit még nem sikerült teljes mértékben elsajátítania.

Bagnaia történelmi magasságokba került a katari MotoGP-teszt második napján

„Ez egy újabb pont, egy újabb lecke lesz, megérteni, hogyan kell a többiek mögött vezetni, és hogyan kell előzni – utalt az idénynyitóra, majd egy példával érzékeltette, hogy még nem minden megy gördülékenyen. – Néha elfelejtem kikapcsolni a magasságállítót, mert másképp működik [a Hondáéhoz képest]. A hosszú etap alatt ezt elfelejtettem.”

Márquez mindig is nagy kockázatot vállalt, de amióta a Honda visszaesett, ez csak fokozódott. Tavaly többek között emiatt esett el 29 alkalommal, ám sokan arra számítanak, hogy egy versenyképesebb motoron ez a szám jelentősen csökkenni fog. Hogy ez így lesz-e, az majd kiderül, de az 59-szeres MotoGP-futamgyőztes arra számít, hogy lesznek bakik a részéről.

„A versenyeken továbbra is fogok hibázni, ez a folyamat része – hangsúlyozta. – Azonban nyugodtnak kell maradnom, és egyszerűen folytatni kell, amit az előszezonban csináltam. Lesznek olyan futamok, amelyeken szenvedni fogok, de ha szenvednem kell, szenvedek. Lesznek nehezebb napok is. Ugyanakkor megpróbálom majd élvezni, és kedden is élveztem. Majd meglátjuk, még sok mindent meg kell tanulnom.”

A nagyobb kockázatvállalásnak meglett az eredménye – Marc Márquez először bukott a Ducatival

Márquez az elmúlt időszakban többször is kiemelte, hogy hosszú évek után először sikerült úgy végigcsinálnia egy téli felkészülést, hogy nem egy sérülésből lábadozott. Persze a valenciai teszt után kompartment szindróma, avagy angolul „arm pump” miatt meg kellett operálni a karját, de ez messze nem egyedi ebben a világban.

„Fizikai szempontból jó munkát végeztem a télen – fogalmazott. – Volt egy kis műtétem a kompartment szindróma miatt, mint sok más versenyzőnek, és jól működik [a karom]. Keddre egy hosszabb etapot is terveztem tizennyolc-húsz körrel, még akkor is, ha egy piros zászló közbejött. Azonban jól megy, még úgy is, hogy a négy műtét utáni karomról van szó. Óvatosabbnak kell lennem, de ha így teszek, akkor működik. Mint láthatták, az előszezonom normálisan alakult Malajziában és Katarban. Ha pedig az ember az előszezon utolsó napjára hosszú etapot tervez, annak az az oka, hogy az érzet rendben van.”

Néhányan altattak? Vagy mégsem? – a nagy találgatások elkezdődtek a MotoGP-ben