2024. április 27. 11:22
KezdőlapMotoGPBagnaia történelmi magasságokba került a katari MotoGP-teszt második napján

Bagnaia történelmi magasságokba került a katari MotoGP-teszt második napján

Francesco Bagnaia új, nem hivatalos pályacsúcsot állított fel a katari MotoGP-teszt második napján, amelyet a gyártók közül az Aprilia zárhatott a legelégedettebben.

Kedden került sor az utolsó előszezoni kollektív MotoGP-teszt második napjára a katari Losail International Circuiten. A portimãói balesete miatt hiányzó Franco Morbidelli kivételével a mezőny állandó versenyzői közül mindenki motorra ült, ahogyan pályára gurult Michele Pirro, Cal Crutchlow és Lorenzo Savadori is, akik a Ducatinál, a Yamahánál és az Apriliánál töltik be a tesztpilóta szerepkörét.

Bagnaia volt a leggyorsabb a katari MotoGP-teszt első napján, továbbra is nagy a japánok hátránya

A keddi tesztnap első része eléggé eseménytelenül telt az aszfalt túl magas hőmérséklete és a zavaróan erős szél miatt. Az első két órában alig tizenegy pilóta merészkedett ki a pályára, az általuk futott idők pedig messze elmaradtak a hétfői legjobbaktól.

A történések a harmadik órában kezdtek beindulni. Először Marc Márquez alatt állt meg a motor, majd Francesco Bagnaia megfutotta a tesztnap első 1:53 alatti körét (1:52.575), amivel először közelítette meg a legjobb hétfői időt (1:52.040), amely szintén az ő nevéhez fűződött.

A negyedik óra végén már az első kilenc helyezett neve mellett 1.52-vel kezdődő idő szerepelt, közülük akkor éppen Enea Bastianini állt a legjobban (1:52.136). Az ötödik órában aztán hárman – Álex Márquez és a VR46 két versenyzője – Bastianini elé kerültek, a vezetést Fabio Di Giannantonio ragadta magához (1.51:569). Digga ezzel megdöntötte a korábbi rekordot, amelyet Luca Marini tartott (1.51:762).

Az igazi tűzijátékot viszont az ötödik óra hozta el, amelynek a legelején Bagnaia futott egy hihetetlen kört (1:50.952). Ennél a keddi tesztnap alatt már senki sem tudott jobb időt motorozni, sőt semelyik másik pilóta sem volt képes beférni 1.51 alá. A címvédőhöz végül csapattársa, Bastianini tudott a legközelebb férkőzni (1:51.072).

A gyári Ducati versenyzőin kívül az Aprilia pilótái lehettek különösen elégedettek a teljesítményükkel. Közülük Aleix Espargaró volt a leggyorsabb, a 34 éves versenyző a harmadik helyen zárt (1:51.260). A Trackhouse Racinget képviselő Raúl Fernández a tavalyi motorral futotta meg az ötödik legjobb időt (1:51.341), Maverick Viñales pedig a hatodik pozíciót tudhatta a magáénak a leintéskor (1:51.387).

Az idősebb Márquez fivérnek is volt oka az örömre, hiszen az egész mezőnyt tekintetbe véve a negyedik, a Ducati versenyzői közül pedig a harmadik helyet szerezte meg (1:51.335). Az utolsó órában elszenvedte az első bukását a Ducatival, de szerencsére nem sérült meg. A legjobb tízbe a két olasz gyártó pilótáin kívül egyedül Brad Binder tudott bekerülni, a dél-afrikai motoros az utolsó percekben ugrott fel a kilencedik helyre (1:51.583).

A két japán márka versenyzői kedden sem igazán tudták megmutatni magukat, a Yamaha pilótái közül Fabio Quartararo volt a leggyorsabb (1:51.965), de az ideje csak a tizennegyedik helyre volt elég. A Hondánál nem sok bizakodásra ad okot, hogy a szatellitcsapatuk, az LCR mindkét motorosa jobb pozícióban zárt, mint a gyári istállót képviselők, a legjobb kört az előző naphoz hasonlóan Johann Zarco rakta össze (1:52.162).

A katari MotoGP-teszt második napjának végeredménye