2024. április 27. 09:58
KezdőlapMotoGPBagnaia szerint hibátlanul megy az idei Ducati, Martín és Bastianini viszont vibrációról...

Bagnaia szerint hibátlanul megy az idei Ducati, Martín és Bastianini viszont vibrációról panaszkodik

A katari teszt második napján Jorge Martín és Enea Bastianini is vibrációt érzékelt a motorja hátsó részén. Francesco Bagnaia viszont azt mondta, hogy szerinte tökéletesen működik a 2024-es Ducati.

Francesco Bagnaia volt a leggyorsabb a katari MotoGP-teszt második napján. A tavalyi bajnoki kihívó, Jorge Martín neve mellett azonban csak a hetedik legjobb idő szerepelt a leintéskor, ráadásul a Pramac pilótája fél másodpercnél is többet kapott az ugyanolyan motoron ülő Bagnaiától. Martín ennek megfelelően nem is volt teljesen megelégedve a 2024-es Ducatival, amelynek hátsó részén fellépő vibráció kifejezetten zavarta.

Bagnaia történelmi magasságokba került a katari MotoGP-teszt második napján

Hétfőn elég jól éreztem magam a pályán, ahogyan kedden is, egészen addig, amíg fel nem tettük az utolsó gumit – idézi Martínt a Crash.net. – Akkor furcsa vibráció lépett fel a motor hátsó részén. Emiatt pedig eléggé küszködtem, mivel ez volt az első alkalom, hogy a MotoGP-ben ezzel a problémával szembesültem. A csapattal próbáljuk majd megoldani, de egyelőre nem tudjuk, hogy mi okozhatta, hiszen bármi lehet az okozója, lehet például a lengőkar, de akár a váz is. Ennek köszönhetően nem tudtam simán motorozni, úgy ahogy akartam. Most arra várok, hogy a csapat rájöjjön a megoldásra. Amikor megtalálják, akkor majd újra képes leszek arra, hogy igazán gyorsan menjek.”

A szintén a legújabb Ducatit, a Desmosedici GP24-et használó Bagnaia márkatársával ellentétben tökéletesen meg van elégedve a motorral. „Hihetetlenül jó érzés vezetni. Úgy hiszem, hogy a GP24 minden tekintetben jobb, mint a GP23, jelenleg hibátlanul működik – nyilatkozta a MotoGP hivatalos honlapjának Bagnaia. – Viszont azt nagyon jól tudjuk, hogy egy versenyhétvégén minden teljesen más lehet, mint egy teszten. Annyi biztos, hogy nagyon jól éreztem magam a motoron. Egyébként az összes GP24 nagyon gyorsnak tűnik, Enea [Bastianini] és Martín alatt is, szóval büszkék lehetünk magunkra.”

Bagnaia elégedett, de még nem teljesen magabiztos, Bastianinit betegség hátráltatta

Bagnaiával ellentétben a csapattársa, Bastianini szintén érzékelte a Martínt hátráltató vibrációt, de neki elmondása szerint nem okozott annyira nagy problémát, mivel másfajta vezetési stílusa van, mint a spanyol pilótának. Ezt a pályán nyújtott teljesítménye is alátámasztja, hiszen ő tudott legközelebb kerülni a címvédőhöz, alig 12 századmásodperccel futott nála rosszabb időt. Rimini szülötte azt azonban a nagyszerű eredmény dacára is kiemelte, hogy amennyiben megtalálnák a megoldást erre a problémára, akkor akár még jobb is lehetne.

„Nem éreztem magam rosszul a motoron, hétfőről keddre még előre is tudtunk lépni valamelyest – folytatta a tesztjének elemzését Bastianini a MotoGP honlapjának. – Viszont még mindig van hová fejlődnünk, mivel jelenleg Bagnaiáék előttünk járnak. Jobban meg kell vizsgálnunk az adatokat, a fő probléma az a kis vibráció volt, amely először a kanyarbejáratoknál jelentkezett a hátsó keréknél, majd néhány kör után az elsőn is megjelent. Ettől eltekintve jó köridőt futottam, de még nem értük el a száz százalékot.”

Máris bebizonyosodott, hogy azt az idényt is a Ducati uralja? – Bastianini válaszolt