2024. április 27. 09:31
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró, a jelenlegi legidősebb MotoGP-pilóta elárulta, mikor fog visszavonulni

Aleix Espargaró, a jelenlegi legidősebb MotoGP-pilóta elárulta, mikor fog visszavonulni

Az Aprilia nem szeretné elküldeni, így a MotoGP korelnöke, Aleix Espargaró maga dönthet a visszavonulásának időpontjáról. A spanyol pilóta pedig elmondása szerint majd akkor fejezi be a pályafutását, ha már nem érzi magát versenyképesnek.

A MotoGP jelenlegi korelnöke Aleix Espargaró, aki már a 34. életévét tapossa. Annak ellenére, hogy ez a sorozat nem szokott kegyes lenni a megöregedő versenyzőkkel, Espargaró teljesítményén nem látszik meg az idő múlása, sőt a spanyol pilóta éppen élete két legjobb szezonján van túl. 2022-ben a MotoGP-ben eltöltött évei során először felállhatott a dobogó tetejére, tavaly pedig már két olyan futam volt, amelyen nem talált legyőzőre. Csapatának, az Aprilia gyári istállójának bemutatóján azonban így is megkapta azt a kérdést, hogy nem fontolgatja-e már a visszavonulást.

Le tudja győzni Marc Márquez, amit eddig még senkinek sem sikerült?

„Nagyon jól értem a motort, ez például a [magas] életkor előnye – idézi Espargarót a SPEEDWEEK.com. – Azért vagyok nyugodt a jövőmmel kapcsolatban, mert ez az egész rajtam múlik. Ha tudok versenyeket nyerni, akkor maradok az Apriliánál – már ha akarok. Ez az én döntésem, a technikai igazgatónk, Romano Albesiano már megerősítette, hogy néhány évig még engem akar látni a csapatnál. Ha úgy fogom érezni, hogy versenyképes tudok lenni, akkor fordítok még időt az aktív pályafutásomra – ha viszont nem, akkor majd visszavonulok.”

„Érzem, hogy öregszem, azonban évről évre egyre gyorsabb leszek, és ez a tendencia eddig idén is folytatódott. Például a sepangi pálya korábban nem igazán feküdt nekem, viszont a mostani teszten gyorsabb voltam ott, mint eddig valaha. Az Aprilia egyre jobb és jobb lesz, és továbbra is én vagyok a leggyorsabb Aprilia-pilóta. Van bárki, aki ilyen helyzetben feladná? Nem tudom. Persze másrészről végre szeretnék több időt tölteni a gyerekeimmel. A versenyzésen kívül számos másik projekt van a fejemben. Szerencsére jelenleg elég jó életem van, és nem kell azon stresszelnem, hogy minél előbb döntést hozzak ebben a kérdésben.”

Aleix Espargaró szerint sokat javult az Aprilia, de nem tudja, mennyire lesz alkalmas a versenyzésre

A bemutatón Massimo Rivola, az Aprilia Racing vezérigazgatója arról beszélt, hogy szerinte mindenük megvan a jó szerepléshez. Ezzel kapcsolatban külön kiemelte, hogy mennyire elégedett a gyártó jelenlegi pilótáival. Később azt is elmondta, hogy miért szeretné mind a négyüket megtartani a jövő évi szezonra.

„Szerintem a stabilitás a [jó] teljesítmény kulcsa. Ezért is látjuk azt, hogy a legtöbb pilóta magával viszi a versenymérnökét, a szerelőit, meg a többi ilyen emberét az új csapatához – tette hozzá Rivola. – Viszont nem ez az egyetlen oka annak, hogy nagyon elégedett vagyok a négy jelenlegi pilótánkkal, és nem csak ezért tudom elképzelni, hogy velük folytatjuk a munkát 2025-ben. Másrészt készen kell állnom arra az esetre egy B-tervvel, ha valaki ellopná tőlünk az egyik srácot, szóval természetesen én is felmérem a piacot.”

Bastianini után egy másik Ducati-versenyzőre is szemet vetett az Aprilia vezére?