2024. április 27. 12:51
KezdőlapMotoGPBastianini után egy másik Ducati-versenyzőre is szemet vetett az Aprilia vezére?

Bastianini után egy másik Ducati-versenyzőre is szemet vetett az Aprilia vezére?

Massimo Rivola kifejtette, már csak azért is kell jól kezdeniük a szezont, hogy kedvező célpontnak számítsanak a legjobb versenyzők számára, és itt többeket is megemlített. Az Aprilia Racing vezérigazgatója azt is elárulta, hogy szerinte kik lesznek a legerősebbek a 2024-es idényben.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az Aprilia vasárnap összességében az utolsó előtti csapatként, a gyári istállók közül pedig utolsóként bemutatta idei motorfestését. Az olasz az előző két szezonhoz hasonlóan ezúttal is Aleix Espargaró és Maverick Viñales fog versenyezni, de időről időre felmerül a kérdés, hogy nem lehet-e javítani ezen a pároson.

Idén képesek lesznek arra, hogy második erővé váljanak? – bemutatta a 2024-es festését az Aprilia

Massimo Rivola ugyan leszögezte, hogy elégedett a két spanyol motorossal, ám kijelentette, vonzónak kell lenniük, hogy a legjobbak közül válogathassanak. Az nem titok, hogy az Aprilia Racing vezérigazgatója nagyra tartja Enea Bastianinit, de nemrég a 26 éves versenyző egyik márkatársát is megemlítette mint potenciális célpont.

Bastianini az Apriliánál? – a gyártó vezére szerint egy „hasznos” kombináció lenne

„Ezért is kell azonnal versenyképesnek lennünk – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak. – Olyan helyzetben kell lennünk, hogy mi alakítsuk a piacot, és ne az elszenvedői legyünk. Szeretném előrebocsátani, hogy két nagyon erős versenyzőnk van, nem azzal a szándékkal fogunk nekivágni, hogy lecseréljük őket. Azonban nyitva kell tartanom a szemem. Enea Bastianini iránt soha nem titkoltam az érdeklődésemet, még akkor sem, ha a [tavalyi sérülései miatti] állapotára gondolok. Marc Márquez és Jorge Martín is fenyegeti [az ülését]. És ott van [Marco] Bezzecchi, aki lenyűgözött.”

Bezzecchi a harmadik idényét fogja megkezdeni a MotoGP-ben. Tavaly három futamgyőzelem is összejött neki a VR46 színeiben, és egy előző évi Ducatival a bajnokság harmadik helyén végzett. A bolognai gyártó felajánlotta neki a Pramac ülését, de ő inkább maradt Valentino Rossi csapatánál. Ugyanakkor előbb-utóbb alighanem gyári motoron akar ülni, kérdés, hogy a Ducatinál lesz-e hely neki, hiszen, ahogyan arra Rivola is célzott, Bastianini motorjára többen is pályáznak, míg Francesco Bagnaia helye biztosnak tűnik.

Az olasz szakember az erőviszonyok várható alakulására is kitért. A malajziai tesztek alapján a Ducati ismét rendkívül erősnek tűnik, és úgy véli, Márquez felveheti a versenyt a gyári istálló párosával, illetve Martínnal. Ami saját magukat illeti, szeretnék visszaelőzni a KTM-et, emellett Rivola azt is fontosnak tartja, hogy Viñalesnek meglegyen az első diadala az Aprilia színeiben.

„A gyári Ducatik és talán Márquez nagyon erősek lesznek – jelentette ki. – Ugyanakkor mi is itt vagyunk, és jól fogunk szórakozni. Arra számítok, hogy Marc nyer, vagy rendre harcol Bagnaiával és Martínnal. Örülnék, ha a 2023-as eredményen javítanánk, tehát a konstruktőri bajnokságban legalább a második helyen végeznénk. Emellett mindenáron akarok egy győzelmet Viñalesnek, nagyon hiszek benne.”

A motorfejlesztés terén az Aprilia azon gyártók közé tartozott, amely kifejezetten extrém aerodinamikai megoldásokkal hívta fel magára a figyelmet. „Jelentősek voltak, először volt hat RS-GP24-es és négy RS-GP23-as a pályán, a munka pedig figyelemre méltó volt – utalt a fejlesztésekre Rivola. – Elégedettek vagyunk, Viñales és Espargaró versenyképes volt egy még fejlesztendő motorral.”

„Teniszütő” jelent meg az Aprilián, az is kiderült, hogy miért