2024. április 27. 08:46
KezdőlapMotoGPHárom törést is szenvedett, mégis szerencsésnek érzi magát Raúl Fernández a sepangi...

Három törést is szenvedett, mégis szerencsésnek érzi magát Raúl Fernández a sepangi bukása után

Raúl Fernández elárulta, nem érti, hogyan történt meg vele a highside Sepangban, amelynek következtében már az első napon be kellett fejeznie a tesztet. A Trackhouse versenyzője kifejezetten szerencsésnek tartja magát, hogy már most motorra ülhet, és emiatt hálás a MotoGP orvosi csapatának.

Rémálomszerűen alakult Raúl Fernández számára a sepangi teszt, hiszen szinte alighogy elkezdődött, neki már véget is ért. Mindössze a harmadik körét teljesítette, amikor egy ijesztő highside-ot produkált ugyanott, ahol nem sokkal korábban Francesco Bagnaia is elesett. Csakhogy amíg a címvédőnek nem esett baja, addig ő nem úszta meg.

A spanyol versenyző ugyan aznap még visszatért a pályára, de a következő két napon már nem ült motorra. Katarban elmondta, hogy mennyire súlyos sérülést szenvedett, arra viszont nem tudott teljes körű magyarázatot adni, hogy mi okozta a bukást. Fernández úgy véli, mindent jól csinált, ám a gumik mégis megcsúsztak, és ez vezetett a balesethez.

„Szerencsés vagyok, rendkívül szerencsés a sepangi nagy balesetem után – nyilatkozta a The-Race.com-nak. – Az orvosok látták, hogy három különböző törésem is van, és ez nem vicces. Furcsa volt. Láttam Peccót, ő az első körben bukott, én pedig a harmadikban, de nem nagyon értem. Lassabb voltam, a helyes íven mentem, de úgy éreztem, hogy mindkét gumi megcsúszott, és egy highside-ot produkáltam. Nagyon furcsa, mert nem számítottam rá, nem láttam nedves foltokat vagy olajat. Ezt az adatokon is láttuk. Nem csupán azért történt a highside, mert sok volt a gáz, vagy bármi ilyesmi, vagy mert túl agresszív voltam. Egyszerűen csak mindkét abroncs megcsúszott, és abban a pillanatban repültem.”

Raúl Fernández ijesztő bukása miatt nem tud részt venni a sepangi teszt további két napján

Fernándeznek nem ez volt az első komolyabb sérülése, amióta 2022-ben bemutatkozott a MotoGP-ben. Abban az évben agyrázkódása volt Indonéziában, a tavalyi év elején pedig kompartment szindróma, vagyis angolul „arm pump” miatt kellett műteni. A 23 éves pilóta hálás a MotoGP orvosi csapatának, amelynek feladatait tavaly óta már nem a Clinica Mobile, hanem a Quirónprevención látja el.

„Úgy érzem, hogy a MotoGP bizonyos pillanatokban lenyűgöző munkát végez – fogalmazott. – Amit a Clinicával csináltak… Mindenki össze volt zavarodva, amikor elmondták, hogy [a továbbiakban] nem a Clinica lesz, sok év után váltottak, és jött a Quirón. Azonban csodálatosak voltak, nagyon elégedett vagyok velük. Az én esetemben nincsenek szavak, amelyeket mondhatnék nekik, különösen Jaime [Benitónak] és Nacho [Gallegónak], a fizioterapeutának, illetve az orvosnak. Elképesztő csapatuk van. Kevesebb mint két hete történt a baleset, de többé-kevésbé tudok járni, kerékpározni, szóval úgy érzem, elég gyors volt a felépülés. Az átlagembernek négy–öt hétre van szüksége, hogy itt legyen, én pedig kevesebb mint két héttel később MotoGP-motorra ülök.”

Fernández számára valóban kulcsfontosságú volt a gyors gyógyulás, hogy legalább a hétfőn, azaz ma kezdődő katari teszten ott legyen. A Trackhouse pilótája csapattársával, Miguel Oliveirával ellentétben csak később kapja meg az Aprilia idei motorját, de egyelőre örül, hogy az RS-GP23-ast vezetheti, miután Valenciában jó benyomásai voltak a versenygéppel kapcsolatban.

„Nagyon fontos számunkra a teszt, mert Sepangban három nagyon fontos napot buktunk el – magyarázta. – Most elmondhatom, hogy örülök, hogy a régi motoron [megyek], mert Valenciában teszteltem, és nagyon jól éreztem magam rajta. Igen, Sepangban csak három kört tettem meg, de abban a három körben azonnal remekül éreztem magam a motoron. Ami a jelenlegi beállításokat illeti, nem hiszem, hogy túl sokat kell módosítanunk, úgyhogy ez a teszt csak arra szolgál, hogy mindenekelőtt érezzem, milyen a lábam, később pedig arra, hogy ráérezzek [a motorra]. Számomra az a legfontosabb, hogy ismét felvegyem ezt a sebességet fejben. Ez nem könnyű. Az ember edzhet otthon, de az nem ugyanaz. Ez a fontos, és az, hogy érezzem, hogy vagyok fizikailag. Ez fontos számomra, hogy ne csináljak semmi hülyeséget, és hogy sok kört tegyek meg.”