2024. április 27. 09:55
KezdőlapMotoGPQuartararo már a bejelentés előtt tudomást szerzett a szenzációs átigazolásról, de nem...

Quartararo már a bejelentés előtt tudomást szerzett a szenzációs átigazolásról, de nem hitte el

Fabio Quartararo elárulta, már a bejelentés előtt tudott arról, hogy a hétszeres Forma–1-es világbajnok Lewis Hamilton a Mercedestől a Ferrarihoz igazol. A francia pilóta azonban addig nem hitte el, amíg nem vált hivatalossá.

A Forma–1 rajongói hasonlót élhettek át nemrég, mint a MotoGP kedvelői október elején, amikor hivatalossá vált, hogy Marc Márquez elhagyja a Hondát, és a Gresinihez igazol. Február 1-én ugyanis hivatalossá vált, hogy a négykerekű csúcskategória legeredményesebb versenyzője, Lewis Hamilton az idei év végén távozik a Mercedestől, és a sportág legsikeresebb csapatához, a Ferrarihoz igazol.

Hivatalos: Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazol

Ráadásul Márquez átigazolásával ellentétben a brit versenyző lépése szinte derült égből villámcsapásként jött, hiszen az előző napon még híre-hamva sem volt ilyen jellegű értesülésnek. Azonban a közvetlen érintetteken kívül is akadt, aki már korábban tudott róla: például Fabio Quartararo, ám a francia versenyző kezdetben nem akarta elhinni.

„Furcsa volt, mert néhány nappal a bejelentés előtt Maranellóban jártam, és Piero Ferrari [az alapító Enzo Ferrari fia, valamint a vállalat résztulajdonosa és egyben alelnöke – a szerk.] utalt erre nekem – nyilatkozta az Autosportnak. – Azonban abban a pillanatban nem tudtam, hogyan értelmezzem, nem értettem. Nem hittem el, amíg nem lett hivatalos.”

Hamilton ezzel nemcsak a Mercedest mint csapatot, illetve konstruktőrt, hanem mint motorgyártót is elhagyja. A 39 éves pilóta már gyerekkora óta a stuttgarti márka támogatását élvezte, és eddigi pályafutása összes F1-es versenyén az általuk épített erőforrás hajtotta az autóját. Természetesen z azonos motorgyártóra vonatkozó fontos rekordok mindegyike az övé, minimum holtversenyben.

Hamilton 2013 óta versenyez a Mercedes csapatánál, az előző hat évet ugyanis a McLarennél töltötte. Quartararo, aki 13 éves volt a brit pilóta legutóbbi csapatváltásának idejében, nem is emlékszik ezekre az idényekre. „Csak a Mercedesből emlékszem Lewisra – szögezte le. – A McLarennél eltöltött idejével nem is vagyok tisztában. Furcsa lesz őt pirosban látni.”

A két versenyzőt egyébként egy szponzor is összekötötte, hiszen a Monster tavalyig mind a Yamaha MotoGP-csapatát, mind az F1-es Mercedest támogatta, ám utóbbi az idei évre megszűnt. Emellett személyesen is jó viszonyt ápolnak: 2022 nyarán például felkerült a közösségi média felületeire egy videó, amelyben a két világbajnok együtt lovagolja meg a hullámokat.

Hamilton egyébként kifejezetten kedveli a motorozást, illetve a MotoGP-t. 2019-ben a már említett szponzor révén munkaeszközt cseréltek az akkor még a gyári Yamahánál versenyző Valentino Rossival: a kilencszeres világbajnok beült az F1-es Mercedesre, míg a brit pilóta felült az M1-esre. Ami Quartararót illeti, 2022-ben szó volt róla, hogy ő is kipróbálhatja a csillagos istálló autóját, de ebből végül nem lett semmi.