2024. április 27. 11:27
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Versenyképesnek kell éreznem magam, hogy folytassam a pályafutásomat

Marc Márquez: Versenyképesnek kell éreznem magam, hogy folytassam a pályafutásomat

Marc Márquez elárulta, mindenképpen versenyképesnek kell lennie ahhoz, hogy folytassa a karrierjét, de ez nem feltétlenül futamgyőzelmeket jelent. A spanyol versenyző beszélt a sérülésektől sújtott előző éveiről, és leszögezte, nem lesz jobb annál, mint amilyen korábban volt.

Hatalmas kihívás elé néz Marc Márquez az idei szezonban, hiszen pályafutása során először nem a gyári Honda színeiben fogja megkezdeni a MotoGP-szezont. A 31. születésnapját múlt hét szombaton ünneplő motoros tizenegy év után hagyta ott a japán gyártót, és a Gresinihez igazolt, ahol egy tavalyi Ducatin fog ülni.

Márquez: tavaly hoztam olyan döntéseket, amelyeket lehet, hogy meg fogok bánni a jövőben

A nyolcszoros világbajnok már jó néhányszor elmondta, hogy ismét élvezni akarja a motorozást. Az elmúlt években ez meglehetősen ritkán sikerült neki, hiszen nem sokszor volt képes kiemelkedő eredményre. Éppen ezért benne is felmerültek bizonyos kérdések, amelyeket meg kell válaszolnia. Erre pedig alighanem a mezőny legjobb motorjánál nem lehet alkalmasabb eszköz.

„Csak magamnak kell – utalt Márquez The-Race.com podcastjában arra, hogy másoknak nem kell bizonyítania. – Sokszor elmondtam már az interjúimban, hogy ha nem érzem magam versenyképesnek… A versenyképesség nem a győzelmet jelenti. A legjobb ötöt, legjobb hatot jelenti, hogy dobogókért, győzelmekért harcolok. A bajnokság megnyerése rendkívül nehéz, és csak egyre nehezebbé válik, ahogyan telnek az évek, a fiatalabbak pedig jönnek. Minden sportolónak megvan a maga momentuma, és lépésről lépésre visszaesik. Ismét versenyképesnek kell éreznem magam, hogy folytassam a pályafutásomat.”

Márqueztől sokan azt várják, hogy minimum harcban legyen a bajnoki címért, ám ő nem először hangsúlyozza, hogy ezt nem tartja reális célnak. Már csak azért sem, mert most ő van abban a helyzetben, mint korábbi csapattársai, és neki kell hozzászoknia egy olyan motorhoz, amelyen mások már évek óta versenyeznek.

Le tudja győzni Marc Márquez, amit eddig még senkinek sem sikerült?

„Számomra a sikeres szezon úgy nézhet ki, hogy szerzek néhány dobogót, és párszor harcolok a győzelemért – fogalmazott. – Ami a bajnoki címért történő csatát illeti, őszintén szólva az olyan srácok, mint [Francesco] Bagnaia, [Jorge] Martín, [Marco] Bezzecchi, [Brad] Binder, [Pedro] Acosta – ő újonc, de én is nyertem az újoncévemben, szóval ő is győzhet –, fiatalabbak, rendívül gyorsak és főleg Bagnaia, valamint Martín esetében évek óta ezt a motort vezetik, pontosan tudják, hogyan kell megoldani a problémákat. Ismerem ezt az érzést, hiszen amikor a Hondánál voltam, és jöttek a csapattársaim, mindig kontrolláltam a helyzetet, többek között ezért volt mindig az enyém az első Honda, amikor versenyeztem. Csak 2020-ban nem, az összes többi évben én voltam az első a bajnokságban a Honda pilótái közül. Szóval ez egy új kihívás számomra, de meg kell tanulnom a többi sráctól, hogy hogyan kell vezetni ezt a motort, mivel az, ahogyan a Hondát vezettem, itt nem működik. Rendkívül nehéz lesz elérni az ő szintjüket.”

Márquez előző négy éve rémálomszerűen alakult. 2020-ban eltört a felkarja, amelyet összesen négyszer műtöttek meg. Bár 2021-ben három futamot is nyert, csak a tavalyi szezonra épült fel annyira, amennyire egy ilyen sérülésből fel lehet épülni. Akkor viszont már a Honda nagyon leszállóágban volt, ezért túl sokat kockáztatott, ami újabb sérüléseket eredményezett.

„Az utóbbi négy év rémálomszerű volt, de rendkívül gyorsan elszállt – mondta. – Az előző négy évben a bajnokság felében versenyeztem, mert rengetegszer megsérültem. Most meg kell találnom a stabilitást, a tempót, hogy ismét egy jó alapot kezdjek el megteremteni, hogy néhány futamon a legjobb pozíciókért harcoljak. Ez a szándékom. Azonban arra még mindig nem vagyok kész, hogy a bajnokságért küzdjek.”

Egy sérülés nyilvánvalóan soha nem jön jókor, pláne ha súlyosabb esetről van szó. Azonban mindez nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is megviseli az embert, hiszen minél hamarabb fel akar épülni, és vissza akarja nyerni a régi formáját. Azonban ha túlságosan is sietteti ezt a folyamatot, azzal könnyen csak azt érheti el, hogy kezdhet mindent elölről, pláne ha még külső nyomás is nehezedik rá.

Az első futamok a teljes idény alakulását meghatározzák Marc Márquez versenymérnöke szerint

„A sérülés egy dolog – jelentette ki Márquez. – Próbáltam keményen dolgozni, de a legnehezebb az volt, hogy nem volt időm. Az ember látja, hogy telnek a napok, és próbál gyorsabb lenni, hogy aztán megint bukjon, és újból megsérüljön. De miért gyorsabb annál, mint amennyire érzi? Ha egyedül van a pályán, akkor lépésről lépésre halad, de ha mindannyian itt vannak, minden újságíró, a média, mindenki nézi, akkor magasak az elvárások. Ebből az okból kifolyólag ismételgetem, hogy bár nagyok a várakozások, de nem akarok hallani a várakozásokról. Tudom, hogy mi az én igazi pillanatom, tudom, hogy az elmúlt négy évben min mentem keresztül, és tisztában vagyok vele, mit kell tennem annak érdekében, hogy ismét versenyképesnek érezzem magam. Aztán meglátjuk, hogy képes leszek-e rá, hiszen, ahogyan korábban mondtam, mindenkinek megvan a maga momentuma. Utána minden sportoló lépésről lépésre visszaesik, és meg kell találnunk a módját, hogy meghosszabbítsuk a pályafutásunkat.”

Márquez képességeit aligha vonja kétségbe bárki is, és most már több mint egy évtizedes rutinnal rendelkezik a MotoGP-ben. Az 59-szeres királykategóriás futamgyőztes szerint azonban mindez nem kompenzálja a korral járó hátrányt és főleg azt, hogy a műtött karja már soha nem lesz teljesen a régi, ráadásul a ritmusát is elvesztette.

„Nem leszek jobb, mint amilyen korábban voltam – szögezte le. – Lehet, hogy tapasztaltabb vagyok, de korábban százszázalékos fizikai állapotban voltam, friss voltam. Szokták mondani, hogy »erősebben tér vissza«. Amikor az ember két-három éven át sérült, elveszíti a ritmust, néha elveszíti az érzetet, és ezeket a dolgokat utána nagyon nehéz visszaépíteni. Az emberek azt mondják, hogy a test nagyon okos, és tud alkalmazkodni. Képes alkalmazkodni az új dolgokhoz, de abból a szempontból is okos, hogy tudja, mi történik. Talán más leszek, de nem leszek jobb.”