2024. április 28. 11:58
KezdőlapMotoGPBastianini az Apriliánál? – a gyártó vezére szerint egy „hasznos” kombináció lenne

Bastianini az Apriliánál? – a gyártó vezére szerint egy „hasznos” kombináció lenne

Massimo Rivola nagyon kedveli Enea Bastianinit, és úgy gondolja, hogy „hasznos” lenne, ha egy hozzá hasonló olasz versenyzőt igazolna az Aprilia. A noalei gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója úgy véli, hogy idén előre tudnak majd lépni, de nem bízza el magát.

Az idei szezon végén számos Ducati-pilótának lejár a szerződése, köztük Enea Bastianininek is, aki Marc Márquez esetleges feljebb lépése miatt kiszorulhat a gyári istállótól. Bastianininek a tavalyi volt az első éve, amelyet Francesco Bagnaia csapattársaként töltött, viszont az idény eléggé rosszul alakult számára. Több sérüléssel is meg kellett küzdenie, ezért futamokat hagyott ki, és a hírek szerint egyáltalán nem volt biztos, hogy hosszabbítanak vele

Bastianini elismerte, a sérülések nélkül is nehezen érte volna el tavalyi célját

Amennyiben a Bestiának egyszer valóban távoznia kellene a bolognaiaktól, könnyen lehet, hogy az Apriliánál kötne ki. Massimo Rivola, az olasz gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója egyértelművé tette, hogy tetszik neki, ahogyan Bastianini versenyez. Ráadásul a faenzai szakember szavaiból arra lehet következtetni, hogy korábban is megpróbálta már leigazolni a 26 éves motorost.

„Azt hiszem mindenki tudja, hogy Enea az egyike azoknak a pilótáknak, akiket nagyon kedvelek. A menedzsere, Carlo Pernat biztosan jól tudja, hiszen nekem köszönhetően tudott bizonyos eredményeket elérni a Ducatival folytatott tárgyalások során – nyilatkozta Rivola a GPOne.com-nak. – Egy olasz versenyző megszerzése egészen biztosan hasznos lenne nekünk, de azt, hogy Enea lesz-e ez a pilóta, vagy valaki más, azt korai lenne még megmondani.”

„Az is lehetséges, hogy a két mostani versenyzőnkkel fogunk megállapodni, még akkor is, ha az Eco Race-en [amely egy Afrikában zajló tereprali verseny – a szerk.] láthattuk, hogy nagyon jó visszhangja van, ha egy olasz pilóta nyer egy olasz motorral. Viszont azt is el kell mondanom, hogy kifejezetten elégedett vagyok mind a kettő, vagy inkább mind a négy jelenlegi versenyzőnkkel. A szezon első három hónapja eléggé vad lesz a pilótapiac szempontjából, de mi nyugodtan nézünk szembe ezzel.”

A 2024-es idényben már nem RNF-nek fogják hívni az Aprilia egyetlen ügyfélcsapatát, hiszen a maláj istálló nem kapott rajtengedélyt erre a szezonra. A helyüket a szombaton egy ízig-vérig amerikai festéssel bemutatkozó Trackhouse veszi át, akik sokkal szorosabb kapcsolatot szeretnének fenntartani a noalei gyártóval, mint amilyen az elődeiknek volt.

Valóra válhat az amerikai álom? – bemutatta motorjai festését a Trackhouse, a legújabb MotoGP-csapat

Az együttműködés megerősítésének az egyik része, hogy az amerikai csapat gyári motorokat kért az Apriliától. Ez bizonyos szempontból megkönnyíti a noaleiek dolgát, hiszen ideális esetben négy ugyanolyan gépről gyűjthetnek majd adatokat. Rivola úgy gondolja, hogy ennek köszönhetően biztosan képesek lesznek az előre lépésre. Azonban azt sem felejtette el, hogy a vetélytársaik is fejlődni fognak.

„Azt hiszem, hogy a teljesítmény szempontjából előre fogunk lépni. Viszont a 2024-es szezon tekintetében azt mondanám, hogy csak mérsékelten vagyok optimista. Be kell látnom, hogy nehéz lesz a koncessziós jogokkal felvértezett japán gyártók, a keményen nyomuló KTM, vagy a mindenki fölött álló, számszerűleg és az eredmények tekintetében is hatalmas előnnyel rendelkező Ducati ellen harcolni.”