back to top
2024. május 02. 23:16
KezdőlapMotoGPLorenzo elárulta, azért igazolt a Hondához, mert a Yamahánál és a Ducatinál...

Lorenzo elárulta, azért igazolt a Hondához, mert a Yamahánál és a Ducatinál is lebecsülték

A Yamaha a csapattársát, Valentino Rossit segítette vele szemben, a Ducatinál pedig nem kapott elég türelmet, ezért igazolt végül a Hondához Jorge Lorenzo. 

Jorge Lorenzo kilenc éven át erősítette a Yamahát, amellyel három MotoGP-bajnoki címet is szerzett. Ennek ellenére nem volt felhőtlen a viszonya az istállóval, így egy idő után elkezdett más opciók után nézni. Nemrég elárulta, hogy azért vágyódott el, hogy már nem volt elég motivált, illetve a vezetőség „nem kezelte valami jól” a csapattársával, Valentino Rossival való konfliktusát.

Ez utóbbi a 2015-ös szezon utolsó futamán mutatkozott meg igazán, amelyen mindketten a bajnoki címért harcoltak. Végül a spanyol pilóta kerekedett felül, annak ellenére, hogy az istállónál nem erre számítottak. „Erősebben tolták Valentinót, mint engem, ami Valenciában volt nagyon észrevehető. Lebecsültek engem és ez zavart” – mondta Lorenzo a Tengo Un Plan podcast egyik adásában.

Lorenzo felidézte a Rossi elleni hírhedt bajnoki döntőt, és elárulta, mire számít idén

A 2017-es szezont Lorenzo már a Ducati kötelékében kezdte meg. Palma de Mallorca szülötte elárulta, nem véletlenül választotta a bolognai gyártót. „Tudtam, hogy Gigi [Dall’Igna] – aki mindent elér, amit csak a fejébe vesz – valamikor el fogja készíteni a legjobb motort a Ducatinak, mivel ő ennyire makacs. Tudtam, hogy a jövőt a Desmosedici jelenti. Ez egy kicsit olyan volt, mint amikor Lewis Hamilton elhagyta a McLarent, hogy a Mercedeshez igazoljon. Egy olyan csapathoz ment, amely addig nem nyert semmit, de tudta, hogy az övék lesz a legjobb autó a Forma–1-ben. Nekem is hasonló megérzésem volt a Ducatival kapcsolatban.”

Abban az idényben azonban még nem indult be igazán a Ducati szekere, így Lorenzo eredményei is visszaestek. 2017-ben egyszer sem sikerült futamot nyernie, ráadásul a gúnyos megjegyzések középpontjába került, mivel elterjedt, hogy egy nagy értékű, „millió dolláros szerződést” írt alá, pedig igazából nem a pénz állt a döntése hátterében.

„Azzal a »millió dolláros szerződéssel« valójában alig 15 százalékkal kerestem többet, mint amennyit a Yamahától kaptam. Nem számít hányan gondolják, nem a pénz miatt váltottam. Az a 15 százalék nem változtatta meg az életemet. Ez a lépés leginkább a motivációról szólt. Viszont a Yamahánál kialakított vezetési stílusom nem működött azzal a motorral. A Ducatinál nem jöttek ki jól nekem a dolgok.”

Dovizioso figyelmeztette Marc Márquezt: Lorenzo azt hitte, övé lesz a világ a Ducatinál

„Amíg meg nem értettem, hogy alkalmazkodnom kell a motorhoz, addig nem tudtam versenyképes lenni. Azonban a Ducati másfél eredménytelen év után elvesztette a türelmét, többé már nem bíztak bennem. Nekem kisebb lett az önbizalmam, ők pedig még egymillió eurót sem ajánlottak, pedig abban az időben már voltak olyanok, akik tizenkettőt kerestek. Inkább egy olyan pilótát részesítettek előnyben, mint [Danilo] Petrucci.”

A 2018-as szezon végül meghozta Lorenzo számára az áttörést a Ducatinál, három futamot is nyert, részben egy általa kiharcolt fontos fejlesztésnek köszönhetően. Azonban ekkor már késő volt a kapcsolat felmelegítéséhez, hiszen az ötszörös világbajnok addigra aláírt a Hondához, bár az a megállapodás sem könnyedén született meg.

„Akkoriban nem volt más csapattól ajánlatom [csak a Ducatitól], szóval magamnak kellett elintézni a dolgot, és ezért felhívtam Alberto Puigot [a Honda csapatfőnöke – a szerk.]. Végül sikerült meggyőznöm, hogy szerződtessen, mivel már nem láttam magamat a jövőben a Ducatinál. Amikor 2018-ban Mugellóban győztem, akkor már aláírtam a Hondához, csak ezt senki sem tudta.”

Lorenzo világbajnok lehetett volna a Ducatival Marc Márquez súlyos sérülésének évében?