back to top
2024. május 04. 01:17
KezdőlapMotoGPLorenzo felidézte a Rossi elleni hírhedt bajnoki döntőt, és elárulta, mire számít...

Lorenzo felidézte a Rossi elleni hírhedt bajnoki döntőt, és elárulta, mire számít idén

Jorge Lorenzo visszaemlékezett a 2015-ös Valenciai Nagydíjra, amelyen megnyerte harmadik királykategóriás vb-címét, és amelyet élete legfontosabb futamának titulált. A spanyol exmotoros úgy véli, az idei bajnokság csak vasárnap fog eldőlni.

Francesco Bagnaia úgy érkezett meg Valenciába, hogy 21 ponttal vezeti a bajnokságot Jorge Martín előtt. Bár utóbbinak a matematikainál valamivel több esélye van, messze nem csak a saját kezében van a sorsa. Jó eséllyel tehát ezúttal egy olasz és egy spanyol versenyző párharcából előbbi kerül majd ki győztesen, ellentétben a nyolc évvel ezelőtti alkalommal.

Akkor Jorge Lorenzo vívott a bajnoki címért Valentino Rossival abban az idényben, amely minden idők leghírhedtebbjeként vonult be a történelembe, leginkább az utolsó két futam miatt. A kilencszeres világbajnokot a rajtrács végére száműzték Valenciában, miután a Marc Márquezzel történt sepangi eset miatt összegyűlt a 4 büntetőpontja. Az akkor 36 éves versenyző ugyan előnyben érkezett meg a szezonzáróra, de ahhoz, hogy ezt meg is őrizze, minimum közvetlenül csapattársa mögött kellett végeznie, amennyiben utóbbi az első két hely egyikén zár. Erre pedig minden esélye megvolt, hiszen az első helyre kvalifikálta magát.

Doohan sérülése, Rossi bukása, Marc Márquez bosszúja – amikor a legvégén fordult meg a vb

Ez a verseny valószínűleg életem legfontosabb futama volt – nyilatkozta. – Tudtam, hogy kell a pole pozíció és a győzelem. Nem volt könnyű. Nehéz volt legyőzni a rövid és fordulékony Hondán ülő [Marc] Márquezt és [Dani] Pedrosát azokban a kanyarokban. A megfelelő pillanatban életem legjobb körét futottam meg az időmérőn. A versenyen én vezettem, ahogyan azt szeretem. Nagy volt a feszültség, tudtam, hogy nyernem kell. Tisztában voltam vele, hogy Valentino küzdeni fog Valenciában. Minden úgy ment, ahogyan elterveztem.”

Rossi ugyan feljött a negyedik helyre, de Lorenzo és a Hondák ellen nem volt esélye, így a spanyol pilótának a második hely is elég lett volna, de végül nyerni tudott. A krónikához azonban hozzátartozik, hogy sokak szerint Marc Márquez szándékosan védte Lorenzót még Pedrosa ellen is, hogy őt segítse végső győzelemhez. A most 30 éves motoros ezt így, ebben a formában soha nem ismerte el, de azt igen, hogy a végén az előző hétvégén történtek után „nem akarta megkockáztatni”, hogy Rossi érjen fel a csúcsra.

Ami az ide szezonzárót illeti, Bagnaia akár már a sprintfutamon bebiztosíthatja második MotoGP-világbajnoki címét, amennyiben legalább 4 ponttal többet szerez Martínnál. A gyári Ducati versenyzője azonban pénteken nem tudott továbbjutni a Q2-be, és Lorenzo egyébként is úgy véli, hogy a szombati viadal honfitársának a terepe.

Nagy bukás és piros zászló után Martín és a sárga zászló is kibabrált Bagnaiával

Nem hiszem, hogy a sprinten lezárul [a bajnokság], mert a sprinten Jorge jobb Peccónál – jelentette ki a 36 éves exmotoros még a pénteki edzések előtt. – Mindkét futamot meg kell nyernie, és arra számítok, hogy Peccónak mindkét versenyen nagyon rossz eredményei lesznek. Ez az egyetlen esélye [Martínnak].”