back to top
2024. május 09. 23:08
KezdőlapMotoGPA Bagnaiát zavaró Martín készen állt a Q1-re, Marc Márquez és Quartararo...

A Bagnaiát zavaró Martín készen állt a Q1-re, Marc Márquez és Quartararo is kiállt mellette

Jorge Martín nem akarta zavarni Francesco Bagnaiát a Valenciai Nagydíj edzésén, de úgy véli, az ember néha kénytelen ilyesmihez folyamodni. Marc Márquez és Fabio Quartararo szerint a Pramac versenyzője csak azt tette, amit tennie kellett.

Jorge Martín számára jól indult a Valenciai Nagydíj hétvégéje. Ő maga Maverick Viñales mögött a második helyen bejutott a Q2-be, így a szezonban ő az egyedüli, aki kivétel nélkül minden fordulóban már pénteken bekerült az időmérő második szakaszába. Ráadásul ez bajnoki riválisának, Francesco Bagnaiának nem sikerült, hiszen ő csak a tizenötödik pozíciót szerezte meg.

Nagy bukás és piros zászló után Martín és a sárga zászló is kibabrált Bagnaiával

Ebben azonban a spanyol versenyzőnek is jelentős szerepe volt, ugyanis a hajrában végig közvetlenül mögötte motorozott, nyilvánvalóan abból a célból, hogy zavarja őt. A címvédő nem is tudott eleget javítani abban a körében, amikor ezt megtehette, hiszen előfordult, hogy sárga zászló miatt el kellett vennie a gázt. Martín elárulta, a továbbjutásnál is fontosabb volt, hogy hátráltassa Bagnaiát.

Igen, aláírom [ezt az eredményt]nyilatkozta a Pramac pilótája. – Semmi különös, de legalább vannak nehézségei. Szerintem fontos, hogy közel legyek a riválisomhoz, próbáljam megérteni, hol gyors, hol tudunk fejlődni. Láttam, hogy kicsit küszködött. Az viszont biztos, hogy bizonyos tekintetben nyomást kell gyakorolnunk [rá], és szerintem ez volt a módja. Csak próbáltam közel lenni hozzá. Nem tudtam, hogy egyáltalán bejutok-e a Q2-be. Készen álltam a Q1-re, számomra ez nem volt probléma. Végül aztán bekerültünk. Nem akartam ezt, de néha nehéz dolgokat kell csinálni.”

Martín olyannyira rátapadt Bagnaiára, hogy még akkor is követte, amikor kiment a menekülőútra, hogy lerázza magáról ellenfelét. Sokan ezt már sportszerűtlennek tartják, Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatfőnöke pedig nevetségesnek titulálta a spanyol motoros viselkedését. Marc Márquez ugyanakkor megvédte honfitársát.

Megbüntették Martínt, a gyári Ducati főnöke szerint nevetséges, amit Bagnaiával csinált

Jár a gratuláció Martínnak, és ennyi – jelentette ki a MARCA-nak a nyolcszoros világbajnok, aki szintén sokszor ráakaszkodik másokra, igaz, egészen más indíttatásból. – Ez szabályos, belül van a határokon. Néhányan azt mondják majd, hogy »nem, ez sportszerűtlen«. Ahhoz, hogy az ember bajnokságot nyerjen, meg kell élnie, nem számít, hogyan. Martín ezen a hétvégén hátrányban van [a pontversenyt tekintve]. Neki az a dolga, hogy a határokon és a szabályok adta kereteken belül minden lehetséges módon megpróbálja destabilizálni Peccót, és ezt meg is tette. Vagy legalábbis azt mondták nekem, hogy ezt tette, mert nem láttam, de ezt mondták. Peccónak extra munkája lesz. A futamokon ugyanazt kell majd tennie. Meglátjuk, hogyan kezeli, de végső soron ez a motorozás. Van, akinek tetszik, és van, akinek nem.”

Márquez mellett egy másik királykategóriás világbajnok, Fabio Quartararo is Martín mellé állt ebben a kérdésben. Szerintem ezen a ponton Martínnak az a dolga, hogy Peccónak kellemetlenséget vagy még rosszabbat okozzon – fogalmazott. – Szerintem ezt is teszi, és jól csinálja. Nehéz neki, de semmi sem lehetetlen. Martín pontosan azt teszi, amit tennie kell.”