back to top
2024. május 04. 22:03
KezdőlapOffroadSzőke elárulta, milyen érzés a magyar közönség előtt Superenduro-futamot nyerni

Szőke elárulta, milyen érzés a magyar közönség előtt Superenduro-futamot nyerni

Szőke Márk tavaly megnyerte a Superenduro GP of Hungary keretein belül hazánkba látogató Európa Kupa egyik budapesti futamát. A rangos esemény idei pályájának bemutatásakor Szőke elmesélte, milyen érzés volt a magyar közönség előtt diadalmaskodni.

A tavalyi Superenduro GP of Hungary nézői nemcsak a világbajnokság, hanem az Európa Kupa futamait is megnézhették. Szőke Márk akkor még ebben a sorozatban indult – idén, február 3-án, az MVM Dome-ban már a királykategóriának tekinthető Prestige-ben fog versenyezni –, és a második, fordított rajtrácsos viadalon ő bizonyult a legjobbnak. A budapesti pilóta győzelme után valósággal felrobbant a csarnok, és belőle is előtörtek az érzelmei. Nemrég, az esemény idei kiírásának pályabemutatóján elmesélte, milyen volt belülről átélni ezt a sikert.

Bemutatták a Superenduro GP of Hungary pályáját, egy teljesen új elemet is tartalmaz

„Az első futam után, amikor lejöttem, elég szomorú voltam, csak negyedik vagy ötödik helyezett lettem. Kicsit meg voltam őrülve, hogy » ennek most sikerülnie kell«  – idézte fel az emlékezetes napot Szőke. – Főleg, hogy az első futamon az első kockából rajtoló versenyző a kvalifikáció első helyezettje volt, a másodikra viszont megfordult a sorrend, így az utolsó sorból rajtoltam. Akkor úgy voltam vele, hogy »nagyon sok energiát, időt és pénzt tettem bele az egész versenyzésbe, szóval ideje kicsit élvezni is, nem csak mindig feszülten motorozni«. Ez nagyon meglátszott rajtam azon a futamon. Zsigovits Norbert is említette [a pályabemutatón], hogy mennyire fontos konstans módon végigcsinálni egy futamot az elejétől a végéig, akkor pedig nagyon sokan hibáztak, én viszont végig kondiból, észszerűen felépítve versenyeztem.”

Superenduro GP of Hungary pályabemutató 2024 Szőke Márk,
Fotó: TRP Hungary

„Az utolsó kanyarban, amikor megelőztem az ellenfelemet, a közönség szinte felrobbant, borzasztóan jó érzés volt! Norbert két-három évvel azelőtt szerintem pont ugyanott előzte meg Sonny Goggiát, ugyanúgy egy feljárón, amivel ugyanúgy felrobbantotta az arénát. Ott ültem pont mögötte, onnan fentről néztem, majd arra gondoltam, hogy mennyire megérdemli ezt Norbi, mennyire jó érzés lehet, de ezért meg kell küzdeni. Sok-sok áldozatot hozott ő is, én is, hiszen saját pályát építettem, mindenféle olyan dolgot csináltam, amit az addigi karrierem során, a motokrosszban nem. Amikor pedig ott [az Európa Kupa-futamon] befordultam, és éreztem, hogy megvan, az annyira jó érzés volt! A sok stressz, a sok esés, sérülés, fájdalom, ott kijött minden, látszódott is rajtam az örömömben. Azért az egy percért megérte az a sok ezer óra, amit végigszenvedtem a pályán, hóban, sárban.”