back to top
2024. május 05. 09:09
KezdőlapOffroadBemutatták a Superenduro GP of Hungary pályáját, egy teljesen új elemet is...

Bemutatták a Superenduro GP of Hungary pályáját, egy teljesen új elemet is tartalmaz

Bemutatták a 2024-es Superenduro GP of Hungary pályáját. A február 3-án, azaz jövő szombaton, az MVM Dome-ban sorra kerülő esemény sajtótájékoztatóján hozták nyilvánosságra az ifj. Német Kornél által tervezett nyomvonalat.

A keddi sajtótájékoztatón láthatta először a nagyközönség a Superenduro-világbajnokság magyarországi állomásának pályáját. A nyomvonalat az eddigiekhez hasonlóan a hazai offroad motorozás legendás alakja, ifj. Németh Kornél tervezte a pilóták visszajelzéseinek figyelembevételével.

Őry Kornél, a szervezőbizottság elnöke felhívta a figyelmet, hogy bár a tervező személye nem, azonban a nyomvonal igenis megváltozik a korábbiakhoz képest. „Az idei évben a pálya nyomvonala változott az elmúlt évekhez képest: rögtön a rajtegyenes után egy visszafordító kanyar következik, onnan mehetnek majd rá a versenyzők a további akadályokra. Használunk egy teljesen új anyagot vagy új területet a pályán: a korábbi években nem volt homok, amit nem biztos, hogy minden versenyző nagyon kedvel, de plusz izgalmat mindenképp ad a pályának, és azt gondoljuk, hogy ettől is még érdekesebb lesz majd a verseny.”

Superenduro GP of Hungary pálya 2024
Forrás: TRP Hungary

„Szokás szerint megtalálhatóak benne mátrixok, sziklák, csövek, teherautó-gumik, és van benne egy nagy ugrató, amely kifejezetten látványos, így nagy ugrásokra számítunk. A helyszínen is komoly pályaépítő csapattal, nagyon sok munkagéppel dolgozunk. Több mint 1600 tonna földdel, sziklával, fával, csővel készülünk, illetve az idei évben új eszközöket is használatba veszünk.”

Őry azt is elárulta, nem csak a várhatóan szoros versenyt hozó pályával szeretnék szórakoztatni a közönséget. „Különösen nagy hangsúlyt fektetünk a showelemekre, a hang- és fénytechnikára, különböző betétprogramokra, nagyon sok kiegészítő programmal készülünk. A pálya környéki egyéb show, látvány, pirotechnika, fény az, amiben még az idei évben szintet lépünk. Azt gondoljuk, hogy ez is még tudja fokozni a verseny izgalmait.”

Superenduro GP of Hungary pálya 2024
Forrás: TRP Hungary

A sajtótájékoztatón ott volt Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke, aki maga is részt vett a nyomvonal megtervezésében. „Nagy büszkeséggel tölt el, hogy részt vehetek, nemcsak elnökként, hanem tevőlegesen is a verseny lebonyolításában, de nem venném el az érdemet, természetesen ifj. Németh Kornél az, aki diktálja a tempót, ő mondja, hogy mit kell csinálni. Az én nevem talán elsősorban a 3D grafikához kötődik, hiszen magát a pályarajzot én csináltam.”

„Németh Kornél egy olyan pályát képzelt el, amiben van kihívás, de kellően ritmusos és nem arról szól, hogy csak túl kell élni, hanem arról, hogy a nézőknek és a versenyzőknek is komfortzónán belül, de azért kellő élményt nyújtson. Látva és vele együtt elkészítve ezt a pályarajzot, azt gondolom, hogy ez minden ilyen jellegű igényt ki fog elégíteni. Biztos, hogy lesznek a kivitelezés során még apró változtatások, de hajtunk arra a címre, amit az elmúlt évben megkaptunk a nemzetközi sportszakmától, hogy a budapesti az egyik, ha nem a legjobb pálya. Ezt a címet szeretnénk megőrizni, és bízunk benne, hogy mindenkinek a megelégedésére fog szolgálni” – tekintett előre Hermann.

Superenduro GP of Hungary pálya 2024
Forrás: TRP Hungary

Ahogyan már említettük, az idei nyomvonalon egy homokos, „mini Dakar” résszel is találkoznak majd a pilóták. Hermann azt is felfedte, pontosan hol lesz majd ez az új elem. „A pályarajzon látszik a rajtegyenes rész, ami kicsit különálló. A rajtból rögtön befordulunk a kis zöld henger előtt, tehát a rajt után a mezőny egy rövidebb körön megy, és utána jön a teljes kör. Utána, ahogy megyünk az óramutató járásával megegyezően, a pálya hátsó részén van három kis szürke pukli, az a homokos szakasz, az jelképezné a »mini Dakar« részt.”