back to top
2024. május 02. 10:46
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elárulta, szerinte mikor fog először bukni új motorjával

Marc Márquez elárulta, szerinte mikor fog először bukni új motorjával

Marc Márquez a Gresini bemutatóján elmesélte, hogyan tesztelte a Ducatit Valenciában, és arra is kitért, szerinte mikor fog először esni a Desmosedicivel.

Ahogyan már beszámoltunk róla, január 20-án bemutatta idei festését a Gresini. Az olasz csapat rendezvényére minden korábbinál nagyobb figyelem irányult, hiszen 2024-ben Marc Márquez is ezeket a színeket fogja képviselni. A nyolcszoros világbajnoknak ezen az eseményen jutott arra ideje, hogy elárulja, hogyan tesztelte a Ducatit Valenciában és milyen következtetésekre jutott a motorral kapcsolatban.

Itt a MotoGP-szezon első motorja, ilyen színekben fog versenyezni Marc Márquez

„Ezzel a motorral máshogyan kell nekiállnod az egyes köröknek, főleg, ha jó időt akarsz futni, ez valami olyasmi, amit még mindig tanulnom kell. A [valenciai teszten] az első körben, aztán a másodikban és a harmadikban is máshogyan mentem be a kanyarokba, hogy többfajta dolgot tapasztaljak meg. A Hondának voltak bizonyos erősségei a kanyarodással kapcsolatban, de az én vezetési stílusommal nem tudtam ezeket kihasználni. A [Ducatival] nagyon jól, nagyon simán megy a kanyarok elhagyása, de még rá kell jönnöm, hogyan szerezhetek több előnyt ebből az extra motorerőből és tapadásból” – nyilatkozta Márquez a Todocircuito.com szerint.

„Az igaz, hogy nagyon könnyedén lehet vezetni, de azt még nem tudom, milyen lesz a vezetési stílusom a Ducatival. Az még csak az első teszt volt, ráadásul olyan beállításokkal mentem, amelyek nem váltak be nekem. Tudom, én mondtam a csapatnak, hogy egy másik pilóta érintetlen beállításaival induljunk el. Végül alig pár dolgot változtattunk meg a motor elején, hogy kényelmesebb legyen. Akkor csak könnyedén motoroztam, nem akartam azonnal agresszívan vezetni és a gép határait keresni. Aztán majd meglátjuk, nagyon kíváncsi vagyok arra, hogyan muzsikál majd a motor egy másfajta pályán, mint amilyen a malajziai Sepang, ahol mindig több nehézséggel küzdöttem.”

Márquez mindig is közismert volt „agresszív” stílusáról, többek között ennek volt köszönhető, hogy tavaly ő bukott a legtöbbször a királykategória mezőnyéből. A cerverai pilóta egyelőre még nem tudja, hogy a vezetésén fog-e változtatni új motorja miatt, de abban biztos, hogy idén sem fogja sokáig megúszni a talaj meglátogatását.

„Én úgy állok hozzá, hogy mindig kockázatot kell vállalnod azért, hogy elérd a határokat és nyerni tudj. Pont ezt csináltam a tavalyi szezon második felében az előző csapatommal, azonban akkor semmilyen jó eredményt nem értem el ezzel. Hogy folytatni fogom-e ezt a Ducatinál? Nem tudom. A Ducati versenyzői elég sokat estek tavaly, sok balesetük volt, ez egy olyan motor, amelynek egyértelműen megvannak a határai, de ha gyorsabb akarsz lenni másoknál, akkor valamennyit mindenképpen kockáztatnod kell. Biztos vagyok benne, hogy Malajziában vagy Katarban jön majd az első esésem, viszont inkább a tesztek során buknék, és nem egy futamon.”

Marc Márquez úgy tekint Bagnaiáékra, ahogyan korábban őt kezelték

Korábban Márquez a nyilvánosság előtt elárulta, bízik benne, hogy a Ducati gyári csapatának és a Pramacnak a versenyzőihez hasonlóan ő is megkapja a bolognaiak legújabb konstrukcióját, mostanra azonban úgy tűnik, belenyugodott ennek a megvalósíthatatlanságába. „Már tudom, hogy idén a 2023-as motorral fogok menni, azzal, amellyel [Francesco] Bagnaia és [Jorge] Martín is versenyzett tavaly, és elméletileg ezen ülök majd az egész szezonban. Az én dolgom, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki belőle. Úgy éreztem, közel áll hozzám annyira a Ducati, hogy felüljek a 2023-as motorra, másképpen nem tettem volna meg ezt a lépést. Igen, én valóban a Gresini csapatának tagja vagyok, de mi Ducatival versenyzünk és [Gigi] Dall’Igna mindig nagyon jól bánt velem.”