back to top
2024. május 17. 06:13
KezdőlapMotoGPBastianini világbajnok lenne az idei Ducatival, amely jobban fekszik neki, mint a...

Bastianini világbajnok lenne az idei Ducatival, amely jobban fekszik neki, mint a tavalyi

Enea Bastianini idén a világbajnoki címre hajt, ebben pedig segítséget jelenthet számára, hogy a 2024-es Ducati jobban fekszik neki, mint a tavalyi, illetve a sérülései sem hátráltatják már annyira.

A Ducati Lenovo Team, vagyis a bolognaiak gyári csapata január 22-én tartotta bemutatóját, amelyen Francesco Bagnaia mellett az istálló másik pilótája, Enea Bastianini is megszólalt. A 26 éves pilóta a második szezonjára készül ezzel az alakulattal, idén pedig nem a második számú versenyző szerepét szeretné betölteni. „Azért vagyok itt, hogy futamgyőzelmekért menjek és a világbajnoki címért harcoljak. Nagyon jó munkát kell majd végeznünk a teszteken, hogy megfelelően felkészültek legyünk az idény elejétől kezdve” – nyilatkozta Bastianini a SPEEDWEEK.com szerint.

Vajon összejön a két triplázás? – íme Bagnaia és Bautista idei Ducatijai

Rimini szülötte 2021-ben friss Moto2-es világbajnokként érkezett meg a királykategóriába, 2022-ben máris az élmezőnyben vitézkedett, négy futamot nyert meg abban az évben, és a tabella harmadik helyén végzett. Sokáig úgy tűnt, hogy eséllyel pályázhat akár a trófea megszerzésére is, annak ellenére, hogy akkor nem a Desmosedici legfrissebb változatát használta. A lehető legújabb konstrukcióra végül tavaly a gyári istállónál ülhetett fel, ez pedig idén sem változik meg.

„Nagyszerű a GP24, eléggé jól fekszik nekem. Az első pillanattól kezdve úgy éreztem, hogy ezzel a géppel előre tudok lépni bizonyos dolgokban a GP23-hoz képest. Ráadásul a sepangi teszten még kipróbálunk majd pár új dolgot. Összességében a 2024-es motorral mindenképpen egyszerűbb lesz számunkra a szezon elkezdése annál, amilyen a tavalyi idény eleje volt a GP23-mal.”

Bastianini a tavalyi szezonban csak a tizenötödik helyet szerezte meg a tabellán, amivel ő lett az utolsó a Ducati állandó versenyzői közül. A csalódást keltő teljesítmény hátterében két súlyos sérülés állt, az olasz pilóta először az idény első hétvégéjén, a Portugál Nagydíj sprintjén bukott,  aminek következtében eltört a lapockája, és négy fordulónyi pihenőre kényszerült. Második alkalommal pedig Barcelonában sérült meg a kezén és a lábán, ami miatt három versenyhétvégén nem állhatott rajthoz.

A sérülések miatt Bastianini akkor sem volt tökéletes állapotban, ha éppen motorra tudott ülni, viszont mostanra végre közel került a teljes felépüléshez. „Keményen dolgoztam a télen, hogy a malajziai tesztre újra százszázalékos legyek. A legfőbb probléma a vállammal volt, de az mostanra eléggé rendbe jött. Már nem érzem magam gyengének a motoron, ennek pedig nagyon örülök, mivel a 2023-as szezon végén állandóan kimerült voltam.”

Bastianini elismerte, a sérülések nélkül is nehezen érte volna el tavalyi célját