2024. április 27. 12:26
KezdőlapMotoGPMarc Márqueztől Bagnaiáékig – ennyit estek a MotoGP versenyzői az idei szezonban

Marc Márqueztől Bagnaiáékig – ennyit estek a MotoGP versenyzői az idei szezonban

Az egyik szaklap összegyűjtötte, hogy a MotoGP pilótái hányszor buktak a 2023-as nagydíjhétvégéken. A lista élén az egyéni csúcsát megdöntő Marc Márquez áll, míg az állandó versenyzők közül Francesco Bagnaia két másik motorossal együtt a legkevesebbszer került a földre.

Véget ért a MotoGP 2023-as szezonja, így ideje mérleget vonni. Mindezt sok szempontból meg lehet tenni, többek között a bukások számát is meg lehet vizsgálni. A Crash.net pedig meg is tette ezt, és összegyűjtötte, hogy melyik versenyző hányszor esett el. Sőt, gyártónként és nagydíjanként is összeszedte a bukások számát.

A listát nem meglepő módon Marc Márquez vezeti, aki összesen 29-szer szenvedett balesetet az idény során. Mindezt ráadásul úgy, hogy a portimãói sérülése után három teljes hétvégét kihagyott, emellett a sachsenringi és az asseni versenyen sem volt ott. A nyolcszoros világbajnok ezzel megdöntötte az egyéni, 2017-ben felállított 27-es rekordját.

Öniróniával reagált borzalmas napjára Marc Márquez: Valamelyik rekordot meg kellett döntenem

A nem túl dicsőséges lista második helyén Márquez idei csapattársa, Joan Mir végzett, aki 24 bukásig jutott. A 26 éves pilóta szintén jó néhány eseményt kihagyott, egészen pontosan két hétvégéről teljes mértékben, további háromról pedig részben hiányzott, de Valenciában csupán az első szabadedzésen volt ott.

A Honda versenyzőit leszámítva a legmagasabb esésszámot Aleix Espargaró és az újonc Augusto Fernández produkálták. Az állandó mezőny legidősebb tagja a végén „húzott bele”, hiszen az első tizenhét fordulóban csupán 15-ig jutott. A Maláj Nagydíj pénteki napján viszont négyszer is a kavicságyba került, majd a továbbiakban ahhoz is hozzátett még négyet.

Az állandó pilóták közül Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli, valamint Maverick Viñales található a lista végén, ők egyaránt 7 esésig jutottak. Igaz, a címvédő ebből ötöt a főfutamon produkált, ami meglehetősen rossz arány, és többek között ezért fordulhatott elő, hogy egészen az utolsó versenyig harcolt a vb-címért Jorge Martínnal. A Pramac motorosa egyébként Pol Espargaróval és Luca Marinivel holtversenyben a nyolcadik helyen zárt 16 bukással.

Marc Márquez megvédte a búcsúfutamát tönkretevő Martínt, egész nap potyogtak a könnyei

Ami a szabadkártyás, illetve beugró pilótákat illeti, összesen tíz ilyen motoros versenyzett ebben a szezonban. Közülük hárman, Stefan Bradl, Iker Lecuona és Michele Pirro 3-ig jutottak el. Ugyanennyi pilótának sikerült elérnie azt, hogy egyszer se essen le a motorról, de Álvaro Bautista, Cal Crutchlow és Dani Pedrosa közül csak utóbbi indult egynél több hétvégén.

A gyártók listáját a Ducati vezeti 125-tel, de ennek semmilyen hírértéke nincs, tekintve, hogy mindenki máshoz képest legalább kétszer annyi állandó motorral rendelkeznek. Persze az sem meglepő, hogy az állandó versenygépenkénti átlag kategóriájában az összesen 80 bukásig jutó Honda zárt az élen. A Yamaha mindkét tekintetben az ötödik pozícióban zárt, hiszen Morbidelli és Fabio Quartararo összesen 16 balesetig jutottak.

Ezeket a számokat összeadva kijön, hogy a MotoGP versenyzői összesen 358 bukást szenvedtek el, de persze itt egy eset annyiszor van figyelembe véve, ahányan elestek benne. Ez mindössze 23-mal nagyobb, mint tavaly, vagyis hétvégénként kicsit több mint 1-gyel nőtt meg az esések száma átlagosan, még úgy is, hogy bevezették a sprintfutamot.

Mindhárom kategóriát figyelembe véve ráadásul 1106-ról 1012-re csökkent az incidensek száma, aminek elsősorban az az oka, hogy az átalakított menetrend miatt a Moto2-esek és a Moto3-asok pályaideje csökkent. A legtöbb bukást a franciaországi és az indiai hétvége hozta 79-cel, míg a legkevesebbet az Argentin Nagydíj egyébként részben esős hétvégéje, szám szerint 23-at.

A MotoGP idei bukásainak száma versenyzőnként

Versenyző Gyártó Bukások száma
Marc Márquez Honda 29
Joan Mir Honda 24
Aleix Espargaró Aprilia 23
Augusto Fernández KTM 23
Álex Márquez Ducati 21
Jack Miller KTM 21
Marco Bezzecchi Ducati 20
Pol Espargaró KTM 16
Luca Marini Ducati 16
Jorge Martín Ducati 16
Brad Binder KTM 15
Miguel Oliveira Aprilia 15
Johann Zarco Ducati 15
Enea Bastianini Ducati 13
Fabio Di Giannantonio Ducati 13
Raúl Fernández Aprilia 13
Nakagami Takaaki Honda 12
Fabio Quartararo Yamaha 9
Álex Rins Honda 8
Francesco Bagnaia Ducati 7
Franco Morbidelli Yamaha 7
Maverick Viñales Aprilia 7
Stefan Bradl* Honda 3
Iker Lecuona* Honda 3
Michele Pirro* Ducati 3
Jonas Folger* KTM 2
Lorenzo Savadori* Aprilia 2
Danilo Petrucci* Ducati 1
Takahasi Takumi* Honda 1
Álvaro Bautista* Ducati 0
Cal Crutchlow* Yamaha 0
Dani Pedrosa KTM 0

*Szabadkártyás és/vagy beugró versenyzőként indult.

A MotoGP idei bukásainak száma gyártónként

Gyártó Állandó motorok száma Bukások száma
Ducati 8 125
Honda 4 80
KTM 4 77
Aprilia 4 60
Yamaha 2 16

A gyorsaságimotoros-vb idei bukásainak száma hétvégenként

Hétvége Bukások száma
Francia Nagydíj 79
Indiai Nagydíj 79
Amerikai Nagydíj 69
Maláj Nagydíj 65
Indonéz Nagydíj 60
Brit Nagydíj 58
Portugál Nagydíj 57
Valenciai Nagydíj 57
San Marinó-i Nagydíj 54
Holland TT 51
Ausztrál Nagydíj 51
Spanyol Nagydíj 50
Német Nagydíj 45
Japán Nagydíj 43
Olasz Nagydíj 42
Osztrák Nagydíj 41
Katari Nagydíj 30
Katalán Nagydíj 29
Thai Nagydíj 29
Argentin Nagydíj 23