back to top
2024. május 02. 12:56
KezdőlapMotoGPItt a MotoGP-szezon első motorja, ilyen színekben fog versenyezni Marc Márquez

Itt a MotoGP-szezon első motorja, ilyen színekben fog versenyezni Marc Márquez

A MotoGP csapatai közül a Márquez testvéreket foglalkoztató Gresini mutatta be elsőként idei motorfestését. 

Új szakaszába lépett a MotoGP holtszezonja, és érezhetően egyre közelednek a tesztek és a szezonrajt, hiszen lezajlott az első motorbemutató. A csapatok közül a Gresini kezdte a leleplezések sorát: az olasz istálló a Misanóhoz közeli tengerparti településen, Riccionéban, a Cocoricò elnevezésű szórakozóhelyen tárta nyilvánosság elé az idei festését. A várakozás nemcsak azért volt nagy, mert ez volt az év első ilyen jellegű eseménye a királykategóriában, hanem azért is, mert idén a Gresininél versenyez a mezőny messze legsikeresebb tagja, Marc Márquez. Így némileg csalódás, hogy a csapat gyakorlatilag a tavalyi festését tárta nyilvánosság elé, azon ugyanis lényegében semmit sem változtatott. Na persze nem mintha ezen múlna az eredményessége…

Galéria a 2024-es festésről:

A 2022-es szezonnal ellentétben a Gresini tavaly egyik versenyzőjével sem harcolt a világbajnoki címért, és a négy helyett csupán egy győzelemig jutottak a főfutamokon. Bár pontokban felülmúlták egy évvel korábbi önmagukat, mindez nagyrészt a sprintfutamok bevezetésének köszönhető, bár ha az ott szerzett egységeket levonva is fennállna ez a helyzet. A csapat-világbajnoki tabellán egy helyet javítva hatodikként végeztek, ezúttal viszont ők bizonyultak a leggyengébbnek a Ducati motorját használó istállók közül.

A két versenyző közül a tavaly érkezett Álex Márquez maradt az alakulatnál. A 27 éves versenyző jóval eredményesebben szerepelt, mint a Hondánál töltött előző három idényében bármikor, és saját elmondása szerint is sokkal jobban érezte magát. Bár a főfutamon aratott győzelem továbbra sem jött össze neki, Argentínában megszerezte királykategóriás pályafutása első pole pozícióját, Silverstone-ban és Sepangban pedig a sprinten nem talált legyőzőre.

Itt lehet visszanézni a Gresini bemutatóját (az első órában a Moto2-es és a MotoE-motor leleplezése látható)

Esetében a legfontosabb kérdés talán az, hogy bátyja érkezése milyen hatással lesz rá. Bár 2020-ban papíron már voltak csapattársak, mindez Marc Márquez súlyos sérülése miatt nem tartott sokáig. Egyfelől nyilvánvaló, hogy testvére adataiból akár ő is profitálhat, a másik oldalról viszont egyáltalán nem kizárt, hogy háttérbe szorul.

Álex Márquez: Amikor megérkeztem a Hondához, Marc folyamatosan zavart engem

Merthogy az igazán nagy teljesítményt természetesen nem tőle, hanem a nyolcszoros világbajnoktól várják, aki 11 év után hagyta el a Hondát. Bár ő maga többször is úgy fogalmazott, hogy nem akar a világbajnoki címre gondolni, a legtöbben úgy vélik, hogy a 30 esztendős motoros mindenképpen beleszólhat a végső győzelemért folytatott csatába, olyannyira, hogy a fogadóirodáknál ő az első számú favorit.

Hiába ő a favorit, Marc Márquez szerint hiba lenne a vb-címről beszélni

Mindez azzal együtt is igaz, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a Gresini ezúttal sem az aktuális, hanem az egy évvel korábbi, vagyis jelen esetben a tavalyi motort fogja használni. Hogy ez mekkora hátrányt jelent, az csak az idény előrehaladtával derül ki. 2023-ban nem volt akkora különbség a gyári és a szatellitgépek között, ám Gigi Dall’Igna, a Ducati általános igazgatója nemrég kijelentette, hogy idén nagyobb differenciára számít.

Rossz hírt jelent Marc Márqueznek, ha igaza lesz a Ducati sikerkovácsának