back to top
2024. május 02. 09:27
KezdőlapMotoGPÁlex Márquez: Amikor megérkeztem a Hondához, Marc folyamatosan zavart engem

Álex Márquez: Amikor megérkeztem a Hondához, Marc folyamatosan zavart engem

Álex Márquez elmondta, mit vár a Gresinihez igazoló bátyjától, és hogyan tekint az előttük álló közös munkára.

Marc Márquez január elseje óta hivatalosan is a Gresini versenyzője. Ezzel az olasz csapatnál teljessé vált a „Márquez-dominancia”, hiszen az istálló másik pilótája nem más, mint a nyolcszoros világbajnok öccse, Álex Márquez. Nemrég közös szponzoruk, az Estrella Galicia – amely már többször megörvendeztette a MotoGP-szurkolókat egy-egy szórakoztató videóval – szervezett egy eseményt a két testvér számára.

Álex Márquez lett a gyorsaságimotoros-vb legjobb pincére (videó)

Ennek alkalmával Álex több dologról beszélt, például arról, hogy milyen újra bátyja mellett dolgozni. A testvérek 2020-ban egy szezon erejéig már voltak csapattársak a Hondánál, de az az idény Marc számára az első versenyen, a jerezi Spanyol Nagydíjon egy súlyos sérülést okozó bukás miatt véget ért, így valójában most először dolgozhatnak majd együtt.

„Úgy tekintek erre, mint egy második esélyre. A mostani helyzet nagyban különbözik [a korábbitól], mivel akkor én csak egy újonc voltam, Marc meg az azt megelőző szezonokban a bajnoki címért harcolt. Azt hiszem, most majd előnyt tudok kovácsolni abból, hogy egy olyan erős partnerem van, mint Marc, hiszen többségben az erő. A Moto2-ben és a Moto3-ban az volt az élményem, hogy jobb eredményeket tudtam elérni, ha jó kapcsolatom volt a csapattársammal. Amikor mindkét pilóta ugyanabba az irányba halad a munkájával, az általában mindenkinek nagyon hasznos. Marc érkezése pozitív [fejlemény] nekem és az egész csapatnak” – mondta Álex a GPOne.com szerint.

„Amikor megérkeztem a Hondához, Marc folyamatosan zavart engem, szóval mondtam neki, hogy hagyjon békén. Most pedig nagyon különleges a csapatnál tudni, hiszen ő a bátyám. Közvetlenül [tőle] tudok majd információkat szerezni, illetve, ahogyan már mondtam, egységben az erő. Ezt ki kell használnom. Mellesleg mi nagyon gyorsan megértjük egymást, és én meg tudom nyugtatni a lelkét.”

Álex Márquezen csattant az ostor: a Yamaha a sepangi botrány miatt megvétózta a leigazolását

A Gresini tulajdonosa egy interjúban elmondta, nem lepődne meg, ha Marc idén a bajnoki címért küzdene. Most Álex is elárulta, szerinte mit várhatnak a szurkolók a bátyjától. „Mindenre számítani lehet tőle, hiszen az evidens, hogy még nem vesztette el a varázslatát. Legalább ezerszer megkérdezte tőlem, hogy jól tud-e majd alkalmazkodni a Ducatihoz, de közben még mindig ugyanazon a szinten van, amelyen 2019-ben [Marc Márquez ekkor nyerte utolsó bajnoki címét – a szerk.] volt. Ezt mindenki láthatta, amikor együtt gyakoroltunk. Nem egyszerű egy új motorhoz adaptálódni, lesznek nehéz idők, amikor majd küszködni fogunk, de ha van bárki, aki képes ezt végigcsinálni, akkor az pont ő. Úgy látom, hogy bármire képes lehet.”

Álex egy jó szériával zárta a tavalyi szezont: a Maláj Nagydíj a főfutamán második, a sprinten pedig első helyen végzett, és az ezt követő versenyeken is folyamatosan a legjobbak között motorozott. Nem csoda tehát, hogy idén ezt a sorozatot szeretné fenntartani. „Folytatnom kell a fejlődést, nagyon jól fejeztem be az előző évet, a mostanit ugyanúgy kell elkezdenem. Azonban egyelőre nincs itt az ideje, hogy elvárásokat fogalmazzunk meg, még nagyon korán van, bölcsebb kisebbre venni a nyomást. Idén az állóképességemet szeretném fejleszteni, illetve konzisztensebbé szeretnék válni. Tovább folytatom a munkát úgy, ahogyan eddig tettem, azt hiszem, közeleg az a vasárnap, amikor végre én fogok nyerni.”

A tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is nyolc Ducati lesz a mezőnyben. A Desmosedicik nagy száma miatt sok adat gyűlik össze a gyártónál, amelyet minden pilótával megosztanak, viszont a látszat ellenére ez hátráltathatja az egyes versenyzőket. „Ez egyszerre előny és hátrány, nagyon sok információt tudsz megszerezni, de ugyanakkor emiatt könnyen összezavarodhatsz. Én mindig [Francesco] Bagnaiát és [Jorge] Martínt használom referenciaként. Nekik különböző vezetési stílusuk van, és amikor megértem, ők ketten mit miért csinálnak, összeáll a teljes kép.”

Nem Marc Márquez, hanem Bagnaia és Martín a mérce a Ducatinál Bezzecchi szerint