back to top
2024. május 02. 05:08
KezdőlapMotoGPHiába ő a favorit, Marc Márquez szerint hiba lenne a vb-címről beszélni

Hiába ő a favorit, Marc Márquez szerint hiba lenne a vb-címről beszélni

Marc Márquez szerint nem szabad nagy elvárásokat támasztani az irányába, és nem érzi, hogy a riválisok félnének tőle azok után, hogy a Ducatihoz igazolt. A nyolcszoros világbajnok ezzel együtt jól érezte magát a valenciai teszten, és nem gondolja, hogy az illetékesek közül bárki is vonakodott volna őt leigazolni.

Január 1-e óta Marc Márquez hivatalosan is a Gresini versenyzője, hiszen a 30 éves pilóta 11 év után tavaly elhagyta a Hondát. A hatszoros MotoGP-világbajnok idén először jelent meg nagyobb sajtóeseményen: egy Madridban tartott szponzori rendezvényen állt a spanyol média rendelkezésére öccsével és egyben idei csapattársával, Álex Márquezzel együtt.

Álex Márquez: Amikor megérkeztem a Hondához, Marc folyamatosan zavart engem

Azzal, hogy az idősebbik Márquez felülhet a Ducatira, sokan azt várják, hogy ismét felér a csúcsra, de minimum a világbajnoki címért küzd. Olyannyira, hogy a fogadóirodák most már őt tartják a 2024-es idény legnagyobb esélyesének. A Gresini újdonsült motorosa azonban mindig is igyekezett csillapítani a kedélyeket, és most is ezt tette.

„Már most nagyon magasak az elvárások, és idén az az egyik feladatom, hogy kihúzzam magam ez alól – nyilatkozta. – Magasak a várakozások, de ugyanolyan nehéz, mint mindig, sőt, az utóbbi évek nehézségei után még inkább az. Ismernek, mindent bele fogok adni, de a szezon kezdete előtt nem beszélhetek elvárásokról. Fontos, hogy az elején mértékletesek legyünk, versenyről versenyre [gondolkodjunk], mert ez lehetővé teszi, hogy az ember nyugodtabban dolgozzon, és nem idéz elő kezdeti zűrzavart, amikor mindenki a legjobbat várja.”

„Sajnálom, hogy ezt mondom, de hiba lenne a bajnoki címre gondolni, főleg úgy, hogy két éve nem nyertem futamot – folytatta. – Néhány sprinten megvillantam, de egy projekt kezdetén nem lehet ilyen magas célra gondolni. Az ember nem kerget illúziókat, az a fontos, hogy jól érezze magát, [új] dolgokat próbáljon ki és fejlődjön, de nem mehet neki egy idénynek ilyen gondolattal úgy, hogy nem vagyunk túl az előszezonon, és olyan idények vannak a háta mögött, mint nekem.”

A Ducatin ülő Marc Márquez mindenkinek „problémát fog jelenteni” a Pramac főnöke szerint

Márquez a negyedik helyen zárta a valenciai tesztet, 117 ezreddel lemaradva az élen végző Maverick Viñales mögött, ráadásul egyértelműen maradt még idő a legjobb körében. Az ellenfelek méltatták a spanyol pilótát, Enea Bastianini például megjegyezte, hogy a 8-as kanyarban ő volt a legjobb a Ducati versenyzői közül. Az érintett azonban másképp látja a riválisok hozzáállását.

„Senkitől semmilyen félelmet nem érzek az irányomban – szögezte le. – Ha úgy érkeznék meg, hogy sorozatban nyertem a bajnoki címeket, akkor érthető lenne, ha félnének tőlem. Azonban nem ez a helyzet, mert olyan szituációból jövök, hogy rengeteg fiatal és éhes versenyző legyőzött. Újra fel kell fedeznem magam, és olyan pilótákkal fogok szembenézni, akik évek óta ugyanolyan motoron ülnek, és eleve előttem kell hogy legyenek. Mindenesetre az lesz a feladatom, hogy a legjobbamat nyújtsam.”

„Mintha már idén ezen a motoron ment volna” – így látják riválisai Marc Márquez első napját a Ducatival

A valenciai teszt egyik, ha nem a legemlékezetesebb pillanata volt, amikor Márquez az első etapja után visszatért a bokszba, levette a sisakot, majd a kamera felé fordulva elmosolyodott. Ez alapján nem meglepő, hogy jó érzésekkel zárta a szezon utolsó hivatalos eseményét, ám mindez természetesen nem jelenti azt, hogy mindent tökéletesnek talált új munkaeszközén.

„A valenciai teszt pozitívan alakult – jelentette ki. – A Hondánál, egy adott vezetési stílussal eltöltött sok év után bemutatkoztam egy másik motoron. A mosoly, amelyről annyi szó esett, a nyugalom mosolya volt. Egy új projekt kipróbálása lehetővé tette számomra, hogy megnyugodjak, hogy csak vezessek, anélkül hogy a motoron dolgoznék. Most viszont már van egy listám a telefonomon azokról a dolgokról, amelyeken Malajziában javítani szeretnék. Azt is várom, hogy megbirkózzak azokkal a pályákkal, amelyeket nehéznek tartok, hogy fejlődjek, és a lehető leggyorsabban a lehető legkomfortosabban érezzem magam.”

Ahogyan a többi gyártót váltó pilótánál, úgy Márquez esetében is az az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire gyorsan tud alkalmazkodni az új motorjához, amely minden bizonnyal sok mindenben eltér a régitől. Az 59-szeres MotoGP-futamgyőztes szerint az lesz a kulcs, hogy a gyengébb helyszínein hogyan tud majd teljesíteni.

Először szólalt meg Marc Márquez a Gresini versenyzőjeként, a Ducatiról is elmondta a véleményét

„Ha a motor jó, a versenyző könnyen alkalmazkodik, de a különbség aközött, hogy az ember gyors vagy nagyon gyors, a kiegyensúlyozottságban rejlik – magyarázta. – Szerintem bizonyos pályákon gyors tudok majd lenni, de nem tudom, hogy minden pályán képes leszek-e gyors lenni. Ilyen különbséget jelentenek a jó pilóták.”

Márquez átigazolása sok szempontból izgalmas és érdekes, többek között a Ducati hozzáállását illetően is. A gyártó képviselői nyáron leszögezték, hogy nincs szükségük rá, majd miután biztossá vált, hogy a Gresinihez szerződik, hangsúlyozták, hogy ez a Gresini döntése volt, nem az övék. A spanyol pilóta szerint azonban ezen a téren minden a legnagyobb rendben van.

„Soha nem volt olyan érzésem, hogy vonakodnak leigazolni, vagy hogy nem akarnak engem, mert különben nem léptem volna ezt meg – reagált. – Mindig próbáltam elkerülni a címlapokat, és mindig rengeteg támogatást kaptam a Gresini csapatától. Időt adtak nekem, és ez volt a fő oka, hogy csatlakoztam az istállóhoz: nem erőltették, amíg nem voltak világos elképzeléseim.”

Márquez csupán egyéves szerződést írt alá új csapatával, vagyis a mezőny túlnyomó részéhez hasonlóan az idei év végén lejár a szerződése. Egyesek már most azt találgatják, hogy hova vezethet az útja, és több gyári istálló is felmerült. A nyolcszoros világbajnok azonban még nem foglalkozik ezzel, és egyelőre szeretné kiélvezni a Gresininél töltendő idejét.

Ducati? KTM? Honda? – ezek lehetnek Marc Márquez 2025-ös opciói a veterán menedzser szerint

„Még senkivel nem beszéltem 2025-ről, fel kell mérnem, hogy mi a legjobb lehetőség – mondta. – Amíg boldog vagyok, a pályán pedig jönnek a jó teljesítmények, addig nem lesz probléma, ellenkezőleg. Azzal kapcsolatban, hogy csak egy évre írtam alá, nem szabad elfelejteni, hogy egy hosszú kapcsolat után nem lehet belépni egy másik hosszú kapcsolatba. Logikus módon, mielőtt eldöntöttem, hogy a Gresinire váltok, voltak megkeresések más márkák részéről, amelyeket nem fogok felfedni. Rendkívül hálás vagyok a Hondának, a Ducatinak és a Gresininek, ahol jelenleg rendkívül komfortosan érzem magam, és akikkel újra fel akarom fedezni a jó dolgokat.”