back to top
2024. május 02. 03:05
KezdőlapMotoGPMarc Márquez úgy tekint Bagnaiáékra, ahogyan korábban őt kezelték

Marc Márquez úgy tekint Bagnaiáékra, ahogyan korábban őt kezelték

Marc Márquez elárulta, ahogyan korábbi márkatársai rá tekintettek „célpontként”, úgy most ő teszi ugyanezt Francesco Bagnaiával és Jorge Martínnal. A nyolcszoros világbajnok szerint a Gresini kockáztatott, amikor tárgyalt vele, és egy spanyol szólással élve egy gyerekhez hasonlította mostani önmagát.

Marc Márquez 11 év után elhagyta a Hondát, és a Gresininél folytatja pályafutását, vagyis idén egy Ducatin fog ülni. Bár tavalyi motorról van szó, sokak szerint így is ő lesz a világbajnoki cím egyik esélyese. Bár ez nem feltétlenül áll arányban a valós esélyekkel, de attól még tény, hogy a fogadóirodáknál a 30 éves pilótára a legalacsonyabb a szorzó.

Marc Márquez: Nem lenne normális, ha rögtön gyorsabbnak bizonyulnék Bagnaiánál és Martínnál

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy újonnan csatlakozó versenyzőként egy számára teljesen új motort kell megszoknia, így ebben a tekintetben hátrányban van azokhoz képest, akik már évek óta a Ducatit erősítik. Többek között Francesco Bagnaia és Jorge Martín, akik tavaly kiemelkedtek a mezőnyből, és az utolsó futamig harcoltak a végső győzelemért. Márquez úgy véli, most fordított szerepben lesz, mint az évek során a Hondánál volt.

„Logikus, hogy amikor az új versenyzők megérkeztek a Hondához, engem »céloztak« meg – nyilatkozta a Gresini bemutatóján. – Most én fogom ugyanezt tenni Bagnaia és Martín esetében, akik a legerősebbek, és akik a különbséget jelentik. Sok mindent kell tanulnom tőlük, hogy megértsem, hogyan kell vezetni ezt a motort.”

Márquez arra viszont nem válaszolt érdemben, hogy ki lehet a legnagyobb riválisa. „A legkeményebb ellenfél? Végső soron inkább magam miatt aggódom, mert magamat kell menedzselnem – jelentette ki. – Rengeteg munka vár ránk, nagyon magasak az elvárások, de nyugodtan szeretnék kezdeni. Ha túl gyorsan eszik az ember, emésztési zavara lesz.”

A 2023-as szezon jelentős részében téma volt a sajtóban, hogy Márquez megy vagy marad, és ha igen, akkor hova. Végül a Gresinire esett a választás, miután a spanyol motoros szerint ők voltak a legtürelmesebbek vele szemben. Azt viszont ismét kiemelte, hogy az előző idényei alapján nem reális elvárás, hogy a legnagyobb célért küzdjön.

Itt a MotoGP-szezon első motorja, ilyen színekben fog versenyezni Marc Márquez

„Kockázatot vállaltak velem, októberig vártak a döntésemre – utalt új istállójára. – Újra jól akarom érezni magam. Sokszor nyertem, de az elmúlt három-négy év nagyon nehéz volt számomra, és valami más után néztem, hogy újra jól érezzem magam a motoron. A Gresini csapata volt az egyetlen, amely várt rám, és időt adott nekem, amikor pedig látták, hogy készen állok, engem választottak. Ez egy rizikós kihívás számomra, de a Gresini család csodálatos, egy nagy múlttal rendelkező istálló. Mi van, ha a célom a világbajnoki cím? Nehéz éveken vagyok túl, és hosszú ideje nem nyertem. Inkább lassan megteremtem az alapokat, aztán majd meglátjuk, meddig jutok. Most viszont még nem lehet egyértelmű célom.”

A hatszoros MotoGP-világbajnok egyszer, a tavalyi valenciai teszten már felülhetett új motorjára, és rendkívül biztató teljesítményt nyújtva a negyedik legjobb időt futotta, mindössze 171 ezredmásodperccel elmaradva a leggyorsabbnak bizonyuló Maverick Viñalestől. Legközelebb a sepangi teszten ülhet majd fel új munkaeszközére.

„Ötven kört tudtam megtenni az új motorral, de jól éreztem magam – fogalmazott. – Tisztán vezettem, Valenciában még nem voltam olyan helyzetben, hogy agresszív legyek. Kíváncsi vagyok, és nagyon elszánt, hogy a malajziai teszten sok kört teszek meg. Olyan vagyok, mint egy gyerek az új cipőben, ezt mondják Spanyolországban.”

Márquez csapattársa öccse, Álex Márquez lesz, aki már második évét kezdi meg a Gresininél. Ahogyan mondani szokás, a csapattárs az első számú ellenfele egy versenyzőnek, ám esetükben természetesen nem ilyen egyszerű a helyzet. „Mindig a legjobbakat kívánom Álexnek – szögezte le az idősebbik testvére. – Mindig azt mondom neki, hogy azt kell gondolnia, hogy nagyon erős. Kétszeres világbajnok, és biztos vagyok benne, hogy idén jól fog teljesíteni.”

Marc Márquez szerint öccsének nagyobb esélye van a győzelemre az idénynyitón, mint neki