back to top
2024. május 02. 07:53
KezdőlapMotoGPMarc Márquez szerint öccsének nagyobb esélye van a győzelemre az idénynyitón, mint...

Marc Márquez szerint öccsének nagyobb esélye van a győzelemre az idénynyitón, mint neki

Marc Márquez úgy véli, öccse, Álex nagyobb eséllyel vág neki a szezon első versenyének Katarban, mint ő, de hozzátette, neki sem szabad túl agy elvárásokat támasztania magával szemben. Az ifjabbik testvér ennek kapcsán elmondta, mit lát negatívumként bátyja érkezését illetően.

Szombaton este a Gresini a MotoGP csapatai közül elsőként bemutatta idei motorjának festését, vagy legalábbis ezen a címen zajlott az esemény. Az mindenesetre biztos, hogy a szokásoknak megfelelően a két versenyző is ott volt a rendezvényen Marc és Álex Márquez személyében, akik megosztottak néhány gondolatot a nyilvánossággal.

A szezon egyik legizgalmasabb kérdése, hogy a nyolcszoros világbajnok hogyan teljesít az új istállóval, illetve az új motorral. Emiatt talán a szokásosnál is nagyobb várakozás előzi meg az idénynyitó Katari Nagydíjat, ahol a spanyol pilóta először bizonyíthat. Ő azonban immáron nem először igyekezett lehűteni a kedélyeket.

Marc Márquez: Nem lenne normális, ha rögtön gyorsabbnak bizonyulnék Bagnaiánál és Martínnál

„Az első futam Katarban lesz, ahol szerintem Álexnek több esélye van, mint nekem – nyilatkozta, majd hozzátette, nemcsak a csapatváltás miatt gondolja így, hanem azért is, mert a saját szintjén nincsen jó statisztikája azon a helyszínen. – [Ott] csak kétszer nyertem. Most nem az a mentalitásom, hogy a győzelemre gondoljak, de majd meglátjuk. Ha a Gresini nyer, boldog leszek.”

Ami Álex Márquezt illeti, neki egyelőre egyetlen futamgyőzelme sincsen a MotoGP-ben, legalábbis ami a főversenyeket illeti, hiszen tavaly a silverstone-i és a sepangi főversenyt is megnyerte. Emellett összesen négy dobogóval rendelkezik királykategóriás pályafutása során. „Ha nyerek Katarban? – reagált a felvetésre. – Az számomra nagyon jól hangzik.”

A 27 esztendős pilóta bátyjával kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy minimum harcban lesz a bajnoki címért, de akad, aki szerint simán meg fogja nyerni. Ő azonban mostanában szinte minden megnyilvánulásával igyekszik csökkenteni a vele kapcsolatos várakozásokat, most viszont nem magával, hanem testvérével kapcsolatban tette meg ugyanezt.

„Nem kell elsietnie, majd jön ez is – utalt a tavaly a tabella kilencedik helyén végző pilóta győzelmére. – Reálisnak kell lennie. Mindig is azt mondtam, hogy nem lehet azt csinálni, hogy az ember a tizedik helyen fejezi be a bajnokságot, és úgy kezdi el a következőt, hogy azt gondolja, meg fogja nyerni. Ez nem fog megtörténni. Ha az ember tizedik, akkor úgy kell gondolkodnia, hogy a legjobb hétben vagy a legjobb ötben lehet. Apránként kell feljebb lépni. Egy sportoló nem tud ekkora változást elérni egyik évről a másikra. Ez a folyamatos fejlődésről szól. A legfontosabb dolog Álex számára, hogy ne legyenek nagy elvárásai azért, mert itt vagyok a bokszban. Mindig reálisnak kell lennie.

Álex Márquez bevallotta, neki mindig is tovább tartott felvenni a ritmust

Erre a gondolatra Álex Márquez is reagált, aki megemlítette bátyja leigazolásának talán egyetlen igazán negatív következményét. Emiatt ugyanis valóban megnőttek az elvárások az egész csapattal szemben, ami összehasonlíthatatlanul mássá teszi a mostani idénykezdetet a tavalyihoz képest „[Marc érkezésének] az árnyoldala az emberek és a csapat elvárásai – fogalmazott. – Tavaly nyugodtak voltunk.”