back to top
2024. május 02. 02:09
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Nem lenne normális, ha rögtön gyorsabbnak bizonyulnék Bagnaiánál és Martínnál

Marc Márquez: Nem lenne normális, ha rögtön gyorsabbnak bizonyulnék Bagnaiánál és Martínnál

Marc Márquez ismét hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a vele kapcsolatos elvárások nem egyeznek a realitással. A nyolcszoros világbajnok azt is kiemelte, hogy hosszú ideje ez volt az első nyugodt tele a sérüléseket illetően.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a MotoGP csapatai közül elsőként a Gresini bemutatta idei motorfestését. Legalábbis papíron, ugyanis valójában nem sok újat mutattak a tavalyi színösszeállításhoz képest, a csapathoz érkező Marc Márquezt szponzoráló Red Bull például nem jelent meg a motorokon, ahogyan más változást sem lehetett igazán felfedezni.

Itt a MotoGP-szezon első motorja, ilyen színekben fog versenyezni Marc Márquez

Ebből a szempontból tehát a közönség nem kapott sok újat, de a show keretében legalább a versenyzők is megszólaltak. A nyolcszoros világbajnok 11 év után hagyta el a Hondát az öccsét, Álex Márquezt is foglalkoztató istálló kedvéért, ám nyilvánvaló, hogy eleinte furcsa volt számára az új környezet. Ugyanakkor ez nem változtatta meg a döntéséhez való hozzáállását.

„Tizenegy évnyi ugyanannál a csapatnál eltöltött idő után természetesen furcsák voltak az első lépések az új garázsban – nyilatkozta a Riccionéban tartott eseményen. – Amikor meghoztam a döntést, teljes mértékben meg voltam győződve arról, hogy ez a helyes lépés. Egy olyan csapathoz igazolni, mint a Gresini, az öcsém mellé, sokkal könnyebbé tette a váltást.”

Márquez egyszer, a tavalyi valenciai teszten már kipróbálhatta a motort, amellyel elégedett volt, de a csapattagok nem voltak nyugodtak. „Azonnal nagyon jól éreztem magam Valenciában – fogalmazott. – Azonban az egész csapat rendkívül ideges volt a magas elvárások miatt. Az elmúlt napokban nyugodt körülmények között megismerhettem az istállót.”

Ami az elvárásokat illeti, Márquez ezúttal is kitért erre a témára. Sokan arra számítanak, hogy a spanyol versenyző minimum harcban lesz a világbajnoki címért, ám ő erről hallani sem akar. Szerinte nem ez a realitás, és úgy véli, normál körülmények között Francesco Bagnaia és Jorge Martín gyorsabbak lesznek nála, legalábbis a szezon elején.

Hiába ő a favorit, Marc Márquez szerint hiba lenne a vb-címről beszélni

„Úgy állok hozzá, hogy a versenypályán megpróbálok gyors lenni, és ha egy tizeddel gyorsabb lehetek, akkor igyekszem megtenni – magyarázta. – Azonban ez az elvárások és a valóság közötti [különbségről] is szól. Az emberek részéről természetesen nagyon magasak a várakozások. Az én dolgom viszont az, hogy ezeket megpróbáljam elfelejteni, és a garázsomban dolgozzak, mert nyugodtnak kell lennem, különösen az elején. A nyugalom nem azt jelenti, hogy nem vagyok gyors. Természetesen próbálok és szeretnék gyors lenni, de nem csinálhatok úgy, mintha az elejétől kezdve a győzelemért harcolnék, mert az elmúlt négy év egy rémálom volt számomra. Az előző két évben nem tudtam futamot nyerni, most pedig egy olyan motorra ülök, amelyen két versenyző, Bagnaia és Martín különösen sok esztendőt töltött, és rengeteg versenyt, illetve bajnokságot nyert. Szóval rendkívül gyorsak, és a 2024-es motorral fognak menni. Mondhatjuk, hogy ez ugyanolyan, mint az enyém, de amikor az ember megérkezik, nem tehet úgy, mintha egy szinten lenne velük. Vagy ha [rögtön] egy szinten leszek velük, az nem lesz normális.”

Közismert, hogy Márquez sokáig küszködött a 2020-ban elszenvedett sérülése miatt, és csak a tavalyi idény elejére került tökéletes fizikai állapotba. Azonban az előző néhány holtszezonja is a felépülésről szólt, és bár a valenciai teszt után meg kellett őt műteni kompartment szindróma (arm pump) miatt, mindez összességében nem nagyon befolyásolta a felkészülését.

„Végre volt egy normális telem – jelentette ki. – Ez is egy nagyon fontos dolog, mert 2018 óta minden tél a vállam vagy a karom rehabilitációjáról szólt. Most volt egy normális telem, és megpróbálok kilábalni a sérülésekből, ami az elmúlt évek rémálma volt. Még 2023-ban is megsérültem. Az eredményeimnek nemcsak a Honda volt az oka, hanem az is, hogy sokszor megsérültem. Szóval ezeket a szempontokat figyelembe véve megpróbálok majd jobban dolgozni, igyekszem jobban érezni magam a versenypályán, és próbálom újra megteremteni a jövőmet.”