back to top
2024. május 02. 10:42
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu szerint „nem volt túl szép”, amit a Yamaha tett vele

Razgatlıoğlu szerint „nem volt túl szép”, amit a Yamaha tett vele

Toprak Razgatlıoğlu kiemelte, hogy nem tudott azonnal felülni a BMW-re, mivel a Yamaha ezt nem tette lehetővé számára. A török versenyző úgy véli, Álvaro Bautista előnyben lesz vele és Jonathan Rea-vel szemben.

Izgalmas szezon előtt áll a Superbike-világbajnokság, ugyanis a bajnokság első három helyezettjéből – akik egyben sokak szerint a három legjobb versenyzőt is jelentik – ketten is csapatot, illetve gyártót váltottak. Toprak Razgatlıoğlu a BMW-hez igazolt, míg a Kawasakit elhagyó Jonathan Rea lényegében az ő helyére szerződött a Yamahához.

A 2023-as eredmények alapján a török pilótának lehet nehezebb dolga, hiszen a BMW csupán a negyedik pozícióban zárt a konstruktőri tabellán, a harmadik Kawasaki pontszámának kevesebb mint a kétharmadát megszerezve. Ráadásul riválisával ellentétben tavaly még nem ülhetett fel új motorjára, ugyanis a Yamaha ezt nem engedélyezte számára.

Razgatlıoğlu rögtön felülmúlja a helyére igazoló Rea-t a BMW-vel?

„Szükségem van két-három futamra, hogy a lehető legjobban alkalmazkodjak az új motorhoz, nincs sok tesztnap az [első] verseny előtt – nyilatkozta a Motosprintnek. – A Yamaha megtagadta tőlem a lehetőséget, hogy azonnal kezdjek, [így] nagyon későn kezdtem, de az időjárás nem volt a legjobb. Nem felejtettem el, amit értem tettek, nekik nyertem a 2021-es bajnoki címet, de amikor a BMW-hez szerződtem, megakadályozták, hogy motorra üljek. Meg kellett várnom a Yamahával kötött szerződésem végét, nem volt túl szép dolog.”

Hogy mire lehetnek képesek az egyes motorok, azt nyilvánvalóan nehéz megjósolni, de a Ducati alighanem ismét ott lesz a legjobbak között. Razgatlıoğlu azonban nem csupán ezért gondolja azt, hogy a címvédő Álvaro Bautista jobb helyzetben van nála és Rea-nél, de hozzátette, a 39 éves versenyző sem mindig volt tagja az élmezőnynek.

„Bautista előnyben van velem és Rea-vel szemben, mert ugyanazon a motoron folytatja [mint tavaly] – fogalmazott. – Amikor viszont a Hondánál volt, senkinek nem jutott eszébe. Amikor visszatért a Ducatihoz, erősebbé vált. Azért maradt a Ducatinál, hogy ismét bajnoki címet nyerjen. Már nem sok év van hátra a pályafutásából. Én más filozófiát követek. Szeretem a BMW márkáját, és még soha nem nyerték meg a világbajnokságot. Ez az álmom.”

Razgatlıoğlu és a mezőny többi tagja legközelebb ezen a héten, szerdán és csütörtökön ülhetnek motorra a jerezi teszt keretében. Ezután január 29-én és 30-án, Portimãóban lesz egy kétnapos alkalom a felkészülésre, majd február 19-én és 20-án már Phillip Islanden fognak körözni, ahol azon a hétvégén elindul a 2024-es Superbike-világbajnokság.

Superbike-motoron tesztelhet idén először Marc Márquez és Bagnaia