2024. február 21. 10:03
KezdőlapMotoGPSuperbike-motoron tesztelhet idén először Marc Márquez és Bagnaia

Superbike-motoron tesztelhet idén először Marc Márquez és Bagnaia

A Superbike-vb-n induló Ducati, Yamaha és BMW Jerezben tesztel idén először, majd az olasz gyártó versenyzői Portimãóba is ellátogatnak. Ott a bolognaiak MotoGP-ben szereplő pilótái is csatlakoznak hozzájuk, de ők nem a saját motorjukon fognak körözni.

Január 24-én és 25-én tartják a Superbike-világbajnokság idei első tesztjét. Ezen az eseményen tovább barátkozhat idei motorjával Álvaro Bautista új csapattársa, a tavalyi Supersport-vb-t megnyerő Nicolò Bulega, a Yamahát BMW-re cserélő Toprak Razgatlıoğlu, a Kawasakitól a török versenyző helyére igazoló Jonathan Rea, valamint a versenyzéshez négy év után visszatérő Andrea Iannone, ahogyan persze sokan mások is. Rajtuk kívül egy MotoGP-motor is ott lesz a pályán, hiszen Stefan Bradl tesztelni fog a Hondának.

Január 29-én és 30-án aztán Portimãóban folytatódik a tesztelés, ahol viszont már jó néhány MotoGP-versenyző csatlakozik hozzájuk. Igaz, ők szintén Superbike-motort fognak vezetni, hiszen a jelenlegi szabályok értelmében az állandó pilóták egészen január végéig nem ülhetnek fel saját munkaeszközükre, hanem csak attól jelentősen eltérő gépre ülhetnek fel.

Egészen konkrétan a Ducati motorosairól van szó. Marc Márquez és Francesco Bagnaia, akiket a fogadóirodák az idei világbajnokság két legnagyobb esélyesének tartanak, tehát ezen a rendezvényen ülhetnek fel idén először versenymotorra. A címvédő, tekintve, hogy már hosszú ideje a bolognai gyártó versenyzője, már többször is vezethette a Panigale V4 R-t, de a spanyol pilótának ez most adatik meg először.

Milyen szabályok vonatkoznak a versenyzőkre a MotoGP holtszezonja alatt?

Rajta kívül egyébként Franco Morbidelli az egyetlen, aki tavaly még más márkánál versenyzett, az olasz motorost a Pramac szerződtette az idei évre. Fabio Di Giannantonio a Ducatin belül igazolt a Gresinitől a VR46-hoz. Természetesen a felsorolt négy pilóta csapattársai, vagyis Enea Bastianini, Álex Márquez, Jorge Martín és Marco Bezzecchi is ott lesznek a teszten.

Magát az eseményt egyébként a Ducati gyári Superbike-csapata, az Aruba.it szervezi, ám mindez nem jelenti azt, hogy más gyártók pilótái nem fognak megjelenni rajta. A szériamotoros sorozat résztvevőinek ezután már csak egy tesztjük lesz a szezonrajt előtt: február 19-én és 20-án Phillip Islanden folytathatják a felkészülést, mielőtt az azt követő hétvégén ugyanott elindul az idény.

A MotoGP motorjai ellenben csak február 1-én gurulnak először pályára, a sepangi shakedown keretében. A háromnapos esemény után nem sokkal szintén Malajziában következik az első kollektív teszt, amely február 6-tól 8-ig esedékes. Aztán, amikor a Superbike mezőnye Ausztráliában fog körözni, akkor nekik Katarban lesz jelenésük, de a királykategória mezőnyének csak március második hétvégéjén indul az idény.