2024. április 30. 11:33
KezdőlapOffroadElhunyt a Dakar-ralin súlyos balesetet szenvedő motoros, Carles Felcón

Elhunyt a Dakar-ralin súlyos balesetet szenvedő motoros, Carles Felcón

Elhunyt Carles Felcón, aki a Dakar-rali második etapján szenvedett súlyos balesetet. A spanyol motoros 45 éves volt.

Január 7-én súlyos balesetet szenvedett a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralin Carles Felcón. A motorosra ájultan, pulzus nélkül találtak rá, de a helyszíni orvosi csapat tagjai újra tudták éleszteni. Ezután helikopterrel a fővárosba, Rijádba szállították, ahol mesterséges kómába helyezték. A kórházban kiderült, hogy eltört a C2-es csigolyája, öt bordája, valamint bal csuklója és kulcscsontja, illetve agyödéma lépett fel nála. Innen még átvitték Spanyolországba, de a 45 éves motoros életét már ennek ellenére sem sikerült megmenteni.

„Hétfőn, január 15-én Carles elment. Az orvosi csapat megerősítette, hogy a balesetkor bekövetkezett szív- és érrendszeri leállás által okozott neurológiai károsodás visszafordíthatatlan” – jelentette be a szomorú hírt a spanyol pilóta csapata, a TwinTrail Racing Team az Instagram-oldalán.

„Carles egy mosolygós, mindig aktív ember volt, aki szenvedélyesen élvezett mindent, amit csinált, különösen a motorozást. Úgy hagyott itt bennünket, hogy épp valami olyasmit csinált, ami az álma volt: a Dakaron versenyzett. Nagyon élvezte, boldog volt motoron. Emlékeznünk kell rá a mosolyáért és azokért a boldog percekért, amelyeket mindenkinek okozott.

„Számítástechnikai mérnök volt a képzése, motoros oktató és túravezető a szenvedélye szerint. Sokan vannak, akik mellette tanultak, türelemmel, energiával és örömmel szerettette meg az emberekkel a motorozást. Ezt hagyta itt nekünk, és ez mindig velünk lesz, mindannyiunkkal, akik közel álltak hozzá. A családjával, a barátaival, a kollégáival és a szurkolókkal. A család és a csapat nevében is azt kérjük, hogy tartsuk tiszteletben a búcsú pillanatait, amelyre az elkövetkező napokban kerül sor. Köszönjük a megértést.”

Felcón egy Rally2-es specifikációjú KTM-mel indult el második Dakarján. A tarragonai pilóta 2022-ben az összes motoros között a 68., a szervizcsapat nélkül indulók összevetésében pedig a 16. helyet szerezte meg a ralin, amely szintén a közösségi médián keresztül fejezte ki együttérzését a család felé.

„Nagy szomorúsággal értesültünk Carles Falcón spanyol motoros haláláról a családjától. Az Al Henakiyah és Al Duwadimi közötti gyorsasági szakaszon a versenyző nagyot esett a 448-as km-nél. A gyorsan a helyszínre érkező orvosi csapat képes volt felmérni a sérülése súlyosságát. Az Al Duwadimiben található kórházba szállították, mielőtt a rijádi kórházba került, néhány napja pedig hazatért Spanyolországba. Az orvosok minden erőfeszítése ellenére a versenyző belehalt a sérüléseibe. A Dakar szervezői és versenyzői őszinte részvétüket fejezik ki a családnak és barátoknak” – olvasható a Dakar közleményében.