2024. április 27. 22:33
KezdőlapMotoGPMarc Márquez nem volt méltó önmagához az előző szezon végén?

Marc Márquez nem volt méltó önmagához az előző szezon végén?

A többek között Enea Bastianini menedzsereként tevékenykedő Carlo Pernat osztályozta a MotoGP tavalyi idényének állandó versenyzőit. A tabellán az első tízen kívül végzők közül Marc Márquezt a jobbak közé sorolta, de ketten is magasabb értékelést kaptak a 30 éves motorosnál.

Ahogyan arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, Carlo Pernat tízes skálán osztályozta a MotoGP tavalyi idényének állandó pilótáit. A bajnokság első tíz helyén kívül végzők közül azokat már megnéztük, akik 4-es vagy 5-ös értékelést kaptak (valamint Enea Bastianinit is megemlítettük, akit nem ítélt meg ilyen módon), így most jöjjön a máik hat versenyző ebből a csoportból!

„Mintha a csúnya testvére lett volna” – lesújtó értékelés született Miller szezonjáról

Közülük négyen kaptak 6-os osztályzatot. Az összetett állása szerint haladva közülük Marc Márquez az első. A spanyol motorosnak volt néhány villanása, mint például a Portugál Nagydíj időmérőjén szerzett pole pozíció, valamint az indiai és valenciai sprint-, illetve a japán főfutamon szerzett harmadik helyei. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy mindenkinél többet bukott, az idény vége felé pedig már jóval kevesebbet kockáztatott. Bastianini menedzserét ez utóbbi zavarta nagyon.

Marc Márqueztől Bagnaiáékig – ennyit estek a MotoGP versenyzői az idei szezonban

„Nyolcast adok neki azért a nagy bajnokhoz méltó elszántságért, hogy mindent megtett a Honda megszelídítéséért, de ez csak a szezon háromnegyedére érvényes – jelentette ki. – Aztán rájött, hogy jobb, ha adatokat gyűjt és kevesebbet bukik, onnantól kezdve nem volt többé az igazi Márquez. Elégséges osztályzatot adok neki csak azért az akaratért, hogy túllépjen a problémákon.”

Megdöbbentően sok súlyos sérülést hozott az idei MotoGP-szezon

Miguel Oliveirának három hétvégét is ki kellett hagynia három különböző baleset miatt, amelyből kettőben teljesen vétlen volt. Ezt leszámítva voltak szép eredményei, de az őszi tengerentúli túrán beleszürkült a mezőnybe. „Nagyon bizonytalan vagyok, hogy megadjam-e neki az elégséges osztályzatot – fogalmazott Pernat. – Rengeteg balesete volt, de erős versenyző, úgyhogy hatost adok neki, mivel becsülöm őt.”

Csapattársa, Raúl Fernández szintén 6-ost kapott. Az ő „érdemjegyét” pont a szezon végén mutatott teljesítménye húzta fel, különösen a Valenciában elért ötödik helye. „Elégséges osztályzatot adok neki azért, ahogyan az utolsó néhány futamon teljesített, az azelőttiekért négyest érdemelt volna – jelentette ki az olasz szakember. – Többet várok Raúltól. [Massimo] Rivola [az Aprilia Racing vezérigazgatója] nagyon is hisz benne, de csak hatost kap a nyolcas értékű szezonzáróért.”

Pol Espargaró az utolsó helyen végzett az állandó versenyzők közül, ám teljesítményét jelentős mértékben árnyalja a Portimãóban elszenvedett horrorbukása, amelynek következtében a nyári szünetig nem is versenyezhetett, majd azután sem volt tökéletes állapotban. „Nem lehet neki osztályzatot adni azután a borzalmas baleset után, amelyet Portimãóban elszenvedett – vélekedett Pernat. – A szezon végén viszont volt néhány jó futama, figyelembe véve a fizikai állapotát. Szóval egy hatost adok neki, megérdemli, amiért visszatért versenyezni.”

Akár másfél évbe is telhet, mire felépül horrorbukásából a könnyek között búcsúzó Pol Espargaró

Az előző kvartettnél Álex Rins valamivel jobb, 6 és feles osztályzatot érdemelt a veterán menedzsertől. Bár a mugellói sprintfutamon elszenvedett síp- és szárkapocscsonttörése után mindössze két futamon állt rajthoz, az idény elején meglepetésre megnyerte az Amerikai Nagydíjat. Ezzel pedig olyat tett, amire egyik márkatársa sem volt képes 2023-ban.

„Megérdemli az elégséges osztályzatot, mert ő volt az egyetlen, aki nyert a Hondával, ami Marc Márqueznek sem sikerült – magyarázta Pernat. – Ráadásul minden rossz megtörtént vele a szezonban, ami egy igazi pilótával megeshet: megsérült, de mindent beleadott, még akkor is versenyzett, amikor nem tudott. Bebizonyította, hogy mesteri pilóta.”

Az első tízet leszámítva Fabio Di Giannantonio érdemelte a legjobb osztályzatot a 75 éves szakember megítélése szerint. Pedig az őszi szezon elejéig erre aligha számított bárki is, de miután világossá vált, hogy Márquez jön a helyére, valósággal kivirágzott. Az indonéziai negyedik pozícióval megszerezte addigi királykategóriás pályafutásának legjobb eredményét, amit Ausztráliában harmadik pozícióval, Katarban pedig győzelemmel fejelt meg, és ezzel megmentette MotoGP-karrierjét.

Di Giannantonio elmondta, milyen Rossi, avagy a „valaha volt legjobb” versenyzőjének lenni

„Számos okból hetest adok neki, mivel a legnehezebb pillanatban, amikor egy versenyző tudja, hogy [az akkori állás szerint] nem lesz ülése, vagy tönkreteszi magát, vagy kihozza magából, ami benne van – mondta Pernat. – A szezon végén rengeteget mutatott. Nem lepődnék meg, ha a következő évben ő lenne a meglepetésember. A szezon első részéért hármast érdemel, de az utolsó futamokon nagyon magas szinten volt.”