2024. április 27. 11:14
KezdőlapMotoGP„Mintha a csúnya testvére lett volna” – lesújtó értékelés született Miller szezonjáról

„Mintha a csúnya testvére lett volna” – lesújtó értékelés született Miller szezonjáról

Carlo Pernat egy tízes skálán értékelte a MotoGP elmúlt idényének állandó versenyzőit. A legrosszabb osztályzatot Jack Miller kapta Enea Bastianini menedzserétől, de Franco Morbidelli, Augusto Fernández, Nakagami Takaaki és Joan Mir szezonját sem értékelte túl nagyra.

Carlo Pernat hosszú évek óta benne van a gyorsaságimotoros-világbajnokság világában, hiszen előbb csapatvezetőként, majd menedzserként tevékenykedett. A GPOne.com pedig megkérte, hogy osztályozza a tavalyi szezon állandó pilótáinak teljesítményét. Ezt meg is tette, bár az általa menedzselt Enea Bastianinit nem értékelte, de nem az elfogultság miatt, hanem azért, mert szerinte a sérülései miatt ezt nem lehet megtenni.

A többieket viszont igen. A legrosszabb osztályzat 4-es volt a részéről, és mindössze egyetlen pilóta érdemelte ki a teljesítményével. Ő pedig nem volt más, mint Jack Miller, annak ellenére is, hogy tizenegyedik helyével csak az állandó pilótákat figyelembe véve is a tabella első felében végzett. Azonban tény, hogy az ausztrál motoros idénye csalódást keltő volt, hiszen a főfutamokon mindössze egy dobogót szerzett, és jelentősen elmaradt csapattársától, Brad Bindertől.

A csalódást keltő eredmények ellenére a KTM-nél hálásak Miller érkezésének

„Pontosan azért, mert ő a kedvencem, négy pontot kell neki adnom – nyilatkozta Pernat. – Megértem, hogy lánya született meg miegymás, de miután a Ducati »elküldte«, a KTM pedig nagy csinnadratta közepette befogadta és hitt benne, teljesen más bajnoki szereplést vártam. Olyan volt, mintha Jack csúnya testvére lenne. Nem láttam őt olyan vidámnak és agresszívnak, mint korábban. Binder megmutatta, hogy a motor működik. Jack nagy csalódást okozott nekem.”

Miller tehát a legrosszabb teljesítményt nyújtotta tavaly az olasz szakember szerint, ugyanakkor a bajnokság első tíz helyezettjén kívül (velük majd egy későbbi cikkben foglalkozunk) akadt néhány, egészen pontosan négy pilóta, aki csak eggyel kapott nála jobb osztályzatot. A bajnoki tabella szerint haladva az első Franco Morbidelli volt, aki ugyan egyértelműen javult a 2022-es szerepléséhez képest, az idény második felében ismét jelentősen elmaradt csapattársától, Fabio Quartararótól.

A Yamahát elhagyó Morbidelli elárulta, miért verte meg nagyon Quartararo a második félszezonban

„Sajnos kevés volt – utalt a Pramachoz igazoló versenyzőre Pernat. – A motor egyáltalán nem volt versenyképes, de Argentínát kivéve minden futam egy vesszőfutás volt. Talán már nem is hitt benne, ellentétben Quartararóval, aki százhúsz százalékot próbált adni. Franco maradt nyolcvannál vagy kilencvennél, ennél többet nem kockáztatott. Megértem őt, de ötöst adok neki.”

Augusto Fernández sokak szerint korrekt szezonon van túl elsőévesként a MotoGP-ben. Pernat viszont egészen más véleményt fogalmazott meg vele kapcsolatban. „Egy újonctól elvárok néhány egész jó futamot, figyelembe véve, hogy milyen motorja volt – célzott arra, hogy a spanyol pilóta KTM-mel versenyzett. – Nekem nagyon kiegyensúlyozatlannak tűnt, nem állt készen a MotoGP-re.”

A tizenhetedik Fernández mögött egy pozícióval és 15 pontos lemaradással végzett Nakagami Takaaki. A japán pilóta immáron hatodik évét töltötte a királykategóriában, de továbbra sem állt dobogóra, 2023-ban pedig az asseni nyolcadik hely volt a legjobb eredménye. Nem véletlenn, hogy Pernat „örök 5-ösnek” nevezte. „Minden évben ötöst adok neki – fogalmazott. – A szponzorok emberének tartom.”

Joan Mirt még a mindössze két hétvégén induló Dani Pedrosa is megelőzte a pontversenyben, és az állandó pilóták közül csupán a nyári szünetig a súlyos sérüléséből lábadozó Pol Espargarót tudta felülmúlni. Ráadásul őt is csak egyetlen versenynek, az Indiai Nagydíjnak köszönhetően győzte le, ahol váratlanul ötödikként ért célba. Ezt leszámítva viszont borzasztóan szerepelt, de Pernat nem ezért adott neki rossz osztályzatot.

Megdöbbentően sok súlyos sérülést hozott az idei MotoGP-szezon

„A Suzuki kiszállása után megragadta az első esélyt a Hondával – idézte fel. – Ha visszamenne [az időben], valószínűleg nem tenné meg újra. Nem a rossz versenyei miatt adok neki ennyire rossz osztályzatot, hanem azért, mert két nagydíjat kihagyott törött kisujj miatt, Ez azt mutatja, hogy nem nagyon hitt benne, vagy talán kicsit »félt« menni azzal a motorral.”