back to top
2024. május 02. 07:14
KezdőlapMotoGPA Yamahát elhagyó Morbidelli elárulta, miért verte meg nagyon Quartararo a második...

A Yamahát elhagyó Morbidelli elárulta, miért verte meg nagyon Quartararo a második félszezonban

Franco Morbidelli felidézte, hogy míg az idei szezon első részében tudta tartani a lépést Fabio Quartararóval, addig a nyári szünet után ez már nem így volt. Az olasz versenyző azt is tudni véli, miért nyílt szét ismét az olló kettőjük között.

Azok után, hogy a tavalyi szezonban Franco Morbidelli megalázó különbséggel kapott ki Fabio Quartararótól csapaton belül, az idei év első részében tudta vele tartani a lépést a táblázaton. A nyári szünetig bezárólag csupán 7 ponttal gyűjtött kevesebbet, hiszen 57 egységgel rendelkezett csapattársa 64-ével szemben. Utána viszont szétnyílt az olló.

A következő tizenkét forduló során ugyanis Quartararo nem kevesebb mint a 240 százalékát gyűjtötte be csapattársa, és bár helyezésekben csak négy lett közte, pontokban 172–102-re végeztek. Igaz, az olasz pilóta ezt az időszakot már annak a tudatában csinálta végig, hogy távozik a Yamahától, helyét pedig Álex Rins veszi át a következő idénytől.

„Idén úgy éreztem, van esélyem arra, hogy én legyek a Yamaha jobbik versenyzője, és őszintén szólva a szezon első felében jól teljesítettünk, benne voltunk a küzdelemben – nyilatkozta a 29 éves motoros. – Az idény második felében viszont [változott a helyzet]. Talán a bejelentés, talán más dolog miatt, ami csapaton belül történt. Ezzel együtt Fabio szerintem fantasztikus munkát tudott végezni az idény második felében. Gyakorlatilag hibátlant.”

Quartararo: A Yamahának nagyon kevés ideje van, hogy meggyőzzön, különben lépnem kell

Lehetséges, hogy a bejelentések hatására valami valóban változott, ezzel együtt felmerül a kérdés, hogy a pályán ez miben mutatkozott meg, ami ekkora különbséget okozott. Quartararo általában nem tudott továbbjutni a Q1-ből, amikor ott kellett kezdenie, a nyári szünet után viszont jóval többször sikerült már pénteken hoznia a Q2-t, és idei csapattársa szerint ez volt a kulcs.

„Úgy gondolom, hogy a [garázs] másik oldala egyszerűen jobb munkát végzett, és a szezon első felében látott szenvedés után képesek voltak [pénteken] bejutni a Q2-be – fogalmazott Morbidelli. – Ahogyan mi az idény első felében, amikor az időmérőn felül tudtuk múlni Fabiót. A második felében tudták fokozni a tempót, mi pedig nem. Fabio képes volt arra, hogy azonnal bejusson a kvalifikáció második szakaszába. Pénteken éppen eleget tett ahhoz, hogy az első tízbe kerüljön, és ez pokolian jó második félszezont tett lehetővé számára. Mi nem tudtunk automatikusan a Q2-be jutni, és szenvedtünk, így a különbség kicsit megnőtt. Ugyanakkor úgy érzem, hogy egyértelműen megteremtettem az esélyt, és a sebesség, különösen a versenytempó mindig is megvolt. Ha viszont az ember a tizennegyedik helyről indul, rendkívül valószínűtlen, hogy utoléri az ötödik, hatodik vagy hetedik helyről rajtoló Fabiót. Mindenesetre sokat tanultam, és idén gyors tudtam lenni, ez pedig jó érzés.”

Morbidelli egyébként végül a tabella tizennegyedik helyén végzett, 49 ponttal lemaradva Fabio Di Giannantoniótól, és csupán 6-tal megelőzve a jó néhány futamot kihagyó Marc Márquezt. Egyvalamit viszont csak ő mondhat el magáról a mezőnyben: a szezon során minden egyes sprint- és főfutamot sikerült befejeznie.