back to top
2024. május 02. 14:37
KezdőlapMotoGPGyerekmotorhoz hasonlította a Hondát Álex Márquez

Gyerekmotorhoz hasonlította a Hondát Álex Márquez

Álex Márquez elárulta, a Honda után magára talált a Ducatinál, 2024 pedig számára is fontos év lesz. A spanyol versenyző arról is beszélt, mit mondott bátyjának, a Gresinihez igazoló Marc Márqueznek.

Álex Márquez tavaly három év után elhagyta a Hondát, és a Ducatihoz, azon belül pedig a Gresini csapatához igazolt. A spanyol versenyző számára egyértelműen bejött a váltás, és bár idén is voltak hullámvölgyei, összességében magára talált. Sőt, előfordult, hogy a közvetlen élmezőnyben küzdött, adott esetben a világbajnoki esélyesekkel.

A jelenleg 27 éves motoros 2020-ban debütált a MotoGP-ben, de már az első futam előtt eldőlt, hogy a következő évre lefokozzák, és az LCR-hez küldik. Első szezonjában kétszer is dobogóra állt, utána viszont ezt nem sikerült megismételnie, sőt, az első ötben is csupán egyszer zárt. Ehhez képest az új gyártó, illetve csapat felüdülés volt a számára.

Őszintén vallott Álex Márquez arról az időszakról, amikor a Honda háttérbe szorította őt

„Újra megtaláltam önmagam – nyilatkozta a Catalunya Ràdio ’Tot Costa’ című műsorában. – Az első év jó volt a [gyári] Hondánál, de az utolsó két év rendkívül nehéz volt az LCR-nél. Amikor az ember nagyon negatív spirálba kerül, kételkedik magában. Szerencsés voltam, hogy 2023-ban egy olyan kis, családias csapathoz mehettem, mint a Gresini, egy nagyon versenyképes motorral.”

Márquez a főfutamokon két dobogót szerzett, emellett Argentínában begyűjtötte pályafutása első pole pozícióját, valamint két sprintet is megnyert. Ezzel a kilencedik helyen végzett a bajnokságban, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az idény közepén volt egy komolyabb hullámvölgye. Ez pedig jövőre aligha fér bele, hiszen célja, hogy 2025-ben gyári motort kapjon.

„2024-ben megerősíthetjük és pozicionálhatjuk magunkat ott, ahol eddig voltunk – fogalmazott. – Voltak jó eredményeink, de talán bizonyos pillanatokban túl sokat hibáztam, és a szezon közepén volt egy visszaesésem. Az, hogy év végére eljutottam oda, hogy az első három helyért harcolok, fontos a szerződések szempontjából. A [következő] év a szerződéshosszabbításokról, illetve a gyári csapathoz történő igazolásokról fog szólni. Nagyon versenyképes motorok vannak, jövőre jönnek az engedmények, és kiegyenlítettebbek lesznek [az erőviszonyok]. Álmodozni a gyári csapatról egy nyitott ajtót jelent, de most nagyon jól megy nekem.”

A holtszezon legnagyobb horderejű változása, hogy a spanyol versenyző bátyja, Marc Márquez a gyári Hondától a Gresinihez igazol, vagyis a gyártók szintjén ugyanazt az utat járja be, mint öccse egy évvel korábban. Utóbbi most kívülről figyelheti azt, amit az előző télen átélt. Az ifjabbik Márquez leszögezte, jelentős a különbség a két motor között, és az sem kérdés, hogy melyik javára.

„A Hondáról a Ducatira váltani olyan, mintha az ember egy gyerekmotorról egy felnőttek [által használt] motorra ülne – vont párhuzamot. – Sokkal komfortosabb, és lehetővé teszi, hogy az ember már a kezdetektől versenyképes legyen. Nagyobb biztonságot és jobb érzetet ad. Marcnak több mint harminc bukása volt idén [valójában 29 – a szerk.], mert átlépte a motor határait. Semmilyen módon nem befolyásoltam Marcot, hogy jöjjön a Ducatihoz. Nagyon intelligens, tudja, honnan jött. A Ducati versenyzőit megnézve [látjuk, hogy] más a stílusunk, de végső soron mindannyian gyorsak voltunk a motoron, és ez nagy önbizalmat ad. Marc kérdezett tőlem dolgokat, én pedig testvérként elmondtam neki a véleményemet. Mindent láttam, ami 2020 óta történt, és ez nehéz volt neki. Ha az ember versenyképesnek érzi magát és a bajnoki címért harcol, az újra magabiztossá teszi.”

Marc Márquez szerint a valenciai teszt volt élete legnagyobb kihívása

Marc Márquez a valenciai teszten próbálhatta ki először a 2023-as Ducatit, és öccse elárulta, már előre tudta, mit fog hallani. Ami a következő évet illeti, nyilvánvalóan nehéz jósolni, de Álex Márquez optimista bátyja esélyeit illetően. „Még elég korán van, de szerintem képes lesz a bajnoki címért harcolni – vélekedett. – Valencia egy olyan pálya, ahol jól [megy], és az élmezőnyben volt.”

A két fivér az előző idényben nem oszthatott meg mindent egymással, hiszen különböző gyártóknál versenyeztek. Ez viszont jövőre változik, és ez Álex Márqueznek akár jól is jöhet. A négyszeres MotoGP-dobogós úgy véli, a kemény féktávokon kell fejlődnie, illetve abban, hogy a motor elejét jobban érezze. „Most már nem kell titkolóznunk, megoszthatjuk egymással [a titkokat] – jelentette ki. – Számomra ez pozitív dolog. Marc érkezése szerintem az egész csapat szintjén emelni fog, és ebből nekem profitálnom kell. Úgy gondolom, nagyon jó lehetőségem van arra, hogy pilótaként fejlődjek.”

Az ifjabbik spanyol pilóta ugyanakkor nem akarja abba a hitbe ringatni magát, hogy bátyja érkezése ugrásszerű előrelépést hoz a számára. „Ha nagy elvárásokat támasztanék magammal szemben, akkor visszalépnék – mondta. – Ha a legjobb ötben leszek, folyamatosan dobogókat szerzek, és úgy kezdem az évet, ahogyan [az előzőt] befejeztük, az biztos alapot ad.”