2024. április 27. 18:36
KezdőlapMotoGPMarc Márquez szerint a valenciai teszt volt élete legnagyobb kihívása

Marc Márquez szerint a valenciai teszt volt élete legnagyobb kihívása

A valenciai teszten próbálta ki először új motorját Marc Márquez. A nyolcszoros világbajnok a Ducatival a negyedik legjobb időt futotta, azonban a jó eredmény ellenére sem ment egyszerűen a váltás. Viszont a Gresini sportigazgatója szerint így sem elképzelhetetlen, hogy már jövőre a bajnoki címért fog küzdeni a spanyol pilóta.

Marc Márquez a Gresininél folytatja karrierjét. A 30 éves pilóta a valenciai teszten ülhetett fel először a Ducatira, ez pedig nagyon jól sikerült neki, hiszen ő motorozta a negyedik legjobb időt. Ennek ellenére Márqueznek nem volt könnyű dolga, hiszen eddigi MotoGP-karrierje alatt kizárólag a Honda színeit képviselte, és így ez a váltás teljesen új élmény volt számára.

Az Aprilia elsőségével búcsúzott az idei évre a MotoGP, Marc Márquez erősen kezdett a Ducatival

„Még soha semmi nem jelentett ekkora kihívást az életemben, hiszen mindig a Hondánál voltam, és ez a kihívás ráadásul nagy kockázatokat rejt magában. Sokszor kellett nagy levegőt vennem, mielőtt meghoztam a döntést, hiszen a kényelmesebb választás az lett volna, ha a Hondánál maradok, fejleszteni a projektet, és csak haladni tovább ugyanazon az úton. Azonban sok dolgot meg kell válaszolnom magamnak, és jövőre már tudni fogom ezeket a válaszokat. Szükségem van arra, hogy újra mosolyogjak a sisak alatt, ha azt akarom, hogy még hosszú ideig folytatódjon a pályafutásom.

Márquez tizenegy év után hagyja ott a Repsol Hondát, ennyit idő alatt nagyon közel került a csapattagokhoz, így az elválás nyomot hagyott rajta. „Még a tél során is el fognak kísérni ezek az érzések, és a kétségek is. Igen, meghoztam a döntést, de még mindig nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ez volt a jó választás.”

„Én egy olyan ember vagyok, aki nagyon világos célokat tűz ki maga elé. Az a legkevesebb, hogy megpróbálom ezeket elérni, és lényegtelen, hogy ehhez mit kell tennem. Majd meglátjuk, hogy újra a bajnoki címért fogok-e küzdeni, vagy sem. Az alkalmazkodás biztosan nehéz lesz, viszont az igaz, hogy egy olyan csapathoz csatlakozom, amelynél nagyon családias a hangulat, és ez biztosan segíteni fog. Azonban nehéz lesz megszokni, hogy nem látom majd az [eddigi] szerelőimet, amikor a bokszhoz jövök. Ez időbe fog telni, de természetesen tudom, hogy egy nagyon kedves csapathoz jöttem” – mondta a cerverai pilóta.

Marc Márquez sikerkovács mérnöke monstantól Mir csapatát fogja erősíteni

Álex Márquez hosszú idő után újra bátyja csapattársa lesz a Gresininél. A 2019-es Moto2-es világbajnok már egy éve az istállónál van, ez azonban a valenciai teszten nem látszott meg, hiszen ameddig Marc a negyedik, Álex csak a hatodik helyen végzett. Ez az eredmény azonban a különböző céljaik miatt nem mérvadó a fiatalabb testvér szerint.

„Ő mindig is gyors volt itt, futott egy ugyanolyan kört, mint én tavaly. Pontosan tudom, hogy mit fog mondani a motorról. Most nincs arra szükségünk, hogy megtartsuk a titkokat magunknak, megoszthatjuk ezeket egymással. Ma mindannyian a saját feladatunkra koncentráltunk, egyelőre még nem volt időnk arra, hogy beszéljünk. Biztos vagyok benne, hogy felemeli majd a csapatot egy magasabb szintre, nekem pedig ki kell ezt használnom. Számomra ez egy jó lehetőség arra, hogy versenyzőként fejlődjek.”

„Nem volt egy egyszerű nap a mai a szél miatt. Elsőre a GP22-vel mentem ki a pályára, és aztán váltottam a GP23-ra, amely bizonyos területeken egyértelműen jobb, de még hozzá kell igazítanom a vezetési stílusom. A köridők nem voltak fontosak nekem, ez inkább arról szólt, hogy hogyan érzem magam a motoron. A teszten elértük az előzetes várakozásainkban szereplő célokat, azonban ez nem a legjobb nap volt arra, hogy következtetéseket vonjunk le. Még sok munka vár ránk Malajziában és Katarban, ahol majd jobbak lesznek a körülmények” – tette hozzá a 27 éves versenyző.

Michele Masini, a Gresini sportigazgatója is a mikrofonok elé állt a tesztet követően. „Elég fáradtak vagyunk így a szezon végén, de a mai nap után már alig várjuk a 2024-es idényt. Nem sokat tudok mondani Marc teljesítményéről, de azt hiszem, hogy az óra önmagáért beszélt. Személy szerint én boldog vagyok, és csapatnál uralkodó légkör is elég jó.”

Az újságírók megkérdezték a szakembert, hogy mik az elvárásaik csapaton belül a jövő évre nézve. „Győzelmek vagy a bajnoki cím?” – tették fel a kérdést a sajtó munkatársai. „Hibát követnék el, ha másképpen gondolnám” – hangzott a válasz.

Eljött a várva várt pillanat, Marc Márquez pályára gurult a Ducatival (videó)

„Amikor meghoztuk a döntést, hogy Marc lesz a figyelmünk középpontjában, akkor meggyőződtem róla, hogy egy nagyszerű csapatot fogunk építeni. Azt hiszem, hogy a mai nap egy csodálatos kezdete volt ennek az új fejezetnek. Most elmegyünk feltöltődni, hogy a lehető legfelkészültebben érkezzünk meg a bemutatóra és a februári sepangi tesztre.”