2024. április 28. 17:49
KezdőlapMotoGPMarc Márquez sikerkovács mérnöke monstantól Mir csapatát fogja erősíteni

Marc Márquez sikerkovács mérnöke monstantól Mir csapatát fogja erősíteni

Marc Márquez átigazolása miatt több pilótának is új szerelőkkel és vezető mérnökökkel kell megismerkednie a valenciai teszten. Márquez eddig csapatát Joan Mir kapja meg, akinek az emberei Luca Marinivel fognak együtt dolgozni. Eközben a nyolcszoros világbajnoknak is új arcokat kell megszoknia a Gresininél.

Marc Márquez sikereinek egyik megalapozója, Santi Hernández – akiről részletesen olvashatnak ebben a cikkben – mostantól vezető mérnökként Joan Mir csapatát fogja erősíteni. Hernández 2011 óta dolgozott együtt Márquezzel, így összesen hét világbajnoki címből vette ki a részét. Az eddig a cerverai pilótával munkálkodó emberek jó részét szintén a 2020-as MotoGP-bajnok mellett találhatjuk majd meg a következő szezonban. Mir eddigi csapata pedig Luca Marini motorjának felkészítésén fog ügyködni, kivéve Ramón Aurínt, akit a tesztrészlegre irányítottak át. Helyette az LCR Hondát 2022-ben elhagyó Giacomo Guidotti lesz az olasz vezető mérnöke.

Marc Márquezé a leggyorsabb Ducati, Acosta a legszorgalmasabb a MotoGP-teszt délelőttjén

A Hondától tizenegy évnyi közös munkát követően távozó pilóta az egyik legmegbízhatóbb szerelőjét Javier Muñozt is magával viszi a Gresinihez. A japán csapattól távozik rajtuk kívül Héctor Martín is, aki nyolc évig töltötte be a kommunikációs igazgatói posztot. Martín nemcsak az istállót, hanem a motorversenyzés világát is elhagyja, és az RCD Mallorca futballcsapatnál folytatja pályafutását. Jose Escámezzel jövőre a Superbike-világbajnokságon találkozhatunk majd, hiszen a Honda ebbe a sorozatba helyezi át a Repsol eddigi csapatkoordinátorát. Az ő feladatait a nyolcszoros világbajnok egyik szerelője Jordi Castellá veszi majd át.

Az átigazolás bejelentésekor Márquez elmondta, hogy miért nem erőltette, hogy még több emberét magával vihesse a Ducati ügyfeléhez. „Az egyik leginkább kétséges dolog [a szerződés aláírásakor] az egész csapatom [sorsa] volt. Az igaz, hogy a legvégén volt egy nagy beszélgetésem mindannyiukkal, végül is ők mind a barátaim, és barátként is adtak tanácsot, nem úgy, ahogy egy csapat szokott. Szóval ez a beszélgetés volt az, amely nagyon sokat segített nekem meghozni a döntést. Próbálok majd legalább egy szerelőt átvinni, és szerintem ez nem lesz probléma, ha már az egész csapatot nem tudom. Ennek két oka van, az első, hogy nem fogom szétszedni a Repsol Honda csapatát, mivel most már október van. A második pedig, hogy a Gresini csapatát sem fogom szétszedni, ők egy nagy család, és megvannak a saját szerelőik. Muszáj lesz alkalmazkodnom a szituációhoz, én hoztam meg a döntést, tehát én alkalmazkodom.”

Márquez a Gresininél Frankie Carchedivel fog együtt dolgozni, akit Fabio Di Giannantoniótól „örököl meg”. A brit mérnök egy éve csatlakozott az olasz csapathoz, előtte a Suzukit erősítette, ahol Joan Mir 2020-as bajnoki címének megszerzésében is szerepet vállalt. A szakemberről Di Giannantonio – akivel egy év alatt nagyon közeli kapcsolatot sikerült kialakítaniuk – nagy elismeréssel nyilatkozott a The Race-nek, és ez nagyon jó hír a Gresini új pilótája számára.

Eljött a várva várt pillanat, Marc Márquez pályára gurult a Ducatival (videó)

„Frankie olyan, mint egy mérnök, csak egy mérnök mentalitása nélkül. Ez viccesen hangzik, de valójában ez az erőssége. Dolgoztam már más hasonló emberekkel is, az előző éven Alberto Giribuola [aki most a KTM alkalmazásában áll – a szerk.], Enea [Bastianini] korábbi versenymérnöke is része volt a csapatomnak, és úgy tűnt, hogy többé kevésbé ő is hasonlóan gondolkodik, ahogyan Frankie. Talán vannak olyan dolgok, amelyeket nem tudsz meglátni a [telemetria] vonalakból, mivel ilyenkor ő megáll és azt mondja, hogy »rendben, akkor csináljuk úgy régimódiasan«. Ezzel a megközelítéssel nagyon jól illik hozzám, és ezzel igazán sikerült előrelépnünk a problémák megoldásában” – összegezte a katari futamgyőztes.