back to top
2024. május 07. 18:40
KezdőlapMotoGPZöldfülűként kezdte, MotoGP-s tapasztalat nélkül, mára azonban a világ egyik legjobb versenyzőjének...

Zöldfülűként kezdte, MotoGP-s tapasztalat nélkül, mára azonban a világ egyik legjobb versenyzőjének jobbkeze

A HRC elindította „Behind the dream” című dokumentumfilm-sorozatának második évadát, és az első epizódot Santi Hernándeznek, Marc Márquez több mint egy évtizeden át vezető technikusának szenteli.

A katalán a főszereplője annak a közel 12 perces alkotásnak, amelyben mesél származásáról, arról, hogy miért szeretett bele a szerelésbe és a cerverai versenyzővel való szoros kapcsolatáról is.

„Gyerekkoromban a focit szerettem, nem a motorokat” ─ árulja el Santi Hernández a dokumentumfilm elején.

„Apám egész életében szerelő volt, 12 éves koromban kaptam tőle egy motorkerékpárt, és elkezdtem megszeretni őket, elkezdtem robogókkal versenyezni. Amikor az ember gyerekként állandóan a motor, motor, motor, motor… úgy döntöttem, hogy szerelőnek tanulok. Először csak apám garázsában, aztán egészen mostanáig a motorok világának szenteltem magam.”

Mielőtt Marc Márquez bokszának technikai vezetője lett, Hernández más legendás versenyzőkkel, például Álex Crivillével és Valentino Rossival dolgozott együtt, a felfüggesztések beállításáért felelt: „Amikor Álexszel (Crivillével) vagy Valentinóval (Rossival) dolgoztam, alapvetően a felfüggesztések beállításában próbáltam segíteni. A Repsol Honda csapathoz Márquezzel együtt érkeztem, 2011 óta dolgoztam vele a Moto2-ben. A meglepetés akkor ért, amikor Marc úgy döntött, hogy a Hondával átugrik a MotoGP-be, és megkért, hogy tartsak vele. Nem volt tapasztalatom a MotoGP-ben, de ennek a családnak a tagja lenni egy álom volt számomra.”

Csak játszadozik, vagy Marc Márquez tényleg a Ducatira cserélheti a Hondát?

Hernández összesen hét világbajnoki címet tudhat magáénak Marc Márquez mellett, amivel a paddock egyik legrangosabb és legsikeresebb főszerelője. A 47 éves katalán szeretné, ha más kollégák is címekkel és győzelmekkel jutalmaznák erőfeszítéseiket, de tisztában van a sportág árnyoldalával:

„Őszintén szólva úgy gondolom, hogy sok olyan szerelő van, aki megérdemelné a világbajnoki címet. Nem mindenki, aki ugyanazt csinálja, mint én, vagy ugyanabban a pozícióban dolgozik, mint én, és ugyanúgy dolgozik azért, hogy jól teljesítsen, nem volt olyan szerencsés, hogy akár egy versenyt is megnyerjen, és mégis ugyanolyan motiváltan csinálják és járnak dolgozni. Én szerencsére olyan versenyzővel dolgoztam együtt, aki győzött, és nekem is ilyen eredményeket adott.”

Hernández sok dicsőséges évet tudhat maga mögött, de azt is tudja, milyen a tabella gödrében élni: „Voltak nagyon jó pillanataink, amikor világbajnokságot nyertünk, és voltak nagyon rossz pillanataink is, sérülésekkel és rossz eredményekkel, de mindenekelőtt büszke vagyok arra, hogy 10 éve dolgozhatok a HRC-nél. Számomra a csapat vezetője Marc, ő az én vezetőm. Ő mindig ott van, a jóban és a rosszban is. Én nem vagyok vezető, csak a projekt része vagyok. Aki a különbséget teszi, az Marc, amikor ő ül a motoron, akkor ő az, és egyedül van.”