back to top
2024. május 05. 08:54
KezdőlapMotoGPCsak játszadozik, vagy Marc Márquez tényleg a Ducatira cserélheti a Hondát?

Csak játszadozik, vagy Marc Márquez tényleg a Ducatira cserélheti a Hondát?

Az elmúlt napokban számos hír és pletyka látott napvilágot Marc Márquez jövőjével kapcsolatban. A nyolcszoros világbajnok maga is aktívan tett ezért, kérdés, hogy ezzel pusztán noszogatni akarta a Hondát, vagy tényleg benne van a pakliban, hogy jövőre ismét az öccse csapattársa legyen.

Bár Marc Márqueznek 2024-ig szerződése van a Hondával, most már hónapok óta foglalkoztatja a MotoGP közvéleményét, hogy kitölti-e azt, vagy idő előtt távozik korábbi sikerei helyszínéről. A spanyol versenyzőt a Yamahán kívül minden rivális gyártóval szóba hozták, de ezek közül legfeljebb a KTM tűnt minimálisan komolyan vehetőnek, de az is inkább a 2025-ös évre nézve.

Az elmúlt napokban azonban felgyorsultak az események, bár konkrét fejlemény nem történt. Ezért pedig maga Márquez is sokat tett, amikor a közösségi médiában megosztott egy videót, amelyben a spanyol labdarúgás átigazolási híreinek analógiájára elhangzott, hogy „történnek dolgok”. Ezzel nagyjából egy időben Günther Wiesinger, a SPEEDWEEK.com újságírója megírta, hogy a nyolcszoros világbajnok a Gresinihez igazol. Nem mellesleg az érintett akkor kijelentette, hogy meghozta a döntését a jövőjével kapcsolatban.

A Ducati vezetése korábban cáfolta a Márquez leigazolásával kapcsolatos pletykákat, mondván, elsősorban életkora miatt nem illik a bolognai gyártó filozófiájába, illetve stratégiájába. Paolo Ciabatti, az olaszok sportigazgatója reagált a legfrissebb fejleményekre, és rámutatott, hogy bár nekik megvan a saját véleményük, a Gresini pilótapolitikájába nem szólhatnak bele.

Nincs sok hozzáfűznivalóm – nyilatkozta a DAZN-nak a 65 éves szakember. – Természetesen, ahogyan ez már elhangzott, ez egy független csapat. Általában, amikor [valamiről] beszélnek a paddockban, annak az az oka, hogy van benne minimális igazság. Ami minket illet, olyan helyzetben vagyunk, hogy elvileg tudjuk, hogy a Repsol Honda két versenyzőjének szerződése van a következő szezonra, és ami történik, az inkább köztük, a Honda és a Gresini között zajlik. Mit is mondhatnék? Semmi mást. A Ducati stratégiája egyértelmű, de egy független istállónak lehet egészen más stratégiája. Jelenleg várjuk, hogy mi történik, és ha valami történik ebben az irányban, akkor azt megpróbáljuk a lehető legjobban kezelni.”

A Repsol Honda csapatfőnöke tiszta vizet öntött a pohárba Marc Márquez átigazolásával kapcsolatban

Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy Márquez szándékosan gerjesztette ezeket a pletykákat, és valójában az a célja, hogy nyomást gyakoroljon a Honda vezetésére. Ezt a sprintfutam után ő maga is elismerte, hiszen kerek-perec kimondta, hogy ő maga is hozzájárult ahhoz, hogy ez legyen a hétvége egyik központi témája. Vasárnap pedig az El Periodico már egyenesen arról számolt be, hogy a 30 éves motoros nem megy sehova.

Márquez már eldöntötte, hogy marad a Hondánál, kitölti a szerződését, és a következő hónapokban úgy próbál meg visszatérni a pályára, hogy hosszan és keményen dolgozik a 2024-es Honda megalkotásán és továbbfejlesztésén – olvasható a cikkben. – Vannak, akik úgy gondolják, hogy Márquez már napok óta meghozta ezt a döntést, de hagyta, hogy felerősödjön a pletyka, miszerint a Gresinihez megy, hogy nyomást gyakoroljon a Hondára, és rávegye a HRC [Honda Racing Corporation] versenyrészlegének felső vezetőit, hogy válasszák ki a legjobb mérnököket minden területen, és kezdjenek el európai mentalitással dolgozni a 2024-es motoron.”

Valóban, a hírek szerint Márquez egyik legfőbb követelése az, hogy a Honda szerződtessen egy sor európai mérnököt. Nemrég kiderült, hogy egyszer lehetőség adódott Gigi Dall’Igna, a Ducati versenyrészlegének jelenlegi vezérigazgatóját leigazolni, de a büszke japán vezetés ezt nem hagyta. Bár az 57 esztendős mérnök most aligha mozdítható, Márquez az elmúlt időszakban találkozott a Honda felső vezetésének két tagjával, Vatanabe Kodzsival, a Honda Racing Corporation elnökével, valamint Aojama Sindzsi ügyvezető igazgatóval, akik megerősítették, hogy hajlandóak teljesíteni a kérést.

Maga Márquez egyébként folyamatosan azt hajtogatta, hogy 2024-ig szerződése van a Hondával, de ez nyilvánvalóan nem egyenlő azzal, hogy ki is fogja azt tölteni. Még a misanói teszt előtt egykori ellenfele és csapattársa, a jelenleg szakértőként is dolgozó Jorge Lorenzo élő adásban megkérdezte tőle, hogy „száz százalékosan meg tudod erősíteni, hogy jövőre a Hondánál fogsz versenyezni?”. A nyolcszoros világbajnok válaszát pedig nehéz másképpen értelmezni, mint egy kőkemény ultimátum.

Nagyon fontos tesztünk lesz, ahol ki kell próbálnunk az új motort, ahol logikus módon tovább kell fejlődnünk – felelte. – Stefan Bradl ezt használta a hétvégén. Onnantól kezdve egyértelmű, amit Alberto Puig [csapatfőnök] mondott, hogy a szavak már nem számítanak, csak a tettek. Tettekre van szükség ahhoz, hogy a Hondánál folytassam. Hiányoznak a tények. A PDF-ek már nem számítanak, ahogyan az sem, hogy »meglesz, meglesz, meglesz, meg kell csinálni«. Egy versenyző ígérhet sokat, de ha nem jönnek az eredmények, nincs »csak ez, csak az«, hanem elmegy. Végső soron egy projekt során a pilóta is a tényeket követeli meg.”

Marini zárta az élen a misanói tesztet, Marc Márquez és Quartararo is elégedetlen

Mindez annak fényében meglepő, hogy korábban elmondta, meghozta a döntését, és ha ez így van, akkor nehezen látni, hogy mi ezzel a nyilatkozattal a célja, legyen bármi is a választása. Azonban úgy tűnik, hogy Márquez már ebből is visszatáncolt. „Az indiai vagy a japán [hétvége] környékén fogok dönteni – szögezte le immáron a teszt után, mire szembesítették vele, hogy korábban mást mondott. – Igen, de nem adok tájékoztatást, mert talán nem egyértelmű. Az ember néha meggondolhatja magát, nem? Két tervem van. Szóval most választanom kell, de a döntés már megvan.”

Ami a tesztet illeti, Márquez meglehetősen elégedetlenül értékelt, és kijelentette, hogy nem látja az előrelépést a 2024-es motor első változatában. Könnyen lehet, hogy ez ismét gondolkodásra késztette őt. Ami a két lehetőséget illeti, ez vélhetően a maradást, illetve a Gresinit jelenti, ahol ismét öccsével, Álex Márquezzel alkothatna egy csapatot. Nem sokkal később azonban már három opcióról beszélt, miután a feltételezések szerint az is felmerült benne, hogy egy évre szabadságra megy. Akárhogy is lesz, most már hamarosan alighanem megtudjuk, hiszen a szezon vége egyre közeledik.