2024. április 27. 14:43
KezdőlapMagyarokJövőre is a gyorsaságimotoros-vb előszobájában versenyezhet Farkas Kevin

Jövőre is a gyorsaságimotoros-vb előszobájában versenyezhet Farkas Kevin

Az év egyik legeseménydúsabb és legeredményesebb hétvégéjét tudhatják maguk mögött a Hungarian Motorsport Academy (HMA) növendékei. A kétkerekű kategóriákban kilenc versenyző képviselte az akadémia színeit, és számos bajnokságban sikerült rendkívüli sikereket elérniük: Katona Áron Németországban végzett az élen, míg Zanócz Noel Olaszországban nyert bajnoki címet. A Red Bull Rookies Cup szezonzáróján pedig bejelentették, Farkas Kevin jövőre is folytathatja a MotoGP legnívósabb utánpótlás-sorozatában.

Utolsó előtti fordulójához érkezett az ADAC MX Masters sorozat, ahol Katona Áron a bajnokság 3. helyéről várhatta az MX Junior Cup küzdelmeit. A kvalifikáción újfent a leggyorsabb volt, az első futam elején viszont visszacsúszott a 13. pozícióba. Remek versenyzéssel végül sikerült áthámoznia magát a mezőnyön és a dobogó második fokára állnia. A második futamot taktikusan felépítve, folyamatosan előzte meg ellenfeleit, végül az utolsó három körben már ő diktálta a tempót, és erejét okosan beosztva sikerült megnyernie a futamot. Katona idei első összetettbeli győzelmét aratta, a bajnoki pontvadászatban pedig feljött a 2. helyre, a dreetzi finálé előtt tehát még van esélye a bajnoki címre is.

Egy olasz bajnoki címnek viszont már a hétvégén örülhetett Zanócz Noel, akinek Ponte a Egolában, a bajnokság utolsó fordulójában sikerült végül az összetett verseny élére állnia. A kvalifikáción a 11. helyet megszerző motokrosszos az első futamot az 5. helyen zárta, a másodikban érett, megfontolt versenyzést bemutatva sikerült mindenkit maga mögé utasítania, és így három forduló után a Trofeo Rookies Cup élén végeznie.

A gyorsasági motorosok közül hárman képviselték a HMA színeit a Slovakiaringen, az Alpok-Adria sorozat utolsó előtti fordulójában. Az SST600-as kategóriában Görbe Somának remekül alakult a hétvége, egy második és egy első helyet gyűjtve a bajnokságban is sikerült átvennie a vezetést. Molnár Gergő felkészülését technikai problémák hátráltatták, így kölcsönmotorral volt kénytelen teljesíteni a hétvégét, amelyet végül két harmadik hellyel zárt.

Számadó Máté indulhatott az élről az SSP300-as kategóriában, dacára annak, hogy a motorjának nem kedveztek a hosszú egyenesekkel tarkított pályák, mint amilyen a Slovakiaring is. Mindkét futamban felállhatott a dobogóra, értékes pontokat gyűjtve így a bajnokságban, aminek továbbra is az élén található és már csak a szezonzáró forduló van hátra.

A MotoGP-hétvége programjában idén utoljára kapott szerepet a Red Bull Rookies Cup, benne az egyetlen magyar résztvevővel, Farkas Kevinnel. Misanóban a 16. helyet szerezte meg a kvalifikáción, szombaton pedig a pontszerzés is sikerült számára, miután a 13. lett. A vasárnapi futamon sajnos elesett, de a mezőny után tudott eredni, és a 19. helyen befejezni a futamot. Végül 31 pontot gyűjtve a bajnokság 17. helyén zárta az évet, amin jövőre tovább javíthat, mivel a nap végén bejelentették, hogy a következő évet is a Red Bull Rookies Cupban kezdi a fiatal tehetség. Ez egy újabb fontos mérföldkő a karrierjében ahhoz, hogy a MotoGP-sorozat állandó szereplője lehessen akár már 2025-ben, a Moto3-as kategóriában.

Ausztriában tett látogatást a hétvégén Surányi Balázs és Técsi László Márk, mindketten szakáguk bajnoki futamán vettek részt. Az Osztrák Supermoto Bajnokság zárófordulójában Surányi Balázsnak a cseh bajnoki mezőnnyel is fel kellett vennie a küzdelmet, ugyanis a két ország közös bajnoki fordulóját tartották Melkben. A 15 versenyző közül végül az összetett 2. helyén zárta a hétvégét az S3 Junior géposztályban.

Técsi László Márk Oberdorfban állt rajthoz a hétvégén, az MX Open kategóriában hasznos tapasztalatokra tehetett szert, miután a versenyeken az 5. és a 6. helyen intette le a kockás zászló.

Liszka Roland itthon állt rajthoz, a Magyar Endurocross Bajnokság 4. fordulóján, Tamásiban. A nagy meleg és a pálya állapota alaposan megnehezítette a versenyzők dolgát. A nagy por miatt a versenyigazgatóság úgy döntött, hogy lerövidíti a pályát és a futam idejét is. Liszka számára végül nem okoztak gondot a nehézségek, magabiztosan nyerte meg kategóriájának versenyét, egyúttal az abszolút értékelésben sem volt nála gyorsabb senki.