2024. április 27. 14:16
KezdőlapMagyarokKovács Bálinttal a mezőnyben rendezik meg a motorversenyek maratonját

Kovács Bálinttal a mezőnyben rendezik meg a motorversenyek maratonját

Szeptember 16-17-én 101. alkalommal rendezik meg a franciaországi Le Castellet-ben, a Circuit Paul Ricard versenypályán a motorversenyek maratonját, a Bol d’Ort. A gyorsasági motorversenyző Kovács Bálint hetedszer küzd meg csapattársaival, hogy egy 24 órás viadalon célba érjenek a Yamahával.

Európában minden évben három helyszínen rendeznek 24 órás motorversenyt, ezek a franciaországi Le Mans, a belga Spa és a szintén francia Le Castellet. Utóbbi ad otthont a 101 évvel ezelőtt indult futamnak, a Bol d’Ornak.

A 24 órás versenyt úgy lehet jellemezni, mint a futóknál az ultramaratont, rendkívüli módon igénybe veszi az ember mentális és fizikális képességeit, ezért komoly felkészüléssel érdemes nekivágni. A versenyen minden motoron hárman váltják egymást, jellemzően szombaton 15 órakor indul, másnap 15 órakor pedig az a csapat nyer, amelyik a legtöbb kört teljesíti. Mindenki nagyjából 45 percet megy egyhuzamban, a 24 óra alatt legalább tíz alkalommal ül fel a nyeregre.

„Az elmúlt 3 évben hat 24 órás versenyen vettem részt, ötöt befejeztem, jó eredményekkel, egy alkalommal, Le Mans-ban műszaki hiba miatt adtuk fel.” – mondta el Kovács Bálint.

„Le Castellet-ben a Circuit Paul Ricard a Forma–1-esek által használt versenypálya, karakterisztikáját illetően az általam használt pályák közül a leghosszabb egyenessel rendelkezik, ahol nem 340 feletti sebességet lehet elérni – jelentette ki a német bajnokságban is versenyző pilóta. – Ráadásul szeptemberben kiszámíthatatlan az időjárás, a délutáni és a hajnali hőmérsékleti különbségek vagy az eső jelentősen befolyásolják a gumik tapadását, ami például a fent említett hosszú egyenes utáni kanyart még veszélyesebbé teszi.

Kovács elmondta: „2022-ben Yamahával, a MACO Racing Teammel sikeresen teljesítettem ezt a versenyt, idén is velük vágok neki a 24 órásnak, ez a tapasztalat számomra biztonságot és sikert garantál.”

A Hungaroring 1000-es kategória magyar pályacsúcstartója azt is elárulta, „Nagy öröm számomra, hogy a Fit4Race csapata, akiknek hivatásuk, hogy segítenek megtalálni és leküzdeni a csúcsteljesítményt limitáló fizikai és kognitív gátakat, a helyszínen is szakértelmével járul hozzá a verseny sikeres teljesítéséhez. A Bol d’Or előtt, alatt és után mérni fogjuk a súlyomat, a folyadék- és sóveszteségemet, továbbá a pulzusomat és a szívfrekvencia-variabilitásomat. A fenti értékek megfelelő beállítását a tápanyagok, táplálékkiegészítők és az alvás mennyiségének megfelelő optimalizálásával érjük el. Az adatokat a verseny alatt és után is elemezzük, ezekből értékes információkat nyerünk, hogy fokozni tudjuk a koncentrációt a verseny teljesítéséhez szükséges 24 órában.”

A H-Moto Team versenyzője,2022-ben a Spa-Francorchamps-ban rendezett 24 órás vb-futamon elért ötödik helye után a Bol d’Oron a hatodik helyen végzett Superbike kategóriában.

A 2023-as Bol d’Or menetrendje

Csütörtök

Szabadedzés: 14:30

Időmérő (sárga): 18:00

Éjszakai edzés: 20:30

Péntek

Időmérő (sárga): 9:30

Szombat

Rajt: 15.00