2024. április 28. 06:10
KezdőlapSuperbikeA Yamaha hivatalos panaszt nyújtott be Bautista büntetésének elmaradása miatt

A Yamaha hivatalos panaszt nyújtott be Bautista büntetésének elmaradása miatt

A FIM versenybírák döntései újra és újra érthetetlenek, mint például Álvaro Bautista esetében a Magny-Cours-ban. A spanyol kiütötte csapattársát vasárnap, de megúszta büntetés nélkül. A Yamaha azonban panaszt nyújtott be.

A Ducati gyári pilótáját, Michael Ruben Rinaldit csapattársa, Álvaro Bautista torpedózta meg a Superpole-futam ötödik körében vasárnap reggel. Nyilvánvaló volt, hogy Bautista rosszul mérte fel a helyzetet, és nem volt mögötte szándékosság.

Ami felforrósította az indulatokat, az a FIM SBK Steward Panel döntése volt, ugyanis a három versenybíró versenybalesetnek ítélte az esetet. Az viszont tény, hogy Bautista hibája miatt egy másik versenyzőt is kiütött a versenyből, aki szintén a győzelemért küzdött.

A BMW gyári versenyzője, Scott Redding, aki a sprintfutamban Garrett Gerloffot, a második főfutamban pedig Dominique Aegertert ütötte ki, az első szabálytalanságért hosszú körös büntetést, a másodikért pedig dupla hosszú körös büntetést kapott. A tények azonosak voltak: Redding, akárcsak Bautista, hibázott.

Ezért nem kapott büntetést Rinaldi kiütéséért Bautista

A Yamaha hivatalos panaszt nyújtott be Bautista büntetésének elmaradása ellen:

„Ilyen panaszra akkor van lehetőség, ha egy versenyző vagy csapat nem ért egyet egy szankcióval vagy annak elmaradásával” ─ mondta a Yamaha csapatmenedzsere, Paul Denning.

„Ezt papírra vetettük, és utána leültem a fellebbezésekért felelős stewardokkal. A verseny után alaposan átnézték, és ugyanarra a következtetésre jutottak, hogy Álvaro nem kerülhette el az esetet. Véleményünk szerint azonban a szabályokat be kell tartani. Ezek pedig megkövetelik a felelősségteljes vezetési stílust. Nem szabad veszélybe sodorni az ellenfelet. Bautista túl gyors volt, és túl későn fékezett Toprakkal és Michaellel szemben. Nem volt szándékos, nem is az ő hibája, egyszerűen megtörtént. Ha más versenyzőket megbüntetnek egy ugyanilyen hibáért, akkor elvárjuk, hogy a szabályokat ebben az esetben is betartsák.”