2024. április 28. 00:36
KezdőlapMotoGPDovizioso figyelmeztette Marc Márquezt: Lorenzo azt hitte, övé lesz a világ a...

Dovizioso figyelmeztette Marc Márquezt: Lorenzo azt hitte, övé lesz a világ a Ducatinál

Andrea Dovizioso szerint Francesco Bagnaia nem tulajdoníthat nagy jelentőséget Marc Márquez érkezésének, akinek az átigazolását Jorge Lorenzóéhoz hasonlította. Az olasz versenyző szerint a nyolcszoros világbajnoknak két dologhoz kell alkalmazkodnia.

A MotoGP 2024-es idényének egyik, ha nem a legizgalmasabb történetszála lesz, hogy Marc Márquez mit tud kezdeni a Ducatival. A spanyol versenyző 11 év után hagyja el a Hondát, hogy a Gresinihez igazoljon, amely a bolognai gyártó idei motorját fogja használni. Sokak szerint ezzel rögtön világbajnoki esélyessé lép elő, mások viszont úgy vélik, nem eszik ennyire forrón a kását.

Szavai alapján utóbbi csoportba tartozik Andrea Dovizioso. A MotoGP-ből tavaly visszavonult pilóta 2017 és 2019 között zsinórban háromszor volt második Márquez mögött az összetettben, igaz, az utolsó fordulóig csak az első alkalommal tudta elvinni a küzdelmet. Abban az évben, amikor csapattársa az óriási várakozásokkal érkező Jorge Lorenzo volt, aki aztán futamot sem nyert. Az olasz versenyző szerint Francesco Bagnaiának magára kell koncentrálnia.

„Bagnaia nem tulajdoníthat jelentőséget Márqueznek . Nyilatkozta a GPOne.com-nak. – Neki csak magára kell gondolnia, mert ha az ember megpróbálja lemásolni ezeket a nagy bajnokokat, akkor tévúton jár. Bizonyos szempontból ez kicsit olyan, mint ami Lorenzo idejében történt. Jorge megérkezett a Ducatihoz, azt hitte, övé lesz a világ, de végül nem így lett. Majd meglátjuk, nagyon kíváncsi vagyok.”

A Ducati Iannonét akarta megtartani Dovizioso helyett, de édesapja borzalmas döntésre beszélte rá

Dovizioso hozzátette, Márquez leendő márkatársai „izgatottak”, mert mindannyian meg akarják verni a jelenleg 30 éves versenyzőt, vagy legalábbis meg szeretnék szorongatni őt. A hatszoros MotoGP-világbajnok egyébként kifejezetten biztatóan kezdett, hiszen a valenciai teszten negyedikként zárt, 171 ezreddel elmaradva az élen végző Maverick Viñalestől, ráadásul egy olyan körrel, amelyben egyértelműen maradt még idő.

„Nagyon érdekes lesz – folytatta Dovizioso. – Rendkívül gyorsan fog menni, és két dologhoz kell majd alkalmazkodnia. Az első a fékezés, mert a Hondánál mindig is hozzá volt szokva valamihez. Azonban véleményem szerint gyorsan fog alkalmazkodni.” A 15-szörös MotoGP-futamgyőztestől természetesen azt is megkérdezték, hogy mi a másik aspektus.

„A motorok fizikailag sokkal megterhelőbbek és precízebbek – fogalmazott. – Csak hogy egy példát mondjak, ha Márquez egy Ducati mögött gyorsít ki, akkor kitalálhat, amit akar, de ha a motor nem gyorsul [jól] a tapadás [hiánya] miatt, nem tud mit csinálni. A Ducati orvosolt néhány részletet, míg a többiek küszködnek.”