back to top
2024. május 03. 22:42
KezdőlapMotoGPA Ducati Iannonét akarta megtartani Dovizioso helyett, de édesapja borzalmas döntésre beszélte...

A Ducati Iannonét akarta megtartani Dovizioso helyett, de édesapja borzalmas döntésre beszélte rá

Carlo Pernat elárulta, a Ducati 2016 végén ügyfelével, Andrea Iannonéval akart szerződést hosszabbítani, ám az olasz versenyző édesapja lebeszélte erről a fiát. Nem telt bele sok idő, és az ajánlatot csapattársa, Andrea Dovizioso kapta meg, aki el is fogadta, az élet pedig őt igazolta.

Ha megkérdezünk egy MotoGP-rajongót, hogy szerinte Andrea Iannone vagy Andrea Dovizioso volt a sikeresebb versenyző a királykategóriában, akkor szinte biztosan utóbbit mondaná. Nem véletlen, hiszen a statisztikával nehéz lenne vitatkozni: 15 győzelem áll szemben egyetlen diadallal, ráadásul az idősebbik olasz pilóta zsinórban háromszor volt világbajnoki második helyezett, míg honfitársa legjobb eredménye egy összetettbeli ötödik hely volt.

A Superbike-vb-n tér vissza a doppingolás miatt eltiltott Iannone

Pedig sokáig nem volt egyértelmű, hogy karrierszinten melyiküknek jön ki jobban a lépés. 2015-ig bezárólag Dovizioso egyetlen diadallal rendelkezett, de 2016 elején Iannone egyenlített vele szemben. Ekkoriban csapattársak voltak a gyári Ducatinál, és egészen a misanói sérüléséig a fiatalabbik pilóta gyűjtötte a több pontot. Mint kiderült, abban az évben nem a baleset volt az, ami a leginkább negatív hatással volt a hátralévő pályafutására.

„Amikor kiválasztok egy versenyzőt, három dolgot gondolok át – nyilatkozta Iannone korábbi menedzsere, Carlo Pernat az Australian Motorcycle News nyomtatott kiadásának. – Először a tehetségét, másodszor a gondolkodását, harmadszor a családi [hátterét]. Iannonééknál nem Andrea volt a probléma, hanem az apja.”

Valóban, édesapja egy olyan döntésre beszélte rá Iannonét, amely később finoman szólva sem bizonyult kifizetődőnek. A Ducati a következő évre leigazolta Jorge Lorenzót, aminek következtében az egyik Andreától nyilvánvalóan meg kellett válniuk. Az olasz gyártó őt akarta megtartani, és már minden készen állt a szerződéshosszabbításra, amikor a szülő közbelépett.

„A Ducati úgy döntött, hogy 2017-re Andreát tartja meg Andrea Dovizioso helyett – emlékezett vissza Pernat. – Másfél millió eurót ajánlottak neki, Claudio Domenicali [a Ducati vezérigazgatója – a szerk.] pedig felhívott: »Tíz órakor gyere ide, és aláírjuk a szerződést«. Szóval azt mondtam Andreának, hogy »írj alá a Ducatival!«, de Andrea apja azt mondta, hogy ne. Két óra múlva felhívták Doviziosót, és ugyanakkora összegért írtak alá vele. El tudják képzelni, hogy egy ilyen dolog mennyire megváltoztatta a pályafutásukat.”

Iannone már jövőre futamgyőzelmekért küzdhet?

A döntés valóban sorsfordítónak bizonyult. Dovizioso 2017-ben egészen az utolsó futamig harcolt a világbajnoki címért Marc Márquezzel, majd a következő két évben szintén második lett mögötte, és ezen három év alatt összesen tizenkét futamot nyert. Honfitársa ellenben előbb a Suzukihoz, majd az Apriliához szerződött, de egyik márka sem hozta meg neki az átütő sikert. 2019-ben aztán doppingoláson kapták, ami miatt négy évre eltiltották, így csak jövőre tér vissza a Superbike-világbajnokság mezőnyében. Bár erre nincs garancia, de könnyen elképzelhető, hogy ha három évvel korábban édesapja nem beszéli le a hosszabbításról, akkor a tiltott szerhasználat sem történik meg, az pedig szinte biztos, hogy nem egy futamgyőzelemmel zárja le a MotoGP-karrierjét.